“ΚΟΡΙΤΣΙ”, του Λούκας Ντοντ

Με την βραβευμένη στις Κάννες ταινία «Κορίτσι – Girl», ξεκινούν για το 2020 οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 7 Ιανουαρίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο RΕΧ, προβάλλεται η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Λούκας Ντοντ. Είναι παραγωγής Βελγίου 2018, διάρκειας 109′ και πρωταγωνιστούν ο νεαρός χορευτής Βίκτορ Πόλστερ και οι Άριε Γουόρτχαλτερ, Όλιβερ Μπόνταρτ.

Υπόθεση: Η 16χρονη Λάρα, έχει μόλις έχει μετακομίσει σε καινούργια πόλη μαζί με τον πατέρα και τον μικρότερο αδερφό της. Είναι αποφασισμένη να γίνει επαγγελματίας μπαλαρίνα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να υπερπηδήσει τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά της: τον ανταγωνιστικό κόσμο του χορού, την ανασφάλεια της εφηβείας και το γεγονός πως γεννήθηκε …αγόρι. Προπονείται σκληρά σαν χορεύτρια και ταυτόχρονα προετοιμάζεται για την επέμβαση αλλαγής φύλου…

Ο 27χρονος σκηνοθέτης εμπνέεται από μια αληθινή ιστορία θάρρους και επιμονής και την μεταπλάθει σε μια λιτή μα κινηματογραφικά εστιασμένη περιπέτεια δραματικής ενηλικίωσης. Και όπως κάθε ιστορία ενηλικίωσης, είναι μια ιστορία αλλαγών και μάλιστα αλλαγών που αφορούν την ίδια την ύπαρξη του ατόμου.

Η σύγκρουση της ηρωίδας δεν είναι με το περιβάλλον της, αλλά με τον ίδιο της τον εαυτό. Οι εξωτερικές συνθήκες είναι σχεδόν ιδανικές, καθώς βρίσκεται στο κέντρο μιας συμπαγούς ομάδας υποστήριξης: ο πατέρας της είναι γεμάτος κατανόηση, οι γιατροί της την οδηγούν ήρεμα και προστατευμένα στη διαδικασία της αλλαγής φύλου, η σχολή χορού αγκαλιάζει την απόφασή της να εκπαιδευτεί σαν χορεύτρια, ενώ οι στιγμές bullying που υφίσταται είναι συγκριτικά ανώδυνες.

Ανάμεσα σε εκείνη και στο όνειρό της δεν στέκονται οικονομικοί, κοινωνικοί ή ηθικοί φραγμοί, αλλά το ίδιο το σώμα της. Το σώμα της, που το νιώθει ξένο, την δυσκολεύει να πραγματοποιήσει το όνειρο της. Κανείς δεν μπορεί να απαλύνει την μοναξιά της και την ανυπομονησία της και όσο και αν προσπαθεί η ίδια να συγκρατήσει την εφηβική ορμή της μοιραία οδηγείται στην έκρηξη.

Ο τρόπος που μεταφέρεται από τον δημιουργό στην μεγάλη οθόνη ένα τόσο ευαίσθητο θέμα είναι ο πιο κατάλληλος για να κατανοήσουμε την διαφορετικότητα. Χαρτογραφεί τη μάχη της ηρωίδας στο ψυχολογικό πεδίο, τον εσωτερικό της πανικό, την εφηβική της τρέλα και βιασύνη. Με προοδευτική, σαρωτική κορύφωση του συναισθήματος, καταγράφει τι βιώνει ένα άτομο που το εγώ του δεν συμβαδίζει με το σώμα του, που το εσωτερικό του διαφέρει από το εξωτερικό. Επιμένει στη σωματική διάσταση του δράματος, όχι μόνο δείχνοντάς μας τις προσπάθειες της Λάρα να μετατρέψει την εικόνα της από αντρική σε γυναικεία, αλλά περιορίζοντας ταυτόχρονα στο ελάχιστο τους εξωτερικούς παράγοντες πίεσης. Σκόπιμα δεν περιλαμβάνει σκηνές σκληρότητας ενάντια στην πρωταγωνίστρια, που εξοργίζουν τον θεατή και τον βοηθούν να ταυτιστεί μαζί της. Απλά σκιαγραφεί το ψυχισμό της και προ(σ)καλεί τον θεατή αντί να κρίνει την Λάρα, να αντιληφθεί το πρόβλημα της από την δική της οπτική γωνία. Και παρότι δίνει μία αρκετά προσεγμένη προσέγγιση στην διαφορετικότητα, εστιάζει παράλληλα και στην γενικότερη μάχη που βιώνουμε όλοι με τα όρια και το εγώ μας για να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Το «Κορίτσι» του Λούκας Ντοντ γίνεται μια γλυκόπικρη κινηματογραφική ωδή στο δικαίωμα στο όνειρο και στην διαφορετικότητα. Διαθέτει συγκινητική ειλικρίνεια και έναν παθιασμένο πρωταγωνιστικό χαρακτήρα, τον οποίο ερμηνεύει μοναδικά ο χορευτής Βίκτορ Πόλστερ. Η βραβευμένη, αφοπλιστικά πειστική ερμηνεία του συνδυάζει το εύθραυστο με το δυναμικό, αποκαλύπτοντας ένα πηγαίο ταλέντο που θα ζήλευαν καταξιωμένοι ηθοποιοί.

Με τέσσερα βραβεία στις Κάννες και πολλαπλάσια ακόμη σε φεστιβάλς σε όλο το κόσμο, το πολυσυζητημένο «Κορίτσι», είναι μια ταινία με ώριμη αυτοσυγκράτηση, γεμάτη πάθος, μια ιστορία αντισυμβατική με την οποία ταυτίζεται ο καθένας, ένα φιλμ τόσο απλό και τόσο σύνθετο, όσο ακριβώς ο τίτλος του.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

 


by