“ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ”, του Ιλκέρ Τσατάκ
Οι εβδομαδιαίες προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου συνεχίζονται με μια πολυβραβευμένη, κοινωνική ταινία από την Γερμανία.Την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στις 21:30, στο δημοτικό κινηματοθέατρο REX, προβάλλεται η διπλά βραβευμένη στο φεστιβάλ Βερολίνου και φετινή πρόταση για Όσκαρ διεθνούς ταινίας, δημιουργία του τουρκικής καταγωγής σκηνοθέτη Ιλκέρ Τσατάκ, “Στο Γραφείο Καθηγητών – The Teachers’ Lounge”. Είναι Γερμανικής παραγωγής 2023, διάρκειας 98΄ και πρωταγωνιστούν οι: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου, Μίχαελ Κλάμερ.
Υπόθεση: H Κάρλα είναι μία 30χρονη καθηγήτρια μαθηματικών στην πρώτη τάξη ενός δημόσιου σχολείου στη Γερμανία. Όπως και οι μαθητές της, προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νέο της περιβάλλον και ιδιαίτερα στο γραφείο των καθηγητών ανάμεσα στους συναδέλφους της, που μοιάζουν πιο συμβιβασμένοι, πιο συστημικοί, πιο βολεμένοι. Η ίδια είναι ιδεαλίστρια, με την λαχτάρα να επιδράσει, να πειθαρχήσει, να εμπνεύσει, να διδάξει… Όταν ένας τουρκικής καταγωγής μαθητής της στοχοποιείται για μία σειρά κλοπές που έχουν γίνει στο σχολείο, δεν συμφωνεί με τον τρόπο που οι συνάδελφοί της χειρίζονται την υπόθεση. Νιώθει ότι όλα τα βαθιά ριζωμένα ρατσιστικά κύτταρα ενός μικρόκοσμου που καθρεφτίζει την κοινωνία, καμουφλάρονται ως “σχολικοί κανονισμοί”. Aποφασίζει να εξερευνήσει η ίδια τις κλοπές προκειμένου να αποδείξει την αθωότητα του μαθητή της. Όμως σταδιακά μπλέκει σ’ ένα σύνθετο ηθικό λαβύρινθο καλών προθέσεων, επιπόλαιων αυθόρμητων χειρισμών, λανθασμένων επιλογών και παρεξηγήσεων. ΄Οσο προσπαθεί απελπισμένα να κάνει το σωστό, τόσο περισσότερο η παρέμβασή της διαταράσσει τις τεταμένες ενδοσχολικές σχέσεις. Τελικά δεν βρίσκεται μόνο αντιμέτωπη με τις σχολικές δομές, τους επιθετικούς συναδέλφους της και τους αγανακτισμένους γονείς, αλλά και απέναντι στους μαθητές της… Στην τέταρτη του ταινία, ο Ιλκερ Κατάκ συνυπογράφει το σενάριο, παίρνοντας έμπνευση από ένα αληθινό περιστατικό που είχε συμβεί στο δικό του σχολείο. Αποφεύγοντας μονοδιάστατες διδακτικές κορώνες, μεταμορφώνει ένα κοινωνικό δράμα σχολικής αίθουσας σε αγωνιώδες θρίλερ. Δεν συμβιβάζεται με μια ανακουφιστική, απλή, ξεκάθαρη, άσπρο/μαύρο διάσταση της αλήθειας. Αντίθετα εστιάζει στο μπέρδεμα, την παρεξήγηση, στην απόλυτη βεβαιότητα όλων μας ότι έχουμε εμείς δίκιο στις συγκρούσεις της ζωής. Οι χαρακτήρες του είναι μελετημένα πολυδιάστατοι, αντιπροσωπεύοντας την κοινωνική πολυφωνία σε θέματα που ξεπερνούν τα τείχη του συγκεκριμένου σχολείου. Εξερευνά τις δυναμικές της εξουσίας και τον λανθάνοντα, διπλό ρατσισμό, τόσο μέσα στο γραφείο των καθηγητών (με τις μικροπρέπειες και τις υπερβάσεις τους) όσο και στον χώρο της τάξης (με παιδιά που αντιδρούν άλλοτε απρόσμενα ώριμα και άλλοτε ενστικτωδώς καταφεύγοντας στο bullying).
Παράλληλα όμως εστιάζει και στην αλαζονεία των ιδεαλιστών: η καθηγήτρια παρουσιάζεται εξιδανικευμένη, αμετακίνητη ιδεαλίστρια, ενώ τα παιχνίδια εξουσίας γύρω της στήνονται με ανατριχιαστική δεξιοτεχνία. Οι καλές της προθέσεις σε συνδυασμό με τον αφελή παρορμητισμό της οδηγούν τελικά σε μοιραία λάθη…Ανατρέπει συνεχώς την οπτική του θεατή, αποδομώντας κι ανασυνθέτοντας τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα του σύγχρονου κόσμου στο σχολικό μικρόκοσμο, δίνοντας τον ρυθμό ενός αγωνιώδους θρίλερ σε ένα κοινωνικό και πολιτικό δράμα.
by ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ