“ΥΠΟΨΙΕΣ”, του Εμίν Αλπέρ

Με το πολιτικό θρίλερ «Υποψίες – Abluka» συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

 

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο RΕΧ, προβάλλεται η βραβευμένη στο φεστιβάλ Βενετίας ταινία του ταλαντούχου Τούρκου σκηνοθέτη Εμίν Αλπέρ. Είναι παραγωγής Τουρκίας 2015, διάρκειας 119′ και πρωταγωνιστούν οι: Τουλίν Οζέν, Μεχμέτ Οζγκούρ, Μπερκάι Ατές.

Υπόθεση: Ο Καντίρ βγαίνει από τη φυλακή με αναστολή, ύστερα από φυλάκιση είκοσι ετών, με τον όρο να συνεργαστεί με τη μυστική υπηρεσία για την εκκαθάριση τρομοκρατών στη γειτονιά του. Σε κάποια φτωχογειτονιά, στα περίχωρα μιας μεγαλούπολης, επιφορτίζεται με την περισυλλογή  από τους κάδους  των σκουπιδιών εύφλεκτου υλικού, ύποπτου για την κατασκευή βομβιστικών μηχανισμών.

Παράλληλα ο μικρότερος αδελφός του, με τον οποίο επιδιώκει απεγνωσμένα να επανασυνδεθεί, ζει μόνος του μέσα στο δικό του καταθλιπτικό μικρόκοσμο. Η ταινία παρακολουθεί τη μεταξύ τους σχέση αλλά και τις σχέσεις τους με τον κοινωνικό τους περίγυρο, διαδρομές παράλληλες ή αποκλίνουσες μέσα σε ένα  ζοφερό περιβάλλον. Σε έναν δαιδαλώδη τόπο, στον οποίο η βία έχει εισχωρήσει για τα καλά και οι κάτοικοι βρίσκονται υπό συνεχή, αόρατη παρακολούθηση, τα δυο αδέλφια μεταμορφώνονται σε κάτι απρόσμενα διαφορετικό…

Στη δεύτερη μεγάλου μήκους του ταινία, ο Εμίν Αλπέρ παρουσιάζει μια δυστοπική απεικόνιση της σύγχρονης πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία, ασκώντας απροκάλυπτη κριτική στο πολυδιαφημισμένο νέο πρόσωπο της χώρας. Με την αφηγηματική πλοκή να κινείται μεταξύ πραγματικού και φαντασιακού, δημιουργεί ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ, που έχοντας σαν σκελετό ένα κοινωνικό δράμα, μετεξελίσσεται τελικά σε καυστική πολιτική αλληγορία.

Με φόντο μια χώρα στο απόλυτο σκοτάδι, οι «Υποψίες» ξεκινούν σαν μια διαπροσωπική ιστορία ανάμεσα σε δύο αδέλφια που τους χωρίζουν πολλά. Σταδιακά ο ρεαλισμός δίνει τη σκυτάλη στην παραβολή, για να καταλήξει σε ένα εφιαλτικό σύμπαν, όπου κανείς δεν είναι αυτός που φαίνεται, η κάθε πράξη μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες. Ο φόβος και η καχυποψία παραμονεύουν στις ψυχές των ηρώων, η δυναμική του χώρου είναι κυρίαρχη και το πρόσωπο της εξουσίας απειλητικό. Περιπολίες, διερχόμενα φορτηγά, σειρήνες, μπλόκα, φλεγόμενοι κάδοι συνθέτουν ένα πολεμικό τοπίο, παραπέμποντας σε κατάσταση εγκλεισμού. Μια πολιορκία όχι μόνο εξωτερική αλλά και εσωτερική, που διεισδύει βαθιά στον ψυχισμό των ηρώων και τους οδηγεί στην παράνοια και την τρέλα. Αυτή η αίσθηση διαρκούς ανησυχίας αντανακλάται έντονα στο πρόσωπο του κεντρικού ήρωα, καθώς ο ρόλος που καλείται να παίξει, η εντατική παρακολούθηση, οι εμμονές και η σύγχυση τον ρίχνουν σε μια δίνη χωρίς επιστροφή.

Τα απόκοσμα τοπία των φτωχικών προαστίων, η διαρκής αίσθηση απειλής, οι περίτεχνα απέριττες σκηνές με τα σκυλιά, το βλέμμα του Καντίρ (συγκλονιστικός ο Μεχμέτ Οζγκούρ στο ρόλο), η βία σαν η μοναδική λογική πράξη μέσα σε έναν κοσμικό παραλογισμό, μεταφέρουν τον θεατή σε ένα ομιχλώδες, εφιαλτικό κόσμο.

 

Πάνω στα θεμέλια ενός τυπικού κοινωνικού δράματος, αναπτύσσεται ένα ψυχολογικό θρίλερ, που σκηνή τη σκηνή προσλαμβάνει εφιαλτικές  διαστάσεις. Με υποβλητική ατμόσφαιρα και σκηνοθετική αποτελεσματικότητα, φέρνει σε πρώτο πλάνο τόσο την ανθρώπινη διάσταση της προσωπικής τραγωδίας όσο και τους μηχανισμούς της καθεστωτικής βίας που παγιδεύει τους πάντες σε έναν παράλογο κύκλο αίματος.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ


by