“ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ”, του Χιροκάζου Κόρε-΄Εντα

Με την βραβευμένη στις Κάννες και υποψήφια για ΄Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, «Κλέφτες Καταστημάτων / Shoplifters», συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο RΕΧ, με γενική είσοδο 5€, προβάλλεται η πολυβραβευμένη ταινία από την Ιαπωνία, παραγωγής 2018 και διάρκειας 125′. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο ταλαντούχος Χιροκάζου Κόρε-Έντα και πρωταγωνιστούν οι: Λίλι Φράνκι, Σακούρα Άντο, Μίγιου Σασάκι.

Υπόθεση: Μια φτωχή, ιαπωνική οικογένεια ζει σε ένα μικρό παραδοσιακό σπίτι, μακριά από την τεχνολογική εξέλιξη της χώρας της. Τρεις γενιές της ασυνήθιστης αυτής οικογένειας, συμβιώνουν αρμονικά, έχοντας αναπτύξει ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς. Η υπερήλικη γιαγιά αποτελεί τον πυρήνα της οικογένειας και τα νεώτερα μέλη προσπαθούν να επιβιώσουν με εποχιακές δουλειές και μικροκλοπές καταστημάτων.

΄Ενα επτάχρονο κοριτσάκι, που περνά μοναχικά τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο μπαλκόνι του σπιτιού του σαν ανεπιθύμητο «κατοικίδιο», γίνεται το νέο μέλος της οικογένειας. Αποφασίζουν να το σώσουν από την παραμέληση, η κατάσταση όμως περιπλέκεται καθώς η «διάσωση» αντιμετωπίζεται από τον κοινωνικό περίγυρο, σαν απαγωγή. Όμως το παιδί βιώνει για πρώτη φορά τη στοργή και την ουσιαστική επικοινωνία με μια «οικογένεια»…

Συνεχιστής της ανθρωποκεντρικής κινηματογραφικής παράδοσης, ο ουμανιστής σκηνοθέτης αναζητά μέσα από τα χαμηλότονα δράματά του τους δεσμούς εκείνους που συνέχουν μια κοινωνία, εστιάζοντας στον πυρήνα της: την οικογένεια και τις μορφές που μπορεί να πάρει στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ανατόμος της μεσαίας τάξης και σχολιαστής των εθνικών ταξικών αντιθέσεων, φωτίζει την πιο σκοτεινή γωνιά της πολύχρωμης βιτρίνας του ιαπωνικού ονείρου: τους ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας.

Σκιαγραφεί χαρακτήρες διφορούμενους, με παραβατική συμπεριφορά, αλλά με αγνά συναισθήματα και με μαγικό τρόπο μας παρασύρει στον κόσμο τους. Χωρίς τον παραμικρό μελοδραματισμό ή αθώωση, καταφέρνει, με απαλότητα και ευαισθησία, να ροκανίσει τις πεποιθήσεις μας, να μάς κάνει να αμφιβάλλουμε, καθώς απέναντι σε μία παγωμένη κοινωνία νόμου και τάξης, οι «Κλέφτες Καταστημάτων» μοιάζουν χαοτικά ευτυχισμένοι, πλημμυρισμένοι από ζεστασιά κι αγάπη!

Δημιουργεί ερωτήσεις και κοινωνικά-ηθικά διλήμματα, που καλείται να απαντήσει ο ίδιος ο θεατής: τι σημαίνει «οικογένεια» και αν ισχύει η έκφραση «δεν μπορείς να επιλέξεις την οικογένειά σου». Ο δημιουργός αποδομεί και ταυτόχρονα επανασυνθέτει αυτή τη θεμελιώδη ιδέα και μας βάζει σε σκέψεις επαναπροσδιορισμού. Μας προσκαλεί στο φτωχόσπιτο αυτής της εναλλακτικής, βαθιά ελαττωματικής και νομικά παράνομης «οικογένειας», καλώντας μας να επιλέξουμε το «σωστό», χωρίς να δίνει ο ίδιος διδακτικές απαντήσεις.

Ο σημαντικότερος στόχος αυτού του πολυεπίπεδου οικογενειακού δράματος, είναι ο συναισθηματικός και ηθικός αντίκτυπος στον θεατή.  Ενδιαφέρεται περισσότερο για την ανθρώπινη ευσπλαχνία και την ενσυναίσθηση, παρά για την αυτοματοποιημένη αποδοχή ηθικών κανόνων και απρόσωπων νόμων. ΄Ολη η πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων παρουσιάζεται με έναν τρόπο απλό και αρμονικό. Γνωστός για τον ιδιαίτερο τρόπο που επιλέγει να αναμείξει αληθινές ιστορίες με τη δική του προσωπική κοινωνική κριτική, ο Koreeda μας κερδίζει με την ωμή εξιστόρηση, την παιχνιδιάρικη διάθεση και την ομορφιά της ανθρώπινης φύσης, με μια τρυφερά συγκινητική ταινία.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ


by