“Ο ΕΝΟΧΟΣ”, του Γκούσταβ Μέλερ

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στις 21:30 ξεκινούν οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών για την χειμερινή περίοδο 2019/2020, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Στον δημοτικό κινηματογράφο REX, με γενική είσοδο 5€, θα προβληθεί το συναρπαστικό θρίλερ από την Δανία ‘Ο ένοχος / Den Skyldige / The Guilty’, παραγωγής 2018 και διάρκειας 85′

Ευρηματική αστυνομική περιπέτεια και μια γνήσια, αναπάντεχη κινηματογραφική έκπληξη, από τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη Γκούσταβ Μέλερ, που σάρωσε τα βραβεία σε πάμπολλα διεθνή φεστιβάλ και ήταν υποψήφια για τρία Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας και για ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Υπόθεση: Ένας αστυνομικός, εργάζεται σαν τηλεφωνητής στα επείγοντα περιστατικά της άμεσης δράσης, εξαιτίας μίας δικαστικής υπόθεσης που εκκρεμεί σε βάρος του. Απαντά σε τηλεφωνήματα ρουτίνας και κλήσεις για βοήθεια σε μια βάρδια που μοιάζει τυπική. Όμως, την παραμονή της ημέρας που πρόκειται να εκδικαστεί η υπόθεση του, θα δεχτεί κλήση από μια γυναίκα που πιθανά έχει απαχθεί.  Καταλαβαίνοντας πως η γυναίκα βρίσκεται στο αμάξι του απαγωγέα, ξεκινά ένα μοναχικό αγώνα δρόμου ενάντια στο χρόνο για να την εντοπίσει – ακόμη και όταν η βάρδια του έχει τελειώσει. Σταδιακά όμως το περιστατικό βγαίνει εκτός ελέγχου και οι ανατροπές είναι αλλεπάλληλες. Δικές του τραυματικές εμπειρίες έρχονται στην επιφάνεια, μαζί με τη συνειδητοποίηση ότι η υπεράνθρωπη προσπάθεια του να σώσει τη γυναίκα στοχεύει και στη δική του εξιλέωση…

«Ο ένοχος» είναι μία ταινία έξυπνη, με ιδιαίτερη δομή που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Έχει ρυθμό, ένταση , σασπένς και δράση όπως κάθε θρίλερ, χωρίς όμως να παρουσιάζει οπτικά την δράση και αυτό την κάνει ξεχωριστή. Γυρισμένη στο χώρο ενός τηλεφωνικού κέντρου με ‘όπλο’ ένα ευφυές σενάριο και μια μοναδική σε σύλληψη ιδέα, αποδεικνύει περίτρανα ότι οι σπουδαίες ταινίες φτιάχνονται συχνά με τα πιο λιτά υλικά. Βασικός πυλώνας  η εξαιρετική ερμηνεία του πρωταγωνιστή Jakob Cerdergren, ο οποίος ελέγχει απόλυτα τον ρυθμό και μέσα από τις αντιδράσεις του επηρεάζει τα συναισθήματα που προκαλούνται τον θεατή.

Καθηλωτική δημιουργία με έξυπνη δομή, καθώς μόνο με φωνές στο τηλέφωνο καταφέρνει να δημιουργήσει ιδανική ατμόσφαιρα θρίλερ, με έντονο σασπένς. Ένα γραφείο, ένα τηλέφωνο, ένας εξαιρετικός πρωταγωνιστής είναι αρκετά για να εγκλωβιστεί ο θεατής μέσα στον χώρο όπου δρα ο ήρωας, στην συναισθηματική του κατάσταση, στην ψυχοσύνθεση και τις παρορμήσεις του.

Στο τεχνικό κομμάτι, ο σκηνοθέτης αποδεικνύεται ιδιαίτερα εύστροφος, αφού δεν σκηνοθετεί μόνο τις σκηνές όπου ο θεατής έχει οπτική επαφή αλλά και τις νοητικές, τις σκηνές δηλαδή που ο θεατής πρέπει να ‘πλάσει’ στο μυαλό του, με ερεθίσματα από την ταινία. Εκμεταλλεύεται κάθε πιθανό εκφραστικό μέσο –από το ‘πέτρινο’ πρόσωπο του πρωταγωνιστή μέχρι την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα του τηλεφωνικού κέντρου, από τον ηχόχρωμα της φωνής στο τηλέφωνο μέχρι το κόκκινο φωτάκι που αναβοσβήνει στην τηλεφωνική συσκευή. Κάθε βλέμμα, κάθε λέξη και κάθε χειρονομία αποκτούν ιδιαίτερη δραματική βαρύτητα, καθώς παράλληλα με την αγωνιώδη πλοκή (να σωθεί η απαχθείσα), ή μάλλον υπογείως της, εξελίσσεται μια παράλληλη ιστορία: η ιστορία του ίδιου του αστυνομικού, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπίσει το παρελθόν και μαζί τον ίδιο του τον εαυτό.

Οι σεναριακές ανατροπές δίνουν νέα διάσταση τόσο στην τηλεφωνική όσο και στην εσωτερική μάχη του ήρωα και  επαναπροσδιορίζουν την έννοια του ενόχου. Στην αρχή της ταινίας ο ήρωας είναι σίγουρος για τον τρόπο που πρέπει να χειριστεί την προσωπική του υπόθεση, όπως και την υπόθεση της απαγωγής. Έπειτα όμως από μια σύντομη μα ψυχολογικά δαιδαλώδη διαδρομή, μοιάζει αποπροσανατολισμένος και βαθιά προβληματισμένος. Η απόλυτη αλήθεια αναδεικνύεται αποσπασματική και η βεβαιότητα όσων νομίζουμε ότι γνωρίζουμε αμφισβητείται…

‘Ο ένοχος’ είναι μία ταινία έξυπνη, με ιδιαίτερη δομή που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Έχει ρυθμό, ένταση , σασπένς και δράση όπως κάθε θρίλερ, χωρίς όμως να παρουσιάζει οπτικά την δράση και αυτό την κάνει ξεχωριστή.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ


by

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *