“ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ”, του Χάφστεϊν Γκούναρ Σίγουρδσον

Με την πολυβραβευμένη ταινία από την Ισλανδία «Κάτω από το δέντρο – Undir trenu», συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο RΕΧ, προβάλλεται η τελευταία δημιουργία του ταλαντούχου σκηνοθέτη Χάφστεϊν Γκούναρ Σίγουρδσον, παραγωγής Ισλανδίας 2017, διάρκειας 89′ και με πρωταγωνιστές τους: Στέινμπορ Χρόαρ Στέινμπορσον, Έντα Μπιοργκβινσντοτίρ, Σίγκουρορ Σιγκούργιονσον.

Στα προάστια του Ρέικιαβικ η κόντρα δύο οικογενειών που μένουν σε διπλανά σπίτια, θα οδηγήσει σε μια κωμικοτραγική και εξωφρενική κατάσταση. Βασικός ήρωας είναι ο Άτλι, πατέρας ενός τετράχρονου κοριτσιού, ο οποίος μετά από καυγά με τη σύζυγό του αναγκάζεται να φύγει από το σπίτι τους και να επιστρέψει στο πατρικό του. Εκεί θα εμπλακεί στη διαμάχη που έχουν οι γονείς του με τους γείτονες, εξ αιτίας του δέντρου τους, που ρίχνει τη σκιά του στην αυλή των γειτόνων. Η αντιπαράθεση αρχίζει σταδιακά να κλιμακώνεται ανεξέλεγκτα, με συνέπεια πολύ σύντομα να χαθεί κάθε έλεγχος…

Το αγαπημένο θέμα της μυθοπλασίας της Βόρειας Ευρώπης – η αποσύνθεση των κοινωνικών δεσμών που κρύβεται πίσω από τους τοίχους των σπιτιών – αναδεικνύεται μέσα από μια περίτεχνη, πολυφωνική σύνθεση. Τα κρυμμένα εντός των οικιακών τειχών οικογενειακά μυστικά αποκαλύπτονται σε ένα υπόκωφο δραματικό θρίλερ με σεναριακή συγκρότηση, σκηνοθετική ατμόσφαιρα και απρόσμενη κορύφωση.

Στην τρίτη του σκηνοθετική απόπειρα, ο Ισλανδός δημιουργός συνεχίζει και πάλι με μια δραματική μαύρη κωμωδία, που εστιάζει πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις και τους κοινωνικούς δεσμούς. Η ανεπιθύμητη σκιά του δέντρου πάνω στον κήπο του διπλανού σπιτιού, αποτελεί τη σεναριακή αφορμή για τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που προκύπτουν, ενώ το ακροτελεύτιο πλάνο αποκαλύπτει όχι μόνο το μέγεθος της ανθρώπινης ηλιθιότητας, αλλά και έναν νέο, πολλά υποσχόμενο δημιουργό.

Σκηνοθετεί με δεξιοτεχνία μια σαρδόνια, καυστική σάτιρα, για τη ζωή στα προάστια της αστικής τάξης. Με ψυχρό σουρεαλισμό που κλιμακώνεται σταδιακά, μεθοδικά και απολαυστικά, μαύρο χιούμορ που παγώνει το χαμόγελο στα χείλη με την υφέρπουσα σκληρότητά του, στέκεται ανελέητος απέναντι στις αδυναμίες και τις εμμονές των ηρώων του.

Με σεναριακή οικονομία, εξαιρετικά προσεγμένη διανομή των ηθοποιών, καταπληκτική φωτογραφία και αδιόρατα απειλητική μουσική, το «Κάτω από το δέντρο» είναι ένα ξεχωριστό δείγμα σινεμά, υποψήφιο για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ


by