“ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ”, του Πάβελ Παβλικόφσκι

Με την βραβευμένη στις Κάνες ταινία «Ψυχρός Πόλεμος – Zimna Wojna» συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 10 Μαρτίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο RΕΧ, προβάλλεται η τελευταία δημιουργία του ταλαντούχου σκηνοθέτη Πάβελ Παβλικόφσκι, πολωνικής παραγωγής 2018, διάρκειας 84′, με πρωταγωνιστές τους: Τζοάνα Κούλιγκ, Τομάς Κοτ, Άγκατα Κουλέσα.

Δανειζόμενος τα ονόματα των γονιών του και αντλώντας έμπνευση από την ιστορία του θυελλώδους έρωτά τους, ο Πολωνός δημιουργός επιχειρεί να αφηγηθεί ένα αξέχαστο, συγκινητικό love story με φόντο τη μεταπολεμική Ευρώπη.

Η ιστορία ξεκινά το 1949, στην πολωνική επαρχία, όπου ο συνθέτης και πιανίστας Βίκτορ κάνει ακροάσεις για να δημιουργήσει έναν θίασο με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς. Ξεχωρίζει αμέσως τη Ζούλα, μια όμορφη τραγουδίστρια με καλή φωνή, φλογερό ταμπεραμέντο, κοφτερή γλώσσα και σκοτεινό παρελθόν. Ερωτεύονται παράφορα, όταν όμως ο Βίκτωρ αποφασίζει να αυτομολήσει στην Δύση, η κοπέλα από ανασφάλεια αποφασίζει να μην τον ακολουθήσει. Είναι ο πρώτος από μια σειρά χωρισμούς (και επανενώσεις) που θα συνεχιστούν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Η κάμερα ακολουθεί για μια 15ετία τους δύο ερωτευμένους από την αγροτική Πολωνία στο αστικό Παρίσι, στη Γιουγκοσλαβία και πίσω στη Γαλλία και στην Πολωνία, αφήνοντας την ιστορία τους να κυλάει ελλειπτικά, άλλοτε με λεπτομέρεια στις συναισθηματικές τους διακυμάνσεις και άλλοτε πιο αποστασιοποιημένα.

Ο Πάβελ Παβλικόφσκι μεταφέρει όλη την ταραγμένη, παράλογη, στιγματισμένη από μικρές και μεγάλες τραγωδίες, ιστορία του Ψυχρού Πολέμου μέσα σε αυτή την ερωτική ιστορία. Δεξιοτέχνης της αφήγησης, με σενάριο που ισορροπεί ανάμεσα στη ηδονική νοσταλγία και τη γλυκόπικρη επίγευση, ζωντανεύει μια ρομαντική ιστορία διπλής ανάγνωσης: ο ‘Ψυχρός Πόλεμος’ Ανατολής-Δύσης, αλλά και ο ‘Ψυχρός Πόλεμος’ μέσα στο ζευγάρι, καθώς τα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσουν οι δύο ερωτευμένοι δεν είναι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά…

Σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής, πρέπει να διαχειριστούν και τα αισθήματα ανασφάλειας και ζήλιας, που τους ταλανίζουν και διαβρώνουν τον χαρακτήρα τους. Το ζευγάρι βυθίζεται σε έναν φαύλο κύκλο προσωπικής ανελευθερίας, κρίνοντας αυτόματα μάταιο το μέλλον μακριά από τις ρίζες του. Σύντομα ανακαλύπτουν πως ενώ δεν μπορούν να ζήσουν μαζί, είναι αδύνατον να ζήσουν χωριστά και σημαδεύονται ανεξίτηλα από το παράδοξο της σχέσης τους -μια σχέση παράφορου πάθους, ζήλειας και ψυχρότητας.

Το ασπρόμαυρο, τετράγωνο κάδρο παραπέμπει σε σινεμά της δεκαετίας του ’50. Η μουσική έχει πρωταγωνιστικό ρόλο (πολωνικά λαϊκά και γαλλικά ερωτικά τραγούδια μέχρι κλασικά και τζαζ κομμάτια), ανεβάζοντας τους πολιτικούς τόνους και γεμίζοντας με συναισθήματα πάθους, προδοσίας, λαγνείας, εγωισμού και λυτρωτικής παραφροσύνης την συναρπαστική αυτή ερωτική ιστορία.

Δεκάδες σημαντικά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλς, σε μια όμορφη και μελαγχολική ταυτόχρονα ταινία, ένα εικαστικό κομψοτέχνημα που σκιαγραφεί την ιστορία της διχασμένης Ευρώπης, μέσα από μια απλή ιστορία αγάπης. Ταινία που αφήνει τα σημάδια της στο κινηματογραφικό τοπίο, χάρη στις ενδιαφέρουσες ερμηνείες των δύο βασικών πρωταγωνιστών, την πειστική αναπαράσταση εποχής και την εξαιρετική σκηνοθεσία και φωτογραφία.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ


by