“ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ”, του Σίρο Γκέρα

Με την βραβευμένη στις Κάννες και υποψήφια για ΄Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, «Στην Αγκαλιά του Φιδιού – Εl Abrazo de la Serpiente», συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.Την Τρίτη 19 Μαρτίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο RΕΧ, με γενική είσοδο 5€, προβάλλεται η πολυβραβευμένη ταινία, παραγωγής Κολομβίας 2015, διάρκειας 125′, σε σκηνοθεσία Σίρο Γκέρα με τους: Γιαν Μπέιβουτ, Νιμπίλιο Τόρες, Αντόνιο Μπολιβάρ.

Μια ταινία-κινηματογραφική εμπειρία, που ξεδιπλώνει την ιστορία της σχέσης του σαμάνου Καραματάκε, τελευταίου απογόνου μιας φυλής ινδιάνων του Αμαζονίου, και δύο Βορειοευρωπαίων επιστημόνων, που  αναζητούν ένα σπάνιο φυτό στην τροπική ζούγκλα. Βασισμένη σε απομνημονεύματα εξερευνητών, η ταινία ακολουθεί τα βήματα ενός Γερμανού εθνολόγου, που στην αρχή του περασμένου αιώνα, αναζητά το σπάνιο λουλούδι με τις μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες. Μερικές δεκαετίες αργότερα, το 1940, ένας Αμερικανός βιολόγος περιπλανιέται στη ζούγκλα αναζητώντας και πάλι το μαγικό φυτό. Ο πρώτος είναι άρρωστος και το χρειάζεται για να ζήσει, ο δεύτερος θέλει να το μελετήσει με πιο αμφίβολα κίνητρα. Οδηγός τους ο τραχύς, αφοπλιστικός σαμάνος, ο μόνος επιζών μιας φυλής που εξαφανίστηκε κατά την επέλαση των δυτικών. Στα χρόνια της νιότης του, ο σαμάνος ακολουθεί τον επιστήμονα με την μάταιη ελπίδα να ανακαλύψει επιζώντες της φυλής του, ενώ στην δεύτερη εξόρμηση συμμετέχει απλά για να ζωντανέψει τις χαμένες του αναμνήσεις…Τη φόρμα του ταξιδιού, (κυριολεκτικού, υπαρξιακού, φιλοσοφικού), επιλέγει ο Κολομβιανός Σίρο Γκέρα για να παρουσιάσει ποιητικά στην οθόνη, την σύγκρουση δύο πολιτισμών: της Δύσης με τον ορθολογισμό και επεκτατισμό που τον χαρακτηρίσει και τους αρχέγονους πολιτισμούς, με τη φυσιολατρική, γεμάτη σεβασμό στ’ ανθρώπινα, κοσμοθεωρία τους. Πεδίο του η ζούγκλα του Αμαζονίου, όχημά του μια βάρκα και εύρημά του δυο διαδοχικά ραντεβού με την Ιστορία.Με εικαστικά γοητευτική ασπρόμαυρη φωτογραφία, αποτυπώνει με σεβασμό την ψυχή της απάτητης ζούγκλας και ζωντανεύει έναν κόσμο κατοικημένο από μεταφυσικούς γρίφους και ακατανόητα μυστήρια. Μια φύση πανέμορφη, ειδυλλιακή και θεραπευτική, συνάμα όμως βίαια εχθρική και εκδικητική.Γιατί η ματιά του Κολομβιανού σκηνοθέτη απέναντί στη Φύση δεν είναι ούτε στο ελάχιστο γραφική, κάτι που περίτρανα αποτυπώνεται στο χαρακτήρα του Καραματάκε. Ενός διόλου ευγενικού και αθώου «άγριου», αλλά ενός οργισμένου, μοναχικού ανθρώπου, που πληρώνει ακριβά το τίμημα της ενστικτώδους σοφίας του. Συνταξιδιώτης των «εχθρών» του, θα έρθει σε αντιπαράθεση μαζί τους αρνούμενος να κατανοήσει τα δικά τους κίνητρα και ταυτόχρονα αμήχανος να απαντήσει στο κύριο ερώτημα: «Αν δεν μοιραστούμε τη γνώση, πως αυτή θα κατορθώσει να επιβιώσει;».Γεμάτη δύσκολα ερωτήματα, αναπάντητα ηθικά διλήμματα και συναρπαστικές εικόνες, η ταινία αντιμετωπίζει σαν νόμισμα με δύο όψεις, τόσο το δυτικό πολιτισμό όσο και την πρωτόγονη, φυσική αγνότητα. Αντιτάσσεται στη βίαιη ισοπέδωση του παρελθόντος, βγάζει τη Φύση νικητή στην αντιπαράθεσή της με την επιστήμη και καταδικάζει τον «πολιτισμένο» άνθρωπο. Μιλάει για τη φρίκη και το θαύμα με τρόπο επώδυνα τραχύ όσο και γαλήνια υπνωτιστικό, με διακυμάνσεις από το λεπτό, ειρωνικό χιούμορ μέχρι τον τρόμο.

Τελικά το δημιούργημα του Κολομβιανού σκηνοθέτη αποτυπώνεται στα μάτια, στην ψυχή και στη μνήμη σαν ένα κινηματογραφικό επίτευγμα που δοξάζει όχι μόνο τη σοφία της φύσης, αλλά κυρίως τη μαγικές ιδιότητες του σινεμά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για Στην αγκαλιά του φιδιού


by