ΧΟΝΡΟΣ ΚΑΙ ΛΙΓΝΟΣ”, του Τζον Μπερντ

Με την δραματική κωμωδία «Χοντρός και Λιγνός – Stan & Ollie» συνεχίζονται οι καλοκαιρινές προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

 

Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στις 22:00, στο θερινό σινέ ‘Χριστίνα’ θα προβληθεί μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική βιογραφία, που περιγράφει την τελευταία επεισοδιακή περιοδεία του διάσημου κωμικού δίδυμου ‘Χοντρός-Λιγνός’.

Η ταινία είναι Αγγλο-καναδικής παραγωγής 2018, διάρκειας 97΄και την σκηνοθεσία υπογράφει ο Τζον Μπερντ. Τους δυο αξεπέραστους κωμικούς ερμηνεύουν μοναδικά οι Τζον Σι Ράιλι (στο ρόλο του ‘Χοντρού’) και Στιβ Κούγκαν (στο ρόλο του ‘Λιγνού’). Οι δυο ταλαντούχοι ερμηνευτές καταφέρνουν να κρατήσουν την πολυπόθητη λεπτή ισορροπία: να παραμείνουν απόλυτα αναγνωρίσιμοι ερμηνεύοντας τους γνωστούς διάσημους χαρακτήρες και ταυτόχρονα να αναδείξουν το ανθρώπινο πρόσωπό τους, αποφεύγοντας κάθε υποψία καρικατούρας. Δίπλα τους, οι Σίρλεϊ Χέντερσον και Νίνα Αριάντα, στους ρόλους των προστατευτικών αλλά τόσο διαφορετικών συζύγων,  αποδεικνύονται αντάξιες ερμηνεύτριες.

 

Η ταινία ξεκινά στο απόγειο της καριέρας των θρύλων της κωμωδίας, με τους δυο κωμικούς να συζητούν για τις… διατροφές που καλούνται να πληρώσουν στις πρώην συζύγους τους. Βρίσκονται στα γυρίσματα της ταινίας Way Out West του 1937 και προσπαθούν (χωρίς επιτυχία) να πετύχουν καλύτερους οικονομικούς όρους συνεργασίας.

Τους ξανασυναντούμε στη δεκαετία του ’50, στην τελευταία περίοδο της επαγγελματικής τους ζωής. ΄Επειτα από μια καταστροφική προσπάθεια να κάνουν σόλο καριέρες, επανασυνδέονται και ξεκινούν μια θεατρική περιοδεία στη Μεγάλη Βρετανία, με απώτερο στόχο να αναστήσουν την κινηματογραφική τους καριέρα.

Η επιλογή του σκηνοθέτη να προσπεράσει τα χρόνια της επιτυχίας, του δίνει την ευκαιρία να φέρει στο φως άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας των δύο καλλιτεχνών. Υιοθετεί μια αφήγηση τρυφερή, η οποία δίνει στην ταινία την γλυκόπικρη αίσθηση μιας οικείας θαλπωρής. Το χρονικό της άλλοτε συγκινητικής και άλλοτε άσπονδης φιλίας τους είναι γεμάτο σκαμπανεβάσματα, ενώ πικρίες και ενοχές για τις χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος να έρχονται αναπόφευκτα στην επιφάνεια…

Αυτή ακριβώς η σκληρή αντιπαράθεση και η διαρκής εναλλαγή ανάμεσα στη δημόσια εικόνα και στα προσωπικά προβλήματα, στη μαγεία της τέχνης και στην καθημερινή επιβίωση, στο δράμα και στην κωμωδία, αποτελεί την τρυφερή καρδιά της ταινίας, και ταυτόχρονα τον θρίαμβό της. Έναν θρίαμβο που ωστόσο δεν θα ήταν εφικτός χωρίς τους πρωταγωνιστές της.

Η ταινία κατορθώνει να συλλάβει την αθωότητα, τον επαγγελματισμό και το φιλότιμο δυο ανθρώπων που πέρα από το ταλέντο και το χάρισμα τους να προσφέρουν το γέλιο στο κοινό, δεν έπαψαν ποτέ να είναι δύο απλοί εργάτες της βιομηχανίας του θεάματος.

Οταν ο Σταν Λόρελ έσμιξε με τον Όλιβερ Χάρντι, γεννήθηκε μια σπάνια στιγμή κινηματογραφικής μαγείας. Χάρισαν στο κοινό ξεκαρδιστικές κωμωδίες, ενώ η επίδρασή τους σε μελλοντικούς κωμικούς υπήρξε καθοριστική.

Η ταινία καταφέρνει να συγκινήσει τον θεατή, καθώς με απλότητα και νοσταλγική διάθεση απεικονίζει με ειλικρίνεια δύο ρομαντικούς θρύλους της κωμωδίας και τονίζει τη δύναμη της φιλίας και της συνεργασίας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ


by