“Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ”, του Νίκου Λαμπό


Η προβολή ακυρώθηκε λόγω περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας


Με την βραβευμένη ελληνική ταινία “Η δουλειά της” συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 7 Απριλίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο RΕΧ, προβάλλεται η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ταλαντούχου δημιουργού Νίκου Λαμπό, ελληνικής παραγωγής 2018, διάρκειας 89′, με πρωταγωνιστές τους: Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Δημήτρη Ήμελλο, Μαρία Φιλίνη.

Υπόθεση: Λίγο πριν τα 40 η Παναγιώτα, μια σχεδόν αναλφάβητη νοικοκυρά και μητέρα δύο παιδιών, θα χρειαστεί να αναζητήσει για πρώτη φορά δουλειά. Ο άντρας της είναι αρκετό καιρό άνεργος και αυτό επηρεάζει τη συμπεριφορά του και τη σχέση τους.  Έχοντας ελάχιστα τυπικά προσόντα, η γυναίκα θα προσληφθεί για λογαριασμό μιας ιδιωτικής εταιρείας καθαρισμού σ’ ένα νέο πολυκατάστημα. Εκεί, παρά τις συνθήκες εκμετάλλευσης και εργασιακής απαξίωσης, θα βιώσει μια πρωτόγνωρη αίσθηση οικονομικής και συναισθηματικής ανεξαρτησίας που θα τη βοηθήσει να σταθεί για πρώτη φορά στα πόδια της. Σταδιακά, η δουλειά φέρνει άλλες ισορροπίες μέσα της, αλλά και στη ζωή της. Νιώθει άξια, χρήσιμη. Πατά για πρώτη φορά στα πόδια της και για αυτό “πατά πόδι”. Ότι κι αν επακολουθήσει, εκείνη δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια …

Η περιπέτεια της Παναγιώτας και της Ελλάδας συμπορεύονται σε μια αλληγορική ιστορία χειραφέτησης, η οποία περιγράφει χωρίς διδακτισμό το τίμημα μιας καθυστερημένης «ενηλικίωσης». Ο Λαμπό είναι προσεκτικός, αφηγηματικά ακριβής και κοινωνικά ευαίσθητος, αποτυπώνοντας επιτυχημένα και με κινηματογραφικούς όρους έναν ενδιαφέροντα χαρακτήρα. Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η ταινία είναι ουσιαστικά ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους που συνεχίζουν να προχωράνε ακόμα κι όταν όλα γύρω τους καταρρέουν.

Η κάμερα δεν εστιάζει τόσο στην κρίση, όσο στις συνέπειές της στις ζωές των ανθρώπων. Αποτυπώνει με ποιο τρόπο ο κοινωνικός ιστός διαβρώνεται, η εργατική τάξη γονατίζει, η οικογένεια διαλύεται. Ο άντρας χάνει κάτι παραπάνω από τη δουλειά του κι αυτό δεν έχει μόνο οικονομικό αντίκτυπο, αλλά και υπαρξιακό. ΄Ομως δεν θα αφηγηθεί την ιστορία του άντρα, αν και τον σκιαγραφεί με μερικές καλογραμμένες πινελιές. Φωτίζει την ιστορία της γυναίκας, κρατώντας τη σταθερά στο κέντρο του κάδρου, με συγκινητική τρυφερότητα και το κινηματογραφικό στιλ των Νταρντέν. Την γυναίκα ερμηνεύει η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, παραδίδοντας μια ακόμη σπουδαία ερμηνεία, ανεπιτήδευτη, οικεία και βαθιά ουσιαστική. Παίζοντας με τις σιωπές, τα βλέμματα και τη στάση του σώματος, προσθέτει αλήθεια και ακόμη μεγαλύτερη δραματικότητα στο ρόλο και αποσπά το βραβείο ερμηνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ο Νίκος Labôt κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στη μυθοπλασία με ένα δυνατό, ειλικρινές και συγκινητικό κοινωνικό δράμα, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο, ταξίδεψε και διακρίθηκε στα φεστιβάλ του κόσμου. Με ενδιαφέρουσα πλοκή και ρεαλιστικούς διαλόγους, προσεγγίζει την ηρωίδα του τρυφερά και ανθρώπινα, παρουσιάζοντας την πορεία της προς την ανεξαρτησία με αληθοφάνεια, χωρίς υπερβολές. Παρακολουθεί την σταδιακή πορεία απελευθέρωσης της από τους περιορισμούς του φύλου και των κοινωνικών συμβάσεων, ενώ παράλληλα εστιάζει και στην ατομική ολοκλήρωση που μπορεί να προσφέρει η δουλειά σε έναν άνθρωπο με περιορισμένες επιλογές. Ένα κοινωνικό δράμα με περίσσεια ανθρωπιά κι επίκαιρο μήνυμα, η “Δουλειά της” είναι μια σύγχρονη ταινία γύρω από το ρόλο της γυναίκας στην οικογένεια και στον εργασιακό χώρο και τη χειραφέτησή της.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

 


by

Notice: Undefined index: sidebar-2 in /var/www/vhosts/kileagn.com/httpdocs/wp-content/themes/adventure/functions.php on line 168

Notice: Undefined index: sidebar-3 in /var/www/vhosts/kileagn.com/httpdocs/wp-content/themes/adventure/functions.php on line 168