‘Ο ΦΑΡΟΣ’, του Ρόμπερτ Έγκερς
Με την πολυαναμενόμενη ταινία του Ρόμπερτ Έγκερς συνεχίζονται οι καλοκαιρινές προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.
Την Τρίτη 25 Αυγούστου 2020 στις 21:15, στο θερινό σινέ ‘Χριστίνα’ θα προβληθεί “Ο Φάρος – The Lighthouse”, Καναδο-αμερικανικής παραγωγής 2019, διάρκειας 109′ και πρωταγωνιστές τους: Γουίλεμ Νταφόε και Ρόμπερτ Πάτινσον.
Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του ταλαντούχου δημιουργού, ξεπερνά κάθε προσδοκία βραβεύεται στις Κάνες, σε άλλα διεθνή φεστιβάλς και ήταν υποψήφια για ΄Οσκαρ φωτογραφίας. Πρόκειται για ένα μοντέρνο γοτθικό κομψοτέχνημα και μια ανατριχιαστική μελέτη της ανθρώπινης διαστροφής, με συγκλονιστικές ερμηνείες από τους δύο μοναδικούς πρωταγωνιστές.
Υπόθεση: Στα τέλη του 19ου αιώνα, δυο άντρες αναλαμβάνουν τη φύλαξη ενός φάρου που βρίσκεται στην κορυφή ενός μικροσκοπικού και ανεμοδαρμένου νησιού. Για τέσσερις εβδομάδες θα αναγκαστούν να δώσουν μια κλιμακούμενη μάχη με τον αφιλόξενο τόπο, τη μοναξιά, τις δοξασίες, τις ενοχές, τους γλάρους και το αλκοόλ. ΄Ερχονται αντιμέτωποι όχι μόνο με την αδυσώπητη απομόνωση και τον θυελλώδη καιρό αλλά και με την ψυχολογική καταιγίδα που σύντομα ξεσπά ανάμεσά τους, καθώς επιδίδονται σε ένα αλόγιστο παιχνίδι ανταγωνισμού και ψυχολογικού ελέγχου. Βιώνουν αλλόκοτες εμπειρίες που διαταράσσουν την ψυχική τους ισορροπία, ενώ τα μυστικά και τα ψέματα που κρύβουν τους φέρνουν στα όρια τους. Η αναγκαστική συνύπαρξη, η ερωτική στέρηση, μαζί με μερικά μπουκάλια ρούμι τους οδηγούν σε μια εκρηκτική πορεία στα όρια της ψύχωσης και της παράνοιας…
Ο σκηνοθέτης του υποβλητικού «Witch» εμπνέεται ξανά από μια αληθινή ιστορία από το μακρινό παρελθόν, για να στήσει ένα καθηλωτικά στιλιζαρισμένο φιλμ που κινείται ανάμεσα στο θρίλερ και στην ταινία τρόμου, συνοδευμένο από διακριτικά κωμικά στοιχεία. O Φάρος» όμως δεν είναι μόνο μια αντισυμβατική ταινία τρόμου, αλλά και ένα συναρπαστικό ψυχολογικό δράμα. Εξερευνά την δαιδαλώδη ανδρική ψυχολογία, τις μεθόδους με τις οποίες συνθέτει κάποιος την εικόνα του εαυτού του, την δυναμική των σχέσεων εξουσίας και το πόσο αδύναμη είναι η ανθρώπινη θέληση απέναντι στη φύση. Προσπαθεί να φωτίσει την ακατανόητη τάση του ανθρώπου να αποζητά την καταστροφή του, αδιαφορώντας για το μέγεθος της τιμωρίας που πιθανά θα οδηγήσει στον πλήρη αφανισμό του.
Κινηματογραφημένη σε ασπρόμαυρο, με σχεδόν τετράγωνο κάδρο και εντυπωσιακή φωτογραφία, η ταινία δεν δίνει έμφαση στην ωμή βία αλλά σε μια συνεχή αίσθηση απειλής, ακολουθώντας ένα ονειρικό, εφιαλτικό κρεσέντο συγκλονιστικής ομορφιάς και υποδόριου τρόμου. Χρησιμοποιεί ποιητική, λογοτεχνική γλώσσα και η κινηματογράφηση μπλέκει τα όρια ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το ονειρικό, ενώ το τοπίο αποτελεί έναν ακόμη διακριτό χαρακτήρα.
Οι αμφιβολίες για το τι είναι αληθινό και τι όχι παραμένουν και μετά το τέλος της ταινίας, όμως χωρίς καμιά αμφιβολία ο «Φάρος» έχει τη σφραγίδα ενός κλασικού φιλμ.
Η ταινία είναι κατάλληλη άνω των 16 ετών
by ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ