«ΕΤΕΡΟΣ ΕΓΩ» του Σωτήρη Τσαφούλια

 Η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου με δεδομένο το κλείσιμο των κινηματογραφικών αιθουσών προτείνει κάθε εβδομάδα μία ταινία την οποία μπορεί ο καθένας να αναζητήσει και να παρακολουθήσει (ψηφιακά αποθετήρια, διαδικτυακή ενοικίαση, υπηρεσίες streaming). Αυτήν την εβδομάδα η ταινία που προτείνεται είναι το «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια.

 

 

Η ταινία είναι μια περιπέτεια μυστηρίου που βασίζεται σε ένα δουλεμένο σενάριο (ο συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης των «Πυθαγόρειων εγκλημάτων» βοήθησε στο σενάριο και κάνει μια σύντομη εμφάνιση) και πλαισιώνει με μπαρόκ συνθέσεις την αστυνομική πλοκή της εξιχνίασης μιας σειράς ειδεχθών φόνων, που σχετίζονται μεταξύ τους με τη θεωρία των φίλιων αριθμών του Πυθαγόρα.

 

 

Στο επίκεντρο της ιστορίας ο εγκληματολόγος Λαΐνης (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), συνεπικουρούμενος από έναν αυστηρό μέντορα (Δημήτρης Καταλειφός) και έναν μαθηματικό εγνωσμένης αξίας – έκπληξη η σύντομη παρουσία του «Άθικτου» Φρανσουά Κλυζέ. Τοποθετημένο ακριβώς ανάμεσα στο Seven και τον Κώδικα Ντα Βίντσι, το στυλιζαρισμένο «Έτερος Εγώ» ανοίγει έναν πρωτόγνωρο δρόμο στην απόπειρα της πρωτότυπης σύλληψης να μπολιάσει την ξενόφερτη ιδέα με μια ελληνικότατη σπαζοκεφαλιά. Υπάρχει το εύρημα με τα αρχαία ρητά στον τόπο του κάθε εγκλήματος, υπάρχει η ωραία ιδέα της θεωρίας περί Πυθαγόρα, η οποία ορίζει τον έτερο εγώ ως «φίλο, όχι το άλλο μισό, αλλά τον άλλο εαυτό», απ’ όπου προκύπτει και ο ευρηματικός τίτλος της ταινίας.

 

 

Η ταινία που κέρδισε το βραβείο Κοινού στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2016, προκάλεσε αίσθηση. Ακολούθησαν μία σειρά επεισοδίων, με τους ίδιους βασικούς πρωταγωνιστές, που προβλήθηκαν στο COSMOTE TV. Φημολογείται έντονα η σειρά θα «ανέβει» στο Netflix. Αν αυτό συμβεί θα είναι η πρώτη ελληνική σειρά που θα το καταφέρει.

 

 

Η ταινία κυκλοφόρησε στις αίθουσες τον Ιανουάριο του 2017, όμως μερικές εβδομάδες αργότερα, όταν το στόρι της συνδέθηκε άτυχα με την δολοφονία ενός οδηγού ταξί στην Αθήνα, το «Έτερος Εγώ» αποσύρθηκε από τους κινηματογράφους με πρωτοβουλία του σκηνοθέτη. Ο Σωτήρης Τσαφούλιας δήλωσε πως σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζει κάποια σύνδεση της ταινίας με το συμβάν, θέλησε όμως «να μην παρεξηγηθούν οι προθέσεις οι δικές μου και των συνεργατών μου». Σε λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, ο σκηνοθέτης ανέβασε δωρεάν το «Έτερος Εγώ» στο YouTube και μέχρι σήμερα η ταινία έχει φτάσει τον αριθμό-ρεκόρ των 4,8 εκατ. προβολών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: ΕΔΩ

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ταινία δωρεάν στο youtube

 

Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στις 19:30 θα γίνει ανοικτή διαδικτυακή συνάντηση – συζήτηση με μέλη και φίλους της Λέσχης Κινηματογράφου, με αφετηρία την ταινία. Για τη συμμετοχή στη συζήτηση εισάγετε την παρακάτω διεύθυνση στο πρόγραμμα περιήγησης σας (Chrome, Firefox, Safari) την ώρα της συνάντησης.

https://minedusecondary.webex.com/meet/kpapadak

 


by

Notice: Undefined index: sidebar-2 in /var/www/vhosts/kileagn.com/httpdocs/wp-content/themes/adventure/functions.php on line 168

Notice: Undefined index: sidebar-3 in /var/www/vhosts/kileagn.com/httpdocs/wp-content/themes/adventure/functions.php on line 168