“ΚΑΥΤΟΣ ΗΛΙΟΣ”, του Ντάλιμπορ Μάτανιτς

Με την βραβευμένη στις Κάνες και υποψήφια για ξενόγλωσσο ΄Οσκαρ ταινία «Καυτός Ήλιος – Zvizdan», συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο RΕΧ, προβάλλεται η εξαιρετική δημιουργία του Ντάλιμπορ Μάτανιτς, παραγωγής Κροατίας 2015, διάρκειας 123′ και πρωταγωνιστές τους: Γκόραν Μάρκοβιτς, Ντάντο Τόσιτς, Τιχάνα Λάζοβιτς.

Ο Κροάτης σκηνοθέτης δίνει μια άλλη διάσταση στον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο με τρεις διαφορετικές ιστορίες αγάπης ανάμεσα σ’ έναν Κροάτη και μία Σέρβα. Οι ιστορίες ξεδιπλώνονται σε τρεις διαδοχικές δεκαετίες, ενώ οι ίδιοι πάντα ηθοποιοί υποδύονται και τα τρία ζευγάρια.

Η πρώτη ιστορία, τοποθετείται το 1991, παραμονές των πρώτων εχθροπραξιών ανάμεσα στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Δυο ερωτευμένοι νέοι πέφτουν θύματα της εθνικιστικής μισαλλοδοξίας, καθώς η σχέση τους υπονομεύεται από την τρέλα, τη σύγχυση και το φόβο που κυριαρχούν στην ατμόσφαιρα πριν από τον πόλεμο. Στη δεύτερη ιστορία, που τοποθετείται το 2001, ο γιουγκοσλαβικός εμφύλιος έχει μόλις τελειώσει, αλλά ο απόηχος του εμποδίζει έναν Κροάτη και μια Σέρβα να γίνουν ζευγάρι, καθώς τα σημάδια του είναι ακόμη φρέσκα και δεν θεραπεύονται εύκολα… Η τρίτη ιστορία, τοποθετείται το 2011. Ένας νεαρός Κροάτης επιστρέφει στο χωριό του και επισκέπτεται την πρώην αγαπημένη του, μια Σέρβα την οποία είχε εγκαταλείψει. Θα μπορέσουν οι δυο ερωτευμένοι να κάνουν μια νέα αρχή και να απελευθερωθούν από το παρελθόν;

Με αφηγηματικό μέσο την αλληγορία, επίκεντρο τον αδελφοκτόνο πόλεμο και φόρμα το τρίπτυχο με το ίδιο κεντρικό δίδυμο ηθοποιών σε διαφορετικούς ρόλους ισάριθμων ξεχωριστών ιστοριών που διαδραματίζονται στο ίδιο μέρος, ο Ντάλιμπορ Μάτανιτς κοιτάζει κατάματα με τόλμη τον καταστροφικό διχασμό που κατέκαψε τους ανθρώπους στα πολύπαθα Βαλκάνια.

H κεντρική ιδέα στην ιδιότυπα σπονδυλωτή ταινία, είναι οι τρεις ερωτικές ιστορίες που καλύπτουν το πριν, το παρόν και το μετά του εμφύλιου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Κοινό τους στοιχείο είναι η δύναμη του μίσους που υπάρχει σε ένα ανώτερο, εθνικό επίπεδο και πώς αυτό επηρεάζει την ζωή των απλών ανθρώπων. Παρότι ο πόλεμος είναι ‘εκτός οθόνης’, παρακολουθούμε το αντίκτυπό του σε απλές ιστορίες με διαφορετικές εκφάνσεις της αγάπης, από τον νεανικό έρωτα μέχρι τη γονική σχέση.

Το εύρημα με τους ίδιους ηθοποιούς δημιουργεί μια ασφυκτική ατμόσφαιρα ομόκεντρων κύκλων που μοιάζουν να ξεκίνησαν κάποτε με τον πρώτο βομβαρδισμό όμως δεν σταμάτησαν ποτέ. Για τον καθένα ο εχθρός έχει την ονομασία «οι άλλοι» και οι άλλοι πάντα φταίνε για την προσωπική του δυστυχία.

Υπηρετώντας πιστά τον τίτλο της ταινίας του, ο Κροάτης δημιουργός φωτίζει τις ιστορίες του κάτω από έναν καυτό ήλιο, με έντονο ερωτισμό και αποτυπώνει πάνω στα πρόσωπα και τα κορμιά των δύο εξαιρετικών πρωταγωνιστών την δική του ενδιαφέρουσα εκδοχή της Ιστορίας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ


by