“ΚΑΪΡΟ, ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ”, του Ταρίκ Σαλέχ

Με το αστυνομικό θρίλερ «Κάιρο Εμπιστευτικό – The Nile Hilton Incident» συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο RΕΧ, με γενική είσοδο 5€, προβάλλεται η Αιγυπτιακής παραγωγής ταινία που ξεδιπλώνει μια αληθινή ιστορία διαφθοράς με φόντο την Αραβική ΄Ανοιξη. Είναι παραγωγής 2017, διάρκειας 106΄, σε σκηνοθεσία Ταρίκ Σαλέχ και πρωταγωνιστές τους: Φάρες Φάρες, Μαρί Μαλέκ, Γιασέρ Αλί Μάχερ.

Υπόθεση: Λίγες ημέρες πριν από τα γεγονότα της Πλατείας Ταχρίρ, ένας Αιγύπτιος αστυνομικός αναλαμβάνει την υπόθεση δολοφονίας μιας τραγουδίστριας, η οποία βρέθηκε νεκρή στο πολυτελές ξενοδοχείο Nile Hilton. Τα πρώτα στοιχεία εμπλέκουν στο έγκλημα έναν πλούσιο επιχειρηματία με πολιτικές διασυνδέσεις, ο οποίος απολαμβάνει μια ιδιότυπη ασυλία. ΄Όμως μετά από ‘άνωθεν’ εντολή, οι έρευνες παγώνουν και η δολοφονία θεωρείται αυτοκτονία. Καθώς η επανάσταση εναντίον του προέδρου της χώρας ξεκινά και οι συγκρούσεις των πολιτών με τους αστυνομικούς μαίνονται, ο Αιγύπτιος αστυνομικός αποφασίζει για πρώτη φορά στη ζωή του να πολεμήσει για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, την ίδια στιγμή που η χώρα του βιώνει το τέλος μιας εποχής…

Ο αιγυπτιακής καταγωγής Σουηδός σκηνοθέτης Ταρίκ Σαλέχ, παρουσιάζει ένα αληθινό περιστατικό διαπλοκής και διαφθοράς. Η αφήγηση ξεκινά με μια απλή υπόθεση δολοφονίας και καθώς ξεδιπλώνεται η πλοκή, γίνεται φανερό πως ο φόνος της όμορφης τραγουδίστριας δεν είναι παρά η κορυφή ενός γιγάντιου παγόβουνου πολιτικοοικονομικής διαφθοράς.

Μέσα σε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα γεμάτη από μισοφωτισμένα σοκάκια, σκοτεινά και υγρά δωμάτια αστυνομικών τμημάτων, κακόφημα μπαρ, πανέμορφες γυναίκες και τζαζ μουσική, κινηματογραφεί μια χώρα που βρίσκεται στο χείλος της επανάστασης, με μια έντονα κριτική ματιά. Αποτυπώνοντας έναν κόσμο στον οποίο κανείς δεν είναι εντελώς αθώος και ένα σύστημα μέσα στο οποίο η επιβίωση επιβάλει κάθε είδους ηθικές εκπτώσεις, ενσωματώνει στην ταινία του την δυσωδία και την παρακμή μια κοινωνίας που βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Ο ήρωας του ακολουθεί πιστά το πρότυπου του αρχετυπικού αντι-ήρωα, καθώς διαθέτει μεν πυγμή αλλά και αδυναμίες και φανερές εσωτερικές συγκρούσεις, έτσι που τελικά γίνεται ελκυστικά αντιφατικός. Με αφορμή ένα έγκλημα, ο αστυνομικός ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο ενός διεφθαρμένου συστήματος, αρχίζει να «ξυπνά» από έναν χρόνιο λήθαργο. Καταλαβαίνει επιτέλους τι συμβαίνει γύρω του, γίνεται τα μάτια ενός λαού που ζει μέσα στην φτώχεια, την κακοποίηση και παραβίαση των δικαιωμάτων του και για πρώτη φορά επαναστατεί. Όμως η  προειδοποιητική ατάκα προς τον ήρωα «Δεν πρόκειται να βρεις δικαιοσύνη εδώ», συνοψίζει σε μία φράση την ματαιότητα κάθε προσπάθειας για πραγματική αλλαγή…

Η πλοκή της ταινίας είναι απόλυτα ρεαλιστική, η σκηνοθεσία ντοκιμαντερίστικης απλότητας και το σφιχτό μοντάζ δίνει ρυθμό στην αφήγηση, με εντάσεις, σιωπές και εύστοχες ανατροπές. Η μελαγχολική ματιά του πρωταγωνιστή (εξαιρετικός ο  Φάρες Φάρες) και η φωτογραφία στα χρώματα της ώχρας, υποβάλλουν μια αίσθηση βαθιάς ματαιότητας.

Βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Σάντανς μοντέρνο αστυνομικό θρίλερ, που στα σπλάχνα του χτυπάει η καρδιά μιας  πολιτικής ταινίας. Ο βραβευμένος σκηνοθέτης  γνωρίζει στην εντέλεια τους κώδικες των ταινιών αγωνίας και τους μεταγράφει υποδειγματικά, με φόντο τη χαοτική κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα της εξεγερμένης Αιγύπτου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ


by