“TO ΠΑΡΕΛΘΟΝ”, του Ασγκάρ Φαραντί
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου
πολυβραβευμένη κοινωνική ταινία
Με την τελευταία ταινία του καταξιωμένου Ιρανού σκηνοθέτη Ασκάρ Φαραντί «Το Παρελθόν – Le Passe» συνεχίζονται οι προβολές της Λέσχης Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου, στο κινηματοθέατρο REX. Η ταινία θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στις 21:30, είναι Γαλλοϊρανικής παραγωγής 2013 και διάρκειας 130΄. Πρωταγωνιστούν η Μπερενίζ Μπεζό («The Artist»), ο Ταχάρ Ραχίμ («Προφήτης») και ο Αλί Μοσάφα («Ένας Χωρισμός»).
Το «Παρελθόν» αφηγείται την ιστορία ενός Ιρανού, του Αχμάντ, που επιστρέφει στο Παρίσι για να οριστικοποιήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες του διαζυγίου του με τη σύζυγό του Μαρί. Η τελευταία θέλει να τελειώνει οριστικά με τον γάμο της, ειδικά τώρα που έχει ξεκινήσει μια νέα σχέση με έναν ΄Αραβα, που δείχνει να την αγαπάει. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του όμως, ο Αχμάντ, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις μυριάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της νέας οικογένειας. Ανακαλύπτει πως η σχέση της Μαρί προκαλεί προβλήματα στην κόρη του Λούσι και ξαφνικά το παρελθόν με τα καλά κρυμμένα μυστικά θα αρχίσει να αποκαλύπτεται…
Μετά το εξαιρετικό «Ένας χωρισμός», ο ταλαντούχος δημιουργός καταπιάνεται και πάλι με τη διάλυση ενός ζευγαριού. Αριστοτεχνικά δομημένο οικογενειακό θρίλερ, στημένο πάνω στην αδυναμία προσέγγισης της ανθρώπινης αλήθειας, προεκτείνει την προβληματική του σε περισσότερα θέματα, με δραματική πλοκή που συγκλονίζει.Βραβευμένο στις Κάνες (βραβείο οικουμενικής επιτροπής και βραβείο γυναικείας ερμηνείας στην αγνώριστη Μπερενίζ Μπεζό), υποψήφιο για ΄Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας και πολλά σημαντικά βραβεία και υποψηφιότητες σε διεθνή φεστιβάλ, το «Παρελθόν» δεν είναι απλά το θριαμβευτικό ευρωπαϊκό ντεμπούτο του ταλαντούχου δημιουργού. Είναι μια ταινία το ίδιο σκληρή με τον «Ένα Χωρισμό», το ίδιο επικεντρωμένη στους ανθρώπους και τα συναισθήματα που στροβιλίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις και το ίδιο οικουμενική.
΄Ολοι μοιάζουν να θέλουν με αγωνία να ξεφύγουν από το παρελθόν, να προχωρήσουν μπροστά κι όλοι κάνουν ότι μπορούν για να αγκιστρωθούν στο πριν, σ’ αυτό που γνωρίζουν, που τους έχει χαρίσει στιγμές ασφάλειας και αγάπης, κι ας γνωρίζουν κατά βάθος ότι τα σκοτεινά σημεία έχουν απλώς σβηστεί στο χρόνο.Η άφιξη του Αχμάντ είναι καταλυτική, καθώς βοηθά όλα τα μέλη της ευάλωτης καινούριας οικογένειας να συνειδητοποιήσουν και να εκφράσουν αυτό που πραγματικά θέλουν: τα πράγματα να μείνουν όπως ήταν, χωρίς ταραχές, χωρίς αλλαγές, χωρίς… χωρισμό.
Και είναι μαγικός ο τρόπος με τον οποίο ο Φαραντί μπορεί, με μικρές, σοφές λεπτομέρειες, να βουτήξει μέσα στην ψυχοσύνθεση των ηρώων του, είτε πρόκειται για μια γυναίκα που παλεύει να ευτυχήσει, είτε για μια έφηβη που νιώθει ότι δεν ανήκει πουθενά, είτε για έναν άντρα πνιγμένο στις ενοχές, είτε για μια μετανάστρια που απλώς θέλει να κρατήσει τη δουλειά της. Γιατί ο Φαραντί γνωρίζει καλά, ότι στη ζωή τα πράγματα δεν είναι άσπρο μαύρο. Μια νέα απόφαση δεν αναιρεί το «Παρελθόν»: αντίθετα, ο καθένας μας είναι αναγκασμένος να ζει μαζί του και να χτίζει πάνω σ’ αυτό, χωρίς ποτέ να μπορέσει να το εξαφανίσει.
Αλλά όπως το μέλλον σβήνει τις αδυναμίες του παρελθόντος, έτσι κι η συγκίνηση που μένει στο θεατή που παρακολούθησε το «Παρελθόν» μοιάζει να τον ακολουθεί και στο …μέλλον.
by ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ