“Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ”, του Ναγκίζα ΄Οσιμα

Με ένα κλασικό αριστούργημα από την Ιαπωνία συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν. Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις 21:30 στο δημοτικό κινηματοθέατρο RΕΧ θα προβληθεί «Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων – Ai No Corrida», σε σκηνοθεσία  Ναγκίζα Όσιμα. Είναι Ιαπωνικής παραγωγής 1976, διάρκειας 105΄ και πρωταγωνιστούν οι: Έικο Ματσούντα, Τατσούγια Φούτζι.

H ταινία είναι ακατάλληλη για ανήλικουςΜε τη σφραγίδα της τολμηρότερης καλλιτεχνικής ταινίας, η 40χρονη πλέον «Αυτοκρατορία» διατηρεί αμείωτη την κινηματογραφική της δύναμη. Όχι τόσο γιατί φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με το ταμπού της «καθαρής αναπαράστασης» της ερωτικής πράξης, αλλά γιατί εξακολουθεί να θίγει τη σχέση έρωτα και θανάτου, την «ηθικοποίηση» της σεξουαλικής επιθυμίας, αλλά και την πολιτική διάσταση του σεξ, με τρόπο τόσο άμεσο, σαφή και πολυδιάστατο που δεν μπόρεσε ποτέ να αγγίξει ανάλογη ταινία.

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικό γεγονός, που συγκλόνισε την ιαπωνική κοινωνία τη δεκαετία ’30. Στη στρατοκρατούμενη Ιαπωνία του 1936 (λίγο πριν τον πόλεμο) ένας άνδρας ξεκινά σχέση με μία από τις υπηρέτριές του. Η έντονη ερωτική επιθυμία θα οδηγήσει το ζευγάρι σε σεξουαλική εμμονή τόσο μεγάλη, που ούτε οι ίδιοι μπορούν να την ελέγξουν. Καθώς οι ερωτικές τους εμπειρίες γίνονται εντονότερες, το ζευγάρι απομονώνεται στον δικό του μικρόκοσμο. Η γυναίκα γίνεται όλο και πιο κτητική και ο άντρας όλο και πιο πρόθυμος να την ικανοποιήσει. Πειραματίζονται με επικίνδυνα ερωτικά παιχνίδια σαν πράξη υπέρτατης ικανοποίησης. Παιχνίδια που θα τους οδηγήσουν όμως σε ένα τραγικό τέλος…Η ταινία του Ναγκίσα Όσιμα παραμένει ακόμα και σήμερα εξαιρετικά πρωτότυπη και αντισυμβατική. Αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές αλλά και θύελλα αντιδράσεων διεθνώς, «Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων» εξερευνά ρεαλιστικά και άφοβα τη δύναμη της ερωτικής επιθυμίας. Ο Όσιμα αποτυπώνει το πάθος και την τελετουργική διάστασή του σωματικού έρωτα με ρεαλιστική και αντι-ηδονοβλεπτική αισθητική, αναδεικνύοντας την φυσικότητά του.Η αυστηρή λογοκρισία της Ιαπωνίας, δεν επέτρεπε στον σκηνοθέτη να κάνει την ταινία όπως την είχε οραματιστεί. Προκειμένου να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, η ταινία καταχωρήθηκε επισήμως ως παραγωγή γαλλικής εταιρίας, και το υλικό στάλθηκε στη Γαλλία για επεξεργασία και μοντάρισμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα (παρά τις πολλαπλές βραβεύσεις και διακρίσεις), «Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων» δεν έχει προβληθεί ποτέ χωρίς λογοκρισία στην Ιαπωνία.Το θέμα της ταινίας, αλλά και ο ρεαλιστικός τρόπος που παρουσιάζεται, χωρίς ταμπού, ωραιοποιήσεις ή δισταγμό, προκαλεί. Και πολύ περισσότερο την δεκαετία του ’70 που κυκλοφόρησε η ταινία. Σήμερα η ταινία κατατάσσεται ομόφωνα στα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ο σκηνοθέτης χειρίζεται το θέμα τις σεξουαλικής εμμονής με τρόπο σχεδόν χειρουργικό. Ζωντανεύει ένα προκλητικό σεξουαλικό σύμπαν, περιγράφει τις εσωτερικές σχέσεις, εντάσεις, αντιφάσεις του ζευγαριού και συνδέει άμεσα τον έρωτα με τον θάνατο.Η ταινία έχει σαφή ιστορικό, άρα και κοινωνικοπολιτικό προσδιορισμό και θαυμάσια πλοκή. Οι ερμηνείες εξαιρετικές και η αναπαράσταση της εποχής μοναδική. Μεταπηδά από την ερωτική φαντασία αρχικά, στον εφιάλτη του σοκαριστικού φινάλε, αφήνοντας την αίσθηση μίας ονειρικής εμπειρίας. Είναι ένα κομψοτέχνημα, το οποίο έχει αποδείξει την αξία του στον χρόνο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ


by