«THE SOUVENIR» της Joanna Hogg.

Η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου με δεδομένο το κλείσιμο των κινηματογραφικών αιθουσών προτείνει κάθε εβδομάδα μία ταινία την οποία μπορεί ο καθένας να αναζητήσει και να παρακολουθήσει (ψηφιακά αποθετήρια, διαδικτυακή ενοικίαση, υπηρεσίες streaming).

Αυτήν την εβδομάδα η ταινία που προτείνεται είναι «The Souvenir» της Joanna Hogg.

 

Στην Αγγλία των 80s, η Τζούλι είναι μια νεαρή αστή που παρακολουθεί μαθήματα κινηματογράφου σε μια σχολή σκηνοθεσίας. Προσπαθώντας να βρει την προσωπική της φωνή και εκφράζοντας με μια γλυκιά αφέλεια τις σκέψεις της προετοιμάζεται για το επόμενο πρότζεκτ, ένα ντοκιμαντέρ για την εργατική τάξη του Σάντερλαντ, που έβλεπε τα κάποτε ανθηρά ναυπηγεία της να κλείνουν, θύματα της οικονομικής πολιτικής της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Μάταια οι καθηγητές της προσπαθούν να την μεταπείσουν, εξηγώντας της ότι θα δυσκολευτεί να απεικονίσει έναν κόσμο με τον οποίο δεν έχει σχέση και δεν κατανοεί. Η ίδια αναγνωρίζει την προνομιούχα προέλευσή της, αλλά υποστηρίζει το δικαίωμά της να επισκεφθεί όσα διαφορετικά υπάρχουν γύρω, έστω και μέσα απ’ τον φακό της. Τα βράδια το διαμέρισμά της που βρίσκεται απέναντι από τα Harrods, γεμίζει απ’ τις φωνές και τον καπνό απ’ τα τσιγάρα των μποέμ φίλων της, οι οποίοι αναλώνονται σε παθιασμένες καλλιτεχνικές και φιλοσοφικές συζητήσεις. Κάπως έτσι η Τζούλι γνωρίζει  τον Άντονι, έναν αλαζόνα, σοφιστικέ αλλά ελκυστικότατο νεαρό υπάλληλο του Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος την ξεναγεί στην συλλογή του Φραγκονάρ, πληρώνει με επιταγή το τσάι τους σε ένα ακριβό σαλόνι του Λονδίνου και τελικά την κατακτά με την απόμακρη γοητεία του.


Ό,τι ξεκινά ως ένας αναζωογονητικός αλλά ελπιδοφόρος έρωτας, σύντομα μετατρέπεται σε μια τοξική σχέση πάθους και αυτοκαταστροφής, με τον Άντονι (η φυσιογνωμία του Tom Burke ταιριάζει γάντι με τον χαρακτήρα) να αποκαλύπτει σταδιακά τις «αποκλίνουσες» πτυχές του. Η αρχή γίνεται όταν η Τζούλι αντιλαμβάνεται ότι ο σύντροφός της είναι χρήστης ηρωίνης. Ένα ταξίδι στη Βενετία θα προσπαθήσει να φέρει την ισορροπία αλλά πολύ γρήγορα τα ντιμπέιτ για την τέχνη θα δώσουν την θέση τους σε επίπονους τσακωμούς, την ίδια στιγμή που η Τζούλι συνεχίζει να ζητάει χρήματα από την μητέρα της για να τροφοδοτήσει τις ανάγκες του φίλου της.


Η ταινία δανείζεται τον τίτλο της από τον πίνακα του Ζαν Ονορέ Φραγκονάρ που η Τζούλι κι ο Άντονι βλέπουν σε μια επίσκεψή τους στην Wallace Collection. Ολόκληρη, όμως, η ταινία λειτουργεί σαν ένα προσωπικό σουβενίρ από την νεανική ζωή της σκηνοθέτη του, αφού είναι εμπνευσμένο από προσωπικές εμπειρίες, όπως έχει η ίδια δηλώσει, αλλά κι ως ένα στιγμιότυπο από την Αγγλία εκείνης της εποχής, μέσα από λεπτομέρειες, μουσικές, από κουβέντες και συζητήσεις, ακόμη κι από ήχους εκρήξεων (σε μια εποχή που ο φόβος του IRA ήταν ακόμη υπαρκτός), με τρόπο αληθινά ζωντανό και διαπεραστικό.


Και παρ’ ότι το φιλμ μοιάζει να λαμβάνει χώρα σε μια πολύ στέρεη φούσκα των ξεκάθαρα προνομιούχων, δεν είναι ούτε απολογητικό ούτε ειρωνικό, μα σχεδόν μπανάλ στον τρόπο που κοιτάζει την καθημερινότητα και τις μικρολεπτέρειες ή τα σημαντικά γεγονότα της ζωής τους. Ζωές που κυλούν με την σιγουριά πως η προσγείωση κάθε πτώσης θα είναι πάνω σε ένα μαξιλάρι που βολικά προσφέρει η θέση και η τάξη τους.


Η ταινία βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Sundance το 2019 ενώ η σκηνοθέτης Joanna Hogg και οι πρωταγωνιστές της ταινίας προτάθηκαν για πλήθος βραβείων.


Την Κυριακή 21 Μαρτίου στις 19:30 θα γίνει ανοικτή διαδικτυακή συνάντηση – συζήτηση ξεκινώντας για την ταινία και όπου μας βγάλει. Για τη συμμετοχή στη συζήτηση εισάγετε την παρακάτω διεύθυνση στο πρόγραμμα περιήγησης σας (Chrome, Firefox, Safari) την ώρα της συνάντησης.

https://minedu-secondary.webex.com/meet/kpapadak


by

Notice: Undefined index: sidebar-2 in /var/www/vhosts/kileagn.com/httpdocs/wp-content/themes/adventure/functions.php on line 168

Notice: Undefined index: sidebar-3 in /var/www/vhosts/kileagn.com/httpdocs/wp-content/themes/adventure/functions.php on line 168