ΠΡΟΒΟΛΗ του ντοκιμαντέρ «ΣΥΜΠΟΣΙΟ» & της ταινίας «VORTEX»
Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στις 21:30, η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν, παρουσιάζουν στο κινηματοθέατρο REX, το ντοκιμαντέρ του συντοπίτη μας δημοσιογράφου Ιάσονα Ταβλά «Συμπόσιο», που παρουσιάζει στιγμές από τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του Αγιονικολιώτη δημιουργού Νίκου Κούνδουρου. Στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία του Νίκου Κούνδουρου «Vortex – To πρόσωπο της Μέδουσας». Θα γίνει ολιγόλεπτη παρουσίαση της ταινίας με τίτλο “Votrex: στη δίνη της πρωτοπορίας”, από τον κριτικό-ιστορικό κινηματογράφου Νίκο Τσαγκαράκη με διδακτορικό πάνω στην ταινία και θα ακολουθήσει συζήτηση. Το τραπέζι κάτω από τη χαρουπιά στο σπίτι του Νίκου Κούνδουρου αποτελεί κάθε βράδυ σημείο αναφοράς των φίλων του. Ένας άμβωνας κατάθεσης των εσώψυχων όλων των «πιστών», μια ευκαιρία συνάντησης με το «θεό». Όλα έχουν ένα λόγο που συμβαίνουν στον κόσμο του Νίκου ακόμη και το θρόισμα του απογευματινού θαλασσινού αέρα ανάμεσα στα καλάμια του κήπου…
Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Συμπόσιο» του δημοσιογράφου Ιάσονα Ταβλά που συμμετείχε στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καταγράφει στιγμές από τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του Νίκου Κούνδουρου στο σπίτι του, στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Όλα διαδραματίζονται γύρω από το μεγάλο τραπέζι του κήπου κάτω από τη Χαρουπιά. Κινηματογράφος, χορός, μουσική, λογοτεχνία, πολιτική όλα είχαν λόγο στον κόσμο του Νίκου. «Η αυλή με τη χαρουπιά είχε μετατραπεί σε αρχαία Αγορά, όπου ο κάθε ομιλητής έπρεπε με επιχειρήματα και πάθος να υποστηρίξει την άποψη του. Δεν υπήρχαν αξιώματα και επίτιμοι καλεσμένοι στο τραπέζι του Κούνδουρου, παρότι παρέλασαν δεκάδες μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων των τεχνών και της πολιτικής. Στον κήπο του Νίκου επικρατούσε το “Πλατωνικό δίκαιο” θα έλεγε κανείς, με ενίοτε Σφακιανές παρεμβάσεις, όπου το σήκωνε η κατάσταση».
https://www.facebook.com/Symposioum/videos/1890311511189479/
Η κινηματογράφηση της καθημερινότητας του Κούνδουρου τα καλοκαίρια στον Άγιο Νικόλαο ξεκίνησε ως φωτογραφικό πείραμα που στην πορεία εξελίχθηκε σε κινηματογραφικό αφήγημα. Το χρώμα των αρχικών πλάνων αντικαταστάθηκε από τους ασπρόμαυρους τόνους, τα γυρίσματα κράτησαν τέσσερα χρόνια. «Ήταν δύσκολο συναισθηματικά κάθε φορά που σήκωνα την κάμερα, για να ξεκινήσω το γύρισμα. Ο Νίκος ήταν πρόθυμος και ευχάριστος βοηθώντας με στα πλάνα, εγώ απλά ήθελα να τον ακούω», δηλώνει ο δημιουργός της ταινίας, αναπολώντας στιγμές που δεν καταγράφηκαν ποτέ από την κάμερα…
Ο Νίκος Κούνδουρος ήταν ένας πολύ σημαντικός σκηνοθέτης με διεθνή ακτινοβολία και κύρος, ένας μεγάλος καλλιτέχνης που υπηρέτησε με πάθος και ειλικρίνεια τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία του. Το πάθος του για δικαιοσύνη και αλήθεια τον ώθησε να προβάλει στο πανί τους απόκληρους, τους πληβείους, τους αφανείς πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής, χωρίς να φοβηθεί τη σύγκρουση με το πολιτικό αλλά και το καλλιτεχνικό κατεστημένο. Αυτός ήταν ο Κούνδουρος μέχρι και την τελευταία του στιγμή. Το συμπόσιο περιγράφει ελάχιστες στιγμές, «το τίποτα ενός τίποτα» όπως συνήθιζε να λέει ο ίδιος, ωστόσο είναι αρκετές για να αντιληφθεί ο θεατής την ανατρεπτική δύναμη αυτού του ανθρώπου. Στην ταινία συμβαίνουν διάφορα, όπως ο χορός με τη φωτιά, τα οποία δεν είναι σκηνοθετημένα και υπάρχουν ως απόσταγμα μιας στιγμής που διήρκεσε τέσσερα χρόνια, όσα χρειάστηκαν για να υλοποιηθεί αυτή η ταινία..
Δημιουργικός, καινοτόμος, ο Νίκος Κούνδουρος,μπροστά από την εποχή του, όπως καταδεικνύει και η λιγότερο γνωστή ταινία του «Vortex – To πρόσωπο της Μέδουσας». Η ταινία άρχισε να γυρίζεται το καλοκαίρι του 1966 στην Κρήτη, με τον προσωρινό τίτλο «Το πρόσωπο της Μέδουσας» και ολοκληρώθηκε μετά από πολλές αναθεωρήσεις του σεναρίου και της αρχικής μορφής της στο Λονδίνο, παίρνοντας και τον οριστικό τίτλο «Vortex». Πρόκειται για μια υπόθεση «ανθρωποφαγίας», καθώς μια σειρά πρόσωπα αλληλοσπαράσσονται. Στο επίκεντρο ένα θελκτικό θηλυκό που σαν μέδουσα «ρουφάει» χωρίς αναστολές κάθε αρσενικό.
Όπως είχε πει ο ίδιος: «Σίγουρα είναι μια παράξενη ταινία. Γέννημα της αμέσως πριν τη δικτατορία ανώμαλης εποχής, φυγή θα μπορούσα να πω, ή ακόμα και απιστία στα δημόσια πράγματα, ή κούραση ή και οργή ή και όλα μαζί τα παραπάνω, και άλλα πολλά ακόμα». Προκλητικά συμβολική, ιδιαίτερα τολμηρή, γεμάτη μυστικοπάθεια και μαγνητισμό, πυκνώνει σε σύγχρονες διαστάσεις την ουσία του μύθου της Μέδουσας και γεμίζει την οθόνη από εικόνες γεμάτες πληθωρική ομορφιά και δύναμη. Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση.
by ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ