“37 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ”, της Χικάρι

Η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου με δεδομένο το κλείσιμο των κινηματογραφικών αιθουσών προτείνει κάθε εβδομάδα μία ταινία την οποία μπορεί ο καθένας να αναζητήσει και να παρακολουθήσει (ψηφιακά αποθετήρια, διαδικτυακή ενοικίαση, υπηρεσίες streaming).


Αυτήν την εβδομάδα η ταινία που προτείνεται είναι τα «37 Δευτερόλεπτα – 37 Seconds» της Hikari.

 

Σε ηλικία 23 ετών, η ταλαντούχος καλλιτέχνης manga, πλην όμως με εκ γενετής εγκεφαλική παράλυση, Yuma (Mei Kayama), ζει μια προστατευμένη ζωή στο σπίτι με την στοργική και υπερπροστατευτική μητέρα της (Misuzu Kanno), αλλά θέλει περισσότερα. Περισσότερα από την περιορισμένη ζωή που υποχρεούται να ζήσει λόγω της περιορισμένης κινητικότητάς της και την ευάλωτη θέση της στον εργασιακό και κοινωνικό χώρο. Όταν προσπαθεί να σχεδιάσει ένα ερωτικό κόμικ, ο συντάκτης της λέει ότι χρειάζεται περισσότερη σεξουαλική εμπειρία για να πετύχει αυθεντικότητα στο έργο της. Και έτσι η Yuma ξεκινάει ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης, πολύ πιο σύνθετο απ’ ότι είχε αρχικά φανταστεί.

Η συγγραφέας-σκηνοθέτης Hikari χρησιμοποιεί το επιλεγμένο μέσο της Yuma, τα κομικς, δείχνοντας πάνελ, φυσαλίδες διαλόγου και κινούμενα σχέδια τα οποία εντάσσει αρμονικά μέσα στην κινηματογραφική της γραφή.


Αυτό το ιαπωνικό δράμα προσφέρει μια σπάνιας ειλικρίνειας εικόνα για τον κόσμο μιας νεαρής γυναίκας με εγκεφαλική παράλυση. Η ηρωίδα ερμηνεύεται από μια ηθοποιό που έχει αυτή τη διαταραχή στην πραγματική της ζωή. Το «37 Δευτερόλεπτα» είναι μια συγκινητική ιστορία προσπάθειας αυτοπροσδιορισμού ενός ατόμου με αναπηρία από την εικόνα και την προοπτική που η οικογένεια και η κοινωνία του «επιτρέπει» να έχει. Μας «ξεναγεί» στους ρυθμούς της ζωής της Yuma, αποκαλύπτοντας την περίπλοκη αλληλεξάρτηση μεταξύ αυτής και της μητέρας της.


Αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη ταινία για την αναπηρία. Το ντεμπούτο της Hikari είναι ευαίσθητο και ειλικρινές, παρουσιάζοντας μια νεαρή γυναίκα που είναι κάτι περισσότερο από την ασθένειά της. Η Yuma παρ’ ότι φαίνεται σαν χαμηλών τόνων, είναι ένα δυνατό, δημιουργικό και με σεξουαλικές ανάγκες άτομο που αξίζει περισσότερο απ’ ό,τι του δίνει συχνά η κοινωνία. Η ταινία βραβεύτηκε με Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2019 και είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Netflix.


Την Κυριακή 7 Μαρτίου στις 19:30 θα γίνει ανοικτή διαδικτυακή συνάντηση – συζήτηση ξεκινώντας για την ταινία και όπου μας βγάλει. Για τη συμμετοχή στη συζήτηση εισάγετε την παρακάτω διεύθυνση στο πρόγραμμα περιήγησης σας (Chrome, Firefox, Safari) την ώρα της συνάντησης.

https://minedu-secondary.webex.com/meet/kpapadak

 


by

Notice: Undefined index: sidebar-2 in /var/www/vhosts/kileagn.com/httpdocs/wp-content/themes/adventure/functions.php on line 168

Notice: Undefined index: sidebar-3 in /var/www/vhosts/kileagn.com/httpdocs/wp-content/themes/adventure/functions.php on line 168