Σεμινάριο: Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου διοργανώνει κινηματογραφικό σεμινάριο στις 19, 20 και 21 Απριλίου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου, με θέμα “Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, Αλληγορίες, Φόβοι και Μουσικά Ταξίδια”. Εισηγητής ο σκηνοθέτης, παραγωγός, storyboard artist και sound designer Πάνος Παππάς.

  • Συμμετοχή στο σεμινάριο 20 €,
  • Παρακολούθηση μιας μόνο συνεδρίας 7 €,
  • Δωρεάν η συμμετοχή την Παρασκευή 19 Απριλίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Παρασκευή 19 Απριλίου, στις 21:00

Σύντομη Εισαγωγή Στην Ιστορία Των Οπτικών Εφέ.

Μπορούμε σήμερα να πιστέψουμε την εικόνα που βλέπουμε στην κινηματογραφική οθόνη; Αρκετοί κατηγορούν τις σημερινές ταινίες για τις ψηφιακές τους διορθώσεις. Από την εποχή όμως του βωβού, η ιστορία των οπτικών εφέ είναι παράλληλη με την ιστορία του κινηματογράφου. Με ποιό τρόπο και γιατί χρειάζεται οι κινηματογραφικές εικόνες να “ενισχυθούν”;

Σάββατο 20 Απριλίου, στις 11:00

Ο Φανταστικός Κινηματογράφος, η Επιστημονική Φαντασία, ο Τρόμος, το Παραμύθι, οι πολιτικές επιδράσεις. Πώς οι ταινίες καθρεφτίζουν τον κόσμο γύρω μας;

Μια συνολική ματιά στο πιο τολμηρό κινηματογραφικό είδος. Το διεθνές πολιτικό κλίμα και οι ανθρώπινοι φόβοι αντανακλώνται παραμορφωμένοι στη φανταστική μυθοπλασία, και αυτός είναι ο σκοπός της. Μια μεγάλη πορεία από τον Γερμανικό Εξπρεσιονισμό μέχρι τις μέρες μας, από τον Ζωρζ Μελιές μέχρι τον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο. Μικροί και μεγάλοι καλλιτέχνες, σε όλες τις χώρες, γοητεύτηκαν από την κατασκευή αλληγορικών παραμυθιών.

Σάββατο 20 Απριλίου, στις 18:30

Θα προβληθεί η συγκλονιστική αμερικανική ταινία επιστημονικής φαντασίας του Richard Fleischer, “Νέα Υόρκη Έτος 2022 μ.Χ. (Soylent Green), που κυκλοφόρησε το 1973.

Ο πολύ σπουδαίος εικαστικός Αμερικανός σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Φλάϊσερ (20 Χιλιάδες Λεύγες Υπό Την Θάλασσαν, Οι Βίκινγκς, Φανταστικό Ταξίδι, Ο Στραγγαλιστής Της Βοστώνης), γιος του μεγάλου Εβραιο-Πολωνού δημιουργού κινουμένων σχεδίων Μαξ Φλάϊσερ (Πόπαϊ, Μπέτυ Μπουπ, Σούπερμαν), συνέλαβε μια μνημειώδη και προφητική ιστορία οικολογικής καταστροφής και πληθυσμιακής έκρηξης, με τη λιτότητα και το ρεαλισμό του κινηματογράφου της δεκαετίας του ’70. Στους αντίποδες του εξπρεσιονιστικού Κουρδιστού Πορτοκαλιού του Κιούμπρικ και πλησιέστερα στον Σταθμό Αποχαιρετισμού του Μαρκέρ ή στο Φαρενάϊτ 451 του Τρυφφώ, το Soylent Green ξεχωρίζει με τη σοβαρότητα και την πολιτική του ωριμότητα. Είναι πρότυπο όλων των παρόμοιων δυστοπικών ιστοριών, που ακολούθησαν στον κινηματογράφο (πχ Τα Παιδιά Των Ανθρώπων, Γκάττακα), αλλά που ποτέ δεν πλησίασαν την ιδιαιτερότητα και την πρωτοτυπία του.

Θαυμάσιοι πρωταγωνιστές ο Τσάρλτον Ήστον, η Λη Τέηλορ Γιανγκ, ο Τζόζεφ Κόττεν και ο μυθικός “Μικρός Καίσαρ” Έντουαρντ Ρόμπινσον στην τελευταία σπαρακτική κινηματογραφική του εμφάνιση.

Κυριακή 21 Απριλίου, στις 11:00

Η Μουσική των Εικόνων
Ο ρόλος που παίζει η πιο μυστήρια Τέχνη, η Μουσική, στο ρυθμό μιας ταινίας και στην καθοδήγηση της συναισθηματικής μας πορείας ως θεατών. Αστείρευτος πλούτος της κινηματογραφικής μουσικής είναι η κληρονομιά της Όπερας, το κατάλληλο μουσικό ύφος για κάθε ταινία, η διαφορετική γλώσσα κάθε εποχής, όσο και ο σημερινός ηχητικός σχεδιασμός και η αξία της σιωπής. Οι μεγάλοι συνθέτες του κινηματογράφου αλαζονικά και δίκαια θεωρούσαν και θεωρούν τους εαυτούς τους, τους αφανείς του αφηγητές.

Κυριακή 21 Απριλίου, στις 18:30

Θα προβληθεί η σατιρική αλληγορία του Federico Fellini “Πρόβα Ορχήστρας (Prova D’Orchestra)”, που κυκλοφόρησε το 1978.

Η Πρόβα Ορχήστρας είναι μια μικρή, αμφιλεγόμενη και πολύ προσωπική ταινία του Φελλίνι, που αρχικά σχεδιάστηκε για την τηλεόραση. Το χάος και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των μουσικών των διαφόρων οργάνων μιας ορχήστρας, ο βαρβαρισμός, η δικτατορία του μαέστρου και η σχεδόν θεϊκή οργή μέσα στο χώρο μιας παλιάς εκκλησίας, συνθέτουν το υποτιμημένο αυτό διαμάντι, που είναι μια ακόμα τυπική φελλινική προσομοίωση παρακμής της ιταλικής κοινωνίας. Η ταινία είναι δομημένη σε μέρη, όπως μια Συμφωνία (α. όργανα και συνεντεύξεις, β. συνδικαλισμός, γ. βακχισμός, επανάσταση και τιμωρία, δ. συντονισμός, πρόβα, και πάλι καταστροφή), ο κόσμος του μεγάλου Ιταλού όμως είναι ποιητικός και πολύ πιο σύνθετος από πολιτικές ερμηνείες.

Πρωταγωνίστρια είναι η ονειρική μουσική του Νίνο Ρότα, η τελευταία που έγραψε πριν τον πρόωρο θάνατό του την επόμενη χρονιά, επίλογος ενός τεράστιου έργου μιας ζωής. Είναι γραμμένη ειδικά για την ταινία έτσι, ώστε να υποκριθεί το προϋπάρχον συμφωνικό έργο που προβάρει η ορχήστρα. Σταθεροί συνεργάτες του Φεντερίκο Φελλίνι, ο Τζουζέππε Ροτούννο στη φωτογραφία, ο Ντάντε Φερρέττι στα σκηνικά και ο Ρουτζέρο Μαστρογιάννι στο μοντάζ.

ΠΑΝΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, Βιογραφικό σημείωμα

Ο Πάνος Παππάς ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως σκηνοθέτης, παραγωγός, storyboard artist και sound designer. Σπούδασε Νομική και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου & Τηλεόρασης και παρακολούθησε πολλά σεμινάρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία ταινιών. Σαν σκηνοθέτης κάνει ταινίες μυθοπλασίας και δημιουργικά ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους που έχουν συμμετάσχει και βραβευτεί σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Έχει δουλέψει ως ραδιοφωνικός παραγωγός, έχει γράψει άρθρα κριτικής για τον κινηματογράφο στα περιοδικά “Σινεμά” και “Περίτεχνο”, και είναι δημιουργός του κόμιξ “Η Σάρα και Η Μάρα” στο περιοδικό “Το Ρόδι”.  Είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου “Maurice Jarre – Μουσική των Εικόνων”.  Έχει διδάξει σκηνοθεσία και storyboard σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια. Διευθύνει την εταιρεία “Ο Αχιλλέας και η Χελώνα”, που δραστηριοποιείται στον οπτικοακουστικό χώρο, στην παραγωγή ταινιών και την παροχή υπηρεσιών storyboard και μοντάζ. Είναι βαθύς γνώστης του παγκόσμιου σινεμά και διδάσκει Ιστορία του Κινηματογράφου στην ιδιωτική σχολή Artens.

Φιλμογραφία (επιλεγμένη λίστα)

ΤΟΜΟΣ 7 (2024) ταινία μεγάλου μήκους Επιστημονικής Φαντασίας, 95’

IDENTITY (2019), ταινία μικρού μήκους Επιστημονικής Φαντασίας, 15’

MEMORY RELOADED (2013), ταινία μικρού μήκους Επιστημονικής Φαντασίας, 20’ 

ΑΡΧΑΙΩΝ ΔΡΑΜΑ, σειρά ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ (2017-19), 18×60’

ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (2010) δίπτυχο ντοκιμαντέρ για την Αρχαία Ελληνική Γλυπτική, 2×30’

ΑΝ ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ (2003), δημιουργικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, 70’

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (2000), ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, 75’, κ.α.


by