“Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ”, του Νίκου Λαμπό

Με την βραβευμένη ελληνική ταινία “Η δουλειά της” συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο RΕΧ, προβάλλεται η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ταλαντούχου δημιουργού Νίκου Λαμπό, ελληνικής παραγωγής 2018, διάρκειας 89′, με πρωταγωνιστές τους: Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Δημήτρη Ήμελλο, Μαρία Φιλίνη.

Υπόθεση: Λίγο πριν τα 40 η Παναγιώτα, μια σχεδόν αναλφάβητη νοικοκυρά και μητέρα δύο παιδιών, θα χρειαστεί να αναζητήσει για πρώτη φορά δουλειά. Ο άντρας της είναι αρκετό καιρό άνεργος και αυτό επηρεάζει τη συμπεριφορά του και τη σχέση τους.  Έχοντας ελάχιστα τυπικά προσόντα, η γυναίκα θα προσληφθεί για λογαριασμό μιας ιδιωτικής εταιρείας καθαρισμού σ’ ένα νέο πολυκατάστημα. Εκεί, παρά τις συνθήκες εκμετάλλευσης και εργασιακής απαξίωσης, θα βιώσει μια πρωτόγνωρη αίσθηση οικονομικής και συναισθηματικής ανεξαρτησίας που θα τη βοηθήσει να σταθεί για πρώτη φορά στα πόδια της. Σταδιακά, η δουλειά φέρνει άλλες ισορροπίες μέσα της, αλλά και στη ζωή της. Νιώθει άξια, χρήσιμη. Πατά για πρώτη φορά στα πόδια της και για αυτό “πατά πόδι”. Ότι κι αν επακολουθήσει, εκείνη δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια …

 

 

 

 

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η ταινία είναι ουσιαστικά ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους που συνεχίζουν να προχωράνε ακόμα κι όταν όλα γύρω τους καταρρέουν. Ο Λαμπό είναι προσεκτικός, αφηγηματικά ακριβής και κοινωνικά ευαίσθητος, αποτυπώνοντας επιτυχημένα και με κινηματογραφικούς όρους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στις ζωές των ανθρώπων. Καταγράφει με ποιο τρόπο ο κοινωνικός ιστός διαβρώνεται, η εργατική τάξη γονατίζει, η οικογένεια διαλύεται. Ο άντρας χάνει κάτι παραπάνω από τη δουλειά του κι αυτό δεν έχει μόνο οικονομικό αντίκτυπο, αλλά και υπαρξιακό. ΄Ομως δεν θα αφηγηθεί την ιστορία του άντρα, αν και τον σκιαγραφεί με μερικές καλογραμμένες πινελιές. Φωτίζει την ιστορία της γυναίκας, κρατώντας την σταθερά στο κέντρο του κάδρου, με συγκινητική τρυφερότητα και το κινηματογραφικό στιλ των Νταρντέν. Την γυναίκα ερμηνεύει η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, παραδίδοντας μια ακόμη σπουδαία ερμηνεία, ανεπιτήδευτη, οικεία και βαθιά ουσιαστική. Παίζοντας με τις σιωπές, τα βλέμματα και τη στάση του σώματος, προσθέτει αλήθεια και ακόμη μεγαλύτερη δραματικότητα στο ρόλο και αποσπά το βραβείο ερμηνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Με ενδιαφέρουσα πλοκή και ρεαλιστικούς διαλόγους, προσεγγίζει την ηρωίδα του τρυφερά και ανθρώπινα, παρουσιάζοντας την πορεία της προς την ανεξαρτησία με αληθοφάνεια, χωρίς υπερβολές. Παρακολουθεί την σταδιακή πορεία απελευθέρωσης της από τους περιορισμούς του φύλου και των κοινωνικών συμβάσεων, ενώ παράλληλα εστιάζει και στην ατομική ολοκλήρωση που μπορεί να προσφέρει η δουλειά σε έναν άνθρωπο με περιορισμένες επιλογές. Ο Νίκος Labôt κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στη μυθοπλασία με ένα δυνατό, ειλικρινές και συγκινητικό κοινωνικό δράμα, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο, ταξίδεψε και βραβεύτηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Για την προστασία της δημόσιας υγείας η αίθουσα προβολής λειτουργεί με πληρότητα 50%. Η είσοδος  επιτρέπεται σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο ή προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου (rapid test).

 


by