“ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΓΛΩΣΣΑ”, του Ερνέστο Κοντρέρας

Με την πολυβραβευμένη ταινία από το Μεξικό «Ονειρεύομαι σε Άλλη Γλώσσα – Sueno en Otro Idioma», συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

 

Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο RΕΧ, προβάλλεται η τελευταία δημιουργία του ταλαντούχου σκηνοθέτη Ερνέστο Κοντρέρας, παραγωγής Μεξικού 2017, διάρκειας 100′ και με πρωταγωνιστές τους: Φερνάντο Άλβαρεζ Ρεμπέιλ, Χοσέ Μανουέλ Πονσέλις, Ελίτζιο Μελέντεζ.

Υπόθεση: Ο Μαρτίν είναι ένας νεαρός, παθιασμένος γλωσσολόγος. Στο πλαίσιο της έρευνάς του πηγαίνει στην μεξικάνικη ενδοχώρα, όπου παλιότερα μιλιόταν από τους ιθαγενείς η γλώσσα Ζικρίλ. Πλέον την μιλάνε μόλις τρεις μεγάλης ηλικίας άνθρωποι στον κόσμο: μια γυναίκα και δύο άντρες. Όταν η γυναίκα πεθαίνει, μένουν μόνον ο δον Εβαρίστο και ο δον Ισάουρο, ως οι μοναδικοί που γνωρίζουν τη συγκεκριμένη γλώσσα. Ο Μαρτίν θέλει να τους βάλει να συνομιλήσουν έτσι ώστε να καταγράψει τους διαλόγους τους και να μελετήσει τη γλώσσα προκειμένου να τη διατηρήσει ζωντανή, να μην πεθάνει μαζί τους.

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: οι δύο γέροι χωρικοί είναι μαλωμένοι και δεν έχουν ανταλλάξει κουβέντα εδώ και 50 χρόνια. Για ποιον λόγο μάλωσαν οι δύο τους, ενώ στα νιάτα τους ήταν αδελφικοί φίλοι; Υπάρχει κάποιο καλά κρυμμένο μυστικό; Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για  εξιλέωση; Πού βρίσκεται το εξωτικό μέρος όπου λέγεται πως κατοικεί η αληθινή αγάπη; Και είναι σήμερα η γλώσσα που μιλούν οι ερωτευμένοι καταδικασμένη να μείνει αμετάφραστη;

Η ανείπωτη ερωτική επιθυμία, οι ενοχές της συναισθηματικής προδοσίας και μια γλώσσα που πεθαίνει μαζί με τις αναμνήσεις που κουβαλούν οι λέξεις της, ξεδιπλώνονται με ιδιαίτερη τρυφερότητα και λυρισμό σε μια συναρπαστική ιστορία. Το χιούμορ συναντά το δράμα, το αίνιγμα και το μυστήριο αφήνουν την δική τους επίγευση στη δράση, το ρομάντζο συναντά την γλώσσα του εθνογραφικού σινεμά, σε μια κινηματογραφική δημιουργία που απογειώνεται στη σφαίρα του μαγικού ρεαλισμού.

Φωτογενές από κάθε άποψη, από την υπέροχη αποτύπωση της φύσης που μοιάζει από μόνη της ικανή να κρατήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, μέχρι τους χαρακτήρες που έχουν όλοι τους την δική τους ιδιαιτερότητα, το φιλμ γοητεύει αρχικά με τις εικόνες του. Αξιοσημείωτη η δουλειά του διευθυντή φωτογραφίας, που καταφέρνει να μεταδώσει μέσα από εναλλασσόμενα χρώματα τα διαφορετικά χρονικά επίπεδα και τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών.

Ο λατινοαμερικάνος σκηνοθέτης με την τέταρτη ταινία του, συνεχίζει τις συμμετοχές και βραβεύσεις του στα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Κατορθώνει να μιλά με έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο για θέματα όπως η αγάπη και η ηθική, οι στενόμυαλες κοινωνικές επιταγές, η σημασία της παράδοσης, αλλά και η ανάγκη να θυμόμαστε πως τα λόγια δεν είναι ο μόνος τρόπος να επικοινωνείς και πως μια γλώσσα είναι κάτι παραπάνω από τις λέξεις της: είναι οι άνθρωποι που τη μιλούν και τα όνειρα που βλέπουν σε αυτή τη γλώσσα.

Το «Ονειρεύομαι σε Άλλη Γλώσσα» είναι μια γλυκόπικρη ιστορία που διαδραματίζεται σε διάφορα επίπεδα και χρόνους και συνδυάζει με επιτυχία το ρεαλιστικό και δραματικό στοιχείο με τη φαντασία, υπενθυμίζοντας στον θεατή το μυστήριο και την ομορφιά των παραδόσεων που χάνονται στο πέρασμα των αιώνων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ


by