«ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ», του Παντελή Βούλγαρη

κατάλογος 34Το ελληνικό κινηματογραφικό αριστούργημα της τρέχουσας σεζόν, την τελευταία ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία», παρουσιάζει η Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου, σε έκτακτη προβολή το Σάββατο και την Κυριακή στις 20:00, στο Κινηματοθέατρο REX.

 Η δωδέκατη ταινία του ταλαντούχου δημιουργού, βασίζεται στο βραβευμένο, ομώνυμο μυθιστόρημα της συζύγου του Ιωάννας Καρυστιάνη, είναι παραγωγής 2013 και πρωταγωνιστούν οι Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης, Βασίλης Βασιλάκης, Χρήστος Καλαβρούζος, Ειρήνη Ιγγλέση.

 Υπόθεση: Στην Άνδρο της δεκαετίας του ’30, η Μίνα, σύζυγος ναυτικού που λείπει διαρκώς σε ταξίδια, παντρεύει την κόρη της Όρσα με τον νεαρό καπετάνιο και πλοιοκτήτη Νίκο Βατοκούζη και όχι με τον ορφανό υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ με τον οποίο είναι κρυφά ερωτευμένη. Όταν όμως ο τελευταίος γίνει περιζήτητος καπετάνιος, θα παντρευτεί τη μικρότερη κόρη της Μίνας, τη Μόσχα, αναστατώνοντας έτσι επικίνδυνα την οικογενειακή καθημερινότητα….

 Η πιο ολοκληρωμένη ταινία στην πλούσια φιλμογραφία του Παντελή Βούλγαρη, μας υπενθυμίζει τη ικανότητα του Έλληνα σκηνοθέτη να κρατάει τη συνοχή της εποχής, των χαρακτήρων και της ατμόσφαιρας και ταυτόχρονα να φωτίζει μικρές, σημαντικές, ανθρώπινες στιγμές. Τα ανθρώπινα πάθη, ο γυναικείος ψυχισμός, οι μικροαστικές αντιλήψεις μιας πολύ κλειστής κοινωνίας, η θάλασσα και οι ναυτικοί, η μοναξιά και τα συναισθήματα, παρουσιάζονται με μια αμεσότητα και ένα ρεαλισμό που συναρπάζει. Εξαιρετική σε επίπεδο ανασύστασης εποχής και παραγωγής, με εκπληκτικά σκηνικά και κοστούμια, με πανέμορφες εικόνες, υπέροχη μουσική και αυθεντική αναπαράσταση μιας κοινωνίας που καταδικάζει τους άνδρες να είναι απόντες και τις γυναίκες να αναμετρώνται για χρόνια με τη μοναξιά τους.

 Ο Παντελής Βούλγαρης δείχνει τη μαεστρία του στον ευαίσθητο χειρισμό μιας τόσο συναισθηματικής και μελαγχολικής ιστορίας, και των κρυφών ανθρώπινων παθών και πόθων στο κέντρο της, χωρίς να πέφτει στην παγίδα του μελοδραματισμού ή του υπερβολικού λυρισμού. Χρησιμοποιεί το τοπίο οργανικά χωρίς να το ευτελίζει σε εικόνες-καρτποσταλ, κινηματογραφεί με κλασικό τρόπο αλλά και απέραντη τρυφερότητα, και κινείται με άνεση από τις μικρές λεπτομέρειες που χρωματίζουν μια ζωή, στις πιέσεις που αυτή η ζωή δέχεται από τον μικρόκοσμό της αλλά και από τις ιστορικο-πολιτικές εξελίξεις του έξω κόσμου.

 Καθοδηγεί τους ηθοποιούς του σε αξιοπρεπείς, πλήρεις και συγκινητικές ερμηνείες. Οι ερμηνείες των πρωτοεμφανιζόμενων ηθοποιών είναι έξοχες, λιτές και πειστικές, αλλά και οι δεύτεροι ρόλοι ζωντανεύουν χάρη σε διαλεχτούς ηθοποιούς.

 Η Ιωάννα Καρυστιάνη διασκευάζει το επιτυχημένο μυθιστόρημα της, προβάλλοντας την ερωτική ιστορία και περιορίζοντας τα ηθογραφικά, στοιχεία, ο δε σκηνοθέτης επιλέγει ένα συγκρατημένα μελαγχολικό, τόνο και περιγράφει αδρά το νησιωτικό, προπολεμικό μικρόκοσμο, συνδέοντας άμεσα την τύχη των ηρώων όχι με μελοδραματικές συμπτώσεις, αλλά με συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές και ιστορικές συνθήκες.

 Η «Μικρά Αγγλία» (όπως ονόμαζαν οι ναυτικοί την δραστήρια εμπορικά ΄Ανδρο της δεκαετίας του ’30 και ’40), είναι μια προσεγμένη σε κάθε επίπεδο παραγωγή, μια ταινία που είναι προσβάσιμη στο ευρύ κοινό δίχως καλλιτεχνικές εκπτώσεις, μια ηθογραφία, που παρακολουθείται με αμείωτο ενδιαφέρον και συγκίνηση!!!

TRAILER

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

VIDEO ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

VIDEO ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ-ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ


by

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Notice: Undefined index: sidebar-2 in /var/www/vhosts/kileagn.com/httpdocs/wp-content/themes/adventure/functions.php on line 168

Notice: Undefined index: sidebar-3 in /var/www/vhosts/kileagn.com/httpdocs/wp-content/themes/adventure/functions.php on line 168