“Η ΑΓΡΙΑ ΑΧΛΑΔΙΑ”, του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

Με την τελευταία δημιουργία του διάσημου Τούρκου σκηνοθέτη Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο RΕΧ, προβάλλεται η υποψήφια για ξενόγλωσσο όσκαρ ταινία «Η Άγρια Αχλαδιά – Ahlat Agaci», παραγωγής Τουρκίας 2018, διάρκειας 188′ και πρωταγωνιστές τους: Σερκάν Κεσκίν, Ντογκού Ντεμίρκοϊ, Μουράτ Σεμσίρ.

Αναζητώντας ακόμη μία φορά τις κοινωνικές, ψυχολογικές και πολιτικές συνιστώσες που συγκροτούν τη σύγχρονη τουρκική πραγματικότητα, ο Τσεϊλάν («Κάποτε στην Ανατολία», «Χειμερία Νάρκη») ξεκινά ένα κινηματογραφικό οδοιπορικό στην επαρχία της γειτονικής μας χώρας.

Οδηγός του ο νεαρός Σινάν, ο οποίος μετά τις σπουδές του επιστρέφει απρόθυμα στο χωριό του και στο σπίτι των γονιών του. Καθώς οι μέρες περνούν, περιπλανιέται στον σχεδόν ασφυκτικό μικρόκοσμο του χωριού του, συναντά συγγενείς και φίλους και σιγά-σιγά συνειδητοποιεί τόσο την αντιπάθειά του για το μέρος που τον περιβάλλει, όσο και για τον πατέρα του, έναν καθηγητή με χρέη από τον εθισμό του στον τζόγο.

Προσπαθεί να αποφασίσει τι θα κάνει με το μέλλον του και ανυπομονεί να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο. Συναντά αρκετά εμπόδια από τον κοινωνικό περίγυρο, αλλά και εξαιτίας της δικής του αναποφασιστικότητας. Παρακολουθούμε σε πρώτο επίπεδο την ιδεαλιστική επιθυμία του να αλλάξει τον κόσμο, παράλληλα με την σχέση με τον πατέρα του και σε δεύτερο επίπεδο τη σύγχρονη Τουρκία, που βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στο αύριο και το χθες, ανάμεσα στις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις της. Μέσα από την περιπλάνηση του Σινάν στην επαρχία αναδεικνύεται γλαφυρά ολόκληρη η ανθρωπογεωγραφία και η εξάρτηση της χώρας από πολιτικές αγκυλώσεις, ταξικές διαφορές και θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Η «Άγρια Αχλαδιά» είναι η πιο αυτοβιογραφική ταινία του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα Τούρκου σκηνοθέτη. ΄Οπως ο κεντρικός ήρωας αποστρέφεται την παραδοσιακή τουρκική λογοτεχνία, θέλοντας να ασχοληθεί με τους απλούς ανθρώπους, έτσι και ο Τσεϊλάν στις ταινίες του εστιάζει στα απλά και καθημερινά, για να καταλήξει να επικεντρωθεί στην ίδια την ουσία της ύπαρξης, στις ρίζες αυτής της άγριας αχλαδιάς που ονομάζουμε ζωή.

Μέσα από τις ταινίες του βιογραφεί τον τόπο του, κυρίως την τούρκικη ενδοχώρα και τους ανθρώπους που ζουν εκεί και με κάθε χαρακτήρα παρουσιάζει και μια διαφορετική εκδοχή της κοινωνικής δομής.  Σχολιάζει την χώρα του τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο και κριτικάρει αρνητικά τις σκληρές κοινωνικές παραδόσεις που δεν επιτρέπουν, για παράδειγμα, σε μια γυναίκα να ερωτευτεί, να σπουδάσει, ούτε καν να καπνίσει.

Εκφράζει επίκαιρες όσο και διαχρονικές ανησυχίες, όπως η ηθική και κοινωνική ευθύνη του καλλιτέχνη ή η σχέση παράδοσης κι εκσυγχρονισμού. Σκηνοθετεί με απλό και ταυτόχρονα ανατρεπτικό τρόπο, εστιάζοντας σε επίκαιρα θέματα με χιούμορ και συναίσθημα. Με εξαιρετικό σενάριο και συναρπαστικούς διαλόγους χρησιμοποιεί τη σχέση γιου-πατέρα του, όχι μόνο για να σκιαγραφήσει το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη σε νεαρή ηλικία, αλλά και για να ζωγραφίσει ένα ρεαλιστικό πορτρέτο της Τουρκίας του σήμερα. Αλληγορικό δράμα ενηλικίωσης, περίτεχνα στημένο με επίκαιρες και διαχρονικές ανησυχίες.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

 

 


by