“2001: Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ”, του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Με την ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος – 2001: A Space Odyssey» συνεχίζονται οι καλοκαιρινές προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.Την Τρίτη 20 Αυγούστου 2019 στις 21:30, στο θερινό σινέ ‘Χριστίνα’ θα προβληθεί η κλασική ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, που άλλαξε ριζικά τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Η «Οδύσσεια», που προβάλλεται σε ψηφιακά βελτιωμένη έκδοση πενήντα χρόνια μετά την πρώτη της προβολή, είναι παραγωγής Η.Π.Α 1968, διάρκειας 142′ και πρωταγωνιστούν οι: Κιρ Ντούλια, Γκάρι Λόκγουντ, Γουίλιαμ Σιλβέστερ.

Το αλλόκοσμο, μυστηριακό κινηματογραφικό ταξίδι που εμπνεύστηκε πριν από μισό αιώνα ο Κιούμπρικ είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Το πρώτο (Η αυγή της ανθρωπότητας) αφορά την εξέλιξη του ανθρώπου. Σαν σημείο καμπής επιλέγεται η χρήση των εργαλείων, την οποία ένας πιθηκόμορφος πρόγονος μας συνειδητοποιεί, μετά την εμφάνιση ενός μυστηριακού μονόλιθου.

Στο δεύτερο μέρος (Αποστολή στο Δία) ο άνθρωπος αποτολμά την εξερεύνηση του απέραντου διαστήματος με τα δικά του σύγχρονα εργαλεία. Σε αυτό το μέρος κάνει την εμφάνιση του και ο αληθινός πρωταγωνιστής της ταινίας, ο εξελιγμένος (ακόμα και για τα σημερινά πρότυπα) υπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης HAL 9000.Στο τελευταίο μέρος (Ο Δίας και πέρα από το άπειρο) ο μοναδικός επιζών από το πλήρωμα φτάνει στον προορισμό του ταξιδιού, τον Δία. Η άφιξη στον πλανήτη γίνεται και πάλι με την υπαινικτική παρουσία του μονόλιθου: Δείγμα εξωγήινης νοημοσύνης; Ο Θεός; Η πρόκληση που κινητοποιεί τον άνθρωπο και τον οδηγεί στα πνευματικά και σωματικά του ταξίδια;

Μέχρι την ημέρα που η «Οδύσσεια» προβλήθηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας απασχολούσαν παιδαριώδη κυρίως θέματα.  Ο Κιούμπρικ μετέτρεψε το είδος αυτό των ταινιών από παιδικές περιπέτειες σε έργα πνευματικής αναζήτησης, ισάξια των αντίστοιχων λογοτεχνικών.

 

Σε αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξε η στενή συνεργασία του με τον Βρετανό συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Αρθουρ Κλαρκ, με τον οποίο συνυπογράφει το σενάριο. Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης δεν στηρίχθηκε μόνο στη φαντασία του, αλλά χρησιμοποίησε μια ομάδα επιστημονικών συμβούλων και ζήτησε συμβουλές από δεκάδες οργανισμούς. Δεν θυσίασε την επιστημονική ακρίβεια στο βωβό του εντυπωσιακού πλάνου, αλλά εμπνεύστηκε από αυτή, συνδυάζοντας την με την αισθητική. Η αρμονική συνύπαρξη της επιστήμης με την τέχνη, η έρευνα για θέματα τεχνολογίας, τα ειδικά εφέ, οι σκηνοθετικές επιλογές και βέβαια το σενάριο, είναι που καθιστούν την Οδύσσεια κορυφαία στο είδος της και κατά το κοινώς λεγόμενο «μπροστά από την εποχή της».

Για πρώτη φορά σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, υπάρχει πλοκή με βάθος, πολλά επίπεδα ανάγνωσης και ανοιχτά ερωτήματα για τα όρια της ανθρώπινης κατανόησης. Η ταινία αποτυπώνει την εξέλιξη του ανθρώπου και τη σχέση του με την τεχνολογία, θέτει το βαθιά φιλοσοφικό ερώτημα για το ποια είναι η θέση μας στο σύμπαν και παράλληλα παρασύρει τον θεατή σε ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι στο διάστημα!!!

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΤΑΝΛΕΪ ΚΙΟΥΜΠΡΙΚ

ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ


by