“ON THE MILKY ROAD” του Εμίρ Κουστουρίτσα.

Η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου με δεδομένο το κλείσιμο των κινηματογραφικών αιθουσών προτείνει κάθε εβδομάδα μία ταινία την οποία μπορεί ο καθένας να αναζητήσει και να παρακολουθήσει (ψηφιακά αποθετήρια, διαδικτυακή ενοικίαση, υπηρεσίες streaming).


Αυτήν την εβδομάδα η ταινία που προτείνεται είναι «On the milky road» του Εμίρ Κουστουρίτσα.

 

Ο πόλεμος με το χάος που κυριαρχεί, τη βία, τις εκρήξεις, τις κραυγές, τους θανάτους, τις καταστροφές, η εντυπωσιακή φύση, η έντονη, με τα δυνατά κρουστά, μουσική. Πίσω όμως από τον πόλεμο, υπάρχει μια δυνατή ερωτική ιστορία, αυτή ανάμεσα σ’ ένα Σέρβο γαλατά (ρόλο που ερμηνεύει ο ίδιος ο Κουστουρίτσα) και την όμορφη, ιταλικής καταγωγής, συμπατριώτισσά του (Μόνικα Μπελούτσι).


Με βάση τρεις διαφορετικές ιστορίες, ο Κουστουρίτσα φτιάχνει ένα ακόμη μωσαϊκό πάνω στον άνθρωπο και τη σχέση του με τον πόλεμο, τους συνανθρώπους του  και τον έρωτα.


Με εικόνες που αποκτούν αξία συμβόλων (το σφάξιμο των χοίρων σε αντίστιξη με το «σφάξιμο» των ανθρώπων στον πόλεμο), με εικόνες λυρικές (το ερωτικό ειδύλλιο του ζευγαριού σ’ ένα νησί, οι κατάλευκες χήνες δίπλα από τους σφαγμένους χοίρους), συχνά σουρεαλιστικές, με χιούμορ, με ένα σχόλιο πάνω στον αδελφοκτόνο πόλεμο και ένα διαλογισμό πάνω στην πίστη (ο γαλατάς θα γίνει  ερημίτης καλόγερος), ο Κουστουρίτσα έφτιαξε ένα ακόμη, δυνατό, μαγικό, επικολυρικό ποίημα πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση.


Η πλοκή της ταινίας, που πρωτοεμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2016: Στη μέση του Βοσνιακού πολέμου, ο Κόστα (Κουστουρίτσα), άτρωτος από τις σφαίρες και τις εκρήξεις, παραδίδει γάλα στους στρατιώτες από τη φάρμα της Μιλένα, μιας γυναίκας που αναζητά νύφη για τον αδελφό της, τον Ζάγκα. Ακούει για μια γυναίκα μοναδικής ομορφιάς (Μόνικα Μπελούτσι), για την οποία μάλιστα ένας Άγγλος στρατηγός είχε σκοτώσει τη γυναίκα του, αλλά εκείνη τον απέρριψε και κατέθεσε εναντίον του. Η Μιλένα και οι φίλοι της κλέβουν την όμορφη γυναίκα από το στρατόπεδο και την φέρνουν να ζήσει στη φάρμα μέχρι να επιστρέψει ο ήρωας Ζάγκα. Ο πόλεμος κάποια στιγμή τελειώνει και ενώ όλα είναι έτοιμα για ένα διπλό γάμο, της Μιλένα και του Κόστα και του Ζάγκα με την όμορφη γυναίκα, ο Κόστα και η νύφη ερωτεύονται μεταξύ τους παράφορα. Στο μεταξύ, οι Εγγλέζοι μαθαίνουν πού κρύβεται η γυναίκα και έρχονται να την πιάσουν… Ένα ανελέητο κυνήγι ξεκινάει με φόντο την ονειρική φύση και τους ήχους των Βαλκανίων, περνώντας ανάμεσα στα συντρίμμια και τις νάρκες του πολέμου.


Μία από τις τελευταίες ταινίες του μεγάλου Βαλκάνιου σκηνοθέτη, έτυχε μάλλον αρνητικής αποδοχής και από την κριτική και από τις αίθουσες. Διατηρεί ωστόσο πολλά από τα γνώριμά μας στοιχεία από τις προηγούμενες ταινίες – αριστουργήματά του: ονειρικές συνθέσεις στον καμβά της βίας και της βαρβαρότητας του πολέμου.


Την Κυριακή 28 Μαρτίου στις 19:30 θα γίνει ανοικτή διαδικτυακή συνάντηση – συζήτηση ξεκινώντας για την ταινία και όπου μας βγάλει. Για τη συμμετοχή στη συζήτηση εισάγετε την παρακάτω διεύθυνση στο πρόγραμμα περιήγησης σας (Chrome, Firefox, Safari) την ώρα της συνάντησης.
https://minedu-secondary.webex.com/meet/kpapadak


by

Notice: Undefined index: sidebar-2 in /var/www/vhosts/kileagn.com/httpdocs/wp-content/themes/adventure/functions.php on line 168

Notice: Undefined index: sidebar-3 in /var/www/vhosts/kileagn.com/httpdocs/wp-content/themes/adventure/functions.php on line 168