“ΑΙΣΘΗΣΗ ΑΜΑΡΤΙΑΣ”, του Ζία Ζιάνγκ Κε

Με την βραβευμένη στις Κάνες ταινία «Αίσθηση Αμαρτίας – A Touch of Sin» συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν. Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο RΕΧ, με γενική είσοδο 5€, παρουσιάζεται η τελευταία δημιουργία του Ζία Ζιάνγκ Κε, που μας ξεναγεί στην μοντέρνα, βίαιη και σκληρή Κίνα. Η πολυβραβευμένη ταινία είναι Κινεζικής παραγωγής 2013, διάρκειας 126΄ και πρωταγωνιστούν οι: Ζάο Τάο, Ζιάνγκ Γου, Μενγκ Λι.

Βραβείο σεναρίου στις Κάνες για μια σπονδυλωτή ταινία, που παρουσιάζει τέσσερις ανεξάρτητες ιστορίες, οι οποίες εξελίσσονται σε διαφορετικά σημεία της κινέζικης επικράτειας και όλες τους καταλήγουν σε ένα βίαιο, φονικό ξέσπασμα. Στην πρώτη παρουσιάζεται ένας οργισμένος μεταλλωρύχος ο οποίος ξεσηκώνεται ενάντια στην απροκάλυπτη διαφθορά που βασιλεύει στην κωμόπολη του, ενώ στη δεύτερη ακολουθούμε έναν εσωτερικό μετανάστη που επιστρέφει –μαζί με το περίστροφό του– στην οικογένειά του για την Πρωτοχρονιά. Αποτέλεσμα εικόνας για Αίσθηση Αμαρτίας - A Touch of Sin»Στην τρίτη η νεαρή ρεσεψιονίστ σε ένα spa δέχεται σεξουαλική επίθεση από έναν πελάτη. Στην τελευταία ένα νεαρός που αναζητά ένα καλύτερο μέλλον αλλάζει διαρκώς δουλειές, όμως η κατάσταση του συνεχώς χειροτερεύει. Τέσσερις άνθρωποι, τέσσερις επαρχίες, τέσσερις τραγικές ιστορίες που βασίζονται σε αληθινά περιστατικά και παρουσιάζουν με σκληρό αλλά ρεαλιστικό τρόπο την σκληρή καθημερινότητα σ’ έναν οικονομικό γίγαντα που διαβρώνεται από τη βία.Διασκορπισμένες στην αχανή έκταση της χώρας αυτές οι εκδηλώσεις ακραίας βίας διατρέχουν τη χώρα γεωγραφικά και κοινωνικά. Κοινό τους σημείο, πέρα από την στιγμιαία, συμπτωματική συνάντηση των ηρώων, είναι μια βαθιά αίσθηση αγανάκτησης και απόλυτης δυσκολίας των ανθρώπων να αντεπεξέλθουν σε συνθήκες που έχουν αλλάξει ριζικά και οριστικά τον κοινωνικό ιστό της πατρίδας τους.Αν και όλες οι ιστορίες καταλήγουν στον φόνο ή στην αυτοκτονία, το φιλμ δεν προπαγανδίζει την βία. Απλά βοηθά τον θεατή να κατανοήσει τους λόγους που οι άνθρωποι οδηγούνται σε αυτήν και την καταγράφει με τρόπο βαθιά πολιτικό. Σκηνοθετημένο με μια γεύση ταινίας πολεμικών τεχνών, με σουρεαλιστικό χιούμορ, αλλά και απόλυτα μαύρη ματιά, το φιλμ είναι ένα μελαγχολικό, απαισιόδοξο πορτρέτο της Κίνας.Tao Zhao in Tian zhu ding (2013)Ηγετική μορφή της νέας γενιά των Κινέζων σκηνοθετών και μόνιμος θαμώνας του διεθνών φεστιβαλς, ο 44χρονος Ζία Ζανγ Κε, παρουσιάζει την αχανή φύση και τα τοπία στην επαρχία της χώρας με μια αίσθηση αγνότητας, καθαρότητας και μεγαλοπρέπειας. Αντίθετα οι άνθρωποι, μοιάζουν σαν ένα μεταλλαγμένο είδος με την αίσθηση αμαρτίας του τίτλου, καθώς έχουν παρασυρθεί στη δίνη ενός καπιταλισμού που καλπάζει.Σχετική εικόνα

Απόλυτα κριτικό απέναντι στην «νέα Κίνα» κι ελάχιστα συγκεκαλυμμένο πολιτικά, σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας χώρας που πίσω από τους ανοδικούς δείκτες της οικονομικής προόδου, κρύβει το χάος μιας βαθιάς κρίσης που την σαρώνει ριζικά και απόλυτα. Στοχασμός πάνω στην μεταλλασσόμενη κοινωνία της μελλοντικής υπερδύναμης και συνάμα ένα συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι για τον θεατή.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

 


by