“ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΥΜΑΜΑΙ”

 

Ένα μουσικό αφιέρωμα στο Νέο Κύμα και τα τραγούδια του που κατατάσσονται μεταξύ ελαφρού και έντεχνου, με εκπροσώπους όπως ο Γ. Σπανός ο Μ.Βιολάρης και ο Γ.Παπαστεφάνου κ.ά.

Τα 30 επιλεγμένα τραγούδια αποδίδουν οι:

Μ.Κανακάκης,πιάνο,

Μ.Γκολέμη,φλάουτο,

Ξ.Πορφυράκη,κιθαρα -τραγούδι,

Π.Χουλιάρας και  Ά.Μασσάρου,τραγούδι.

Κείμενα: Ν.Τζώρτζης.

Σε συνεργασία με τον ΠΑΟΔΑΝ

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΥΜΑΜΑΙ

(Ένα αφιέρωμα στο Νέο Κύμα και στα τραγούδια του)

Από τα πρώτα χρόνια του ’60 μέχρι και την αυγή της δεκαετίας του ’70, παράλληλα με την πληθωρική μουσική περιπέτεια του Μίκη Θεοδωράκη και τη διεθνή του Μάνου Χατζιδάκι, κινείται ένα είδος τραγουδιού, το οποίο προωθεί κυρίως η δισκογραφική εταιρεία «Λύρα», και κατατάσσεται μεταξύ ελαφρού και έντεχνου. Πολιτικά ουδέτερο, πλην ελαχίστων ίσως εξαιρέσεων, με σημαντικές ξένες επιρροές, δανείζεται το όνομα του γαλλικού κινηματογραφικού ρεύματος Nouvel Vague, Νέο Κύμα, και προωθεί πρωτόλειες μελωδίες δημιουργών όπως οι : Γιάννης Σπανός (από τους βασικότερους εκπροσώπους του), Νότης Μαυρουδής, Γιώργος Κοντογιώργος, πλαισιωμένες με στίχους των : Γιώργου Παπαστεφάνου, Γιάννη Κακουλίδη, Άκου Δασκαλόπουλου κ.α.
Σε καινούριους χώρους ψυχαγωγίας (και λιγότερο διασκέδασης), τις λεγόμενες μπουάτ, τραγουδιστές όπως η Αρλέτα, ο Λάκης Παπάς, η Καίτη Χωματά, ο Μιχάλης Βιολάρης, ο Γιώργος Ζωγράφος, ο ιδιαίτερος Γιάννης Αργύρης και αρκετοί άλλοι, με τη συνοδεία μιας κιθάρας ή ενός πιάνου, συστήνουν στο νεανικό, κυρίως, κοινό της εποχής τραγούδια απαλλαγμένα από χορευτικούς ρυθμούς και ποικίλα μουσικά στολίδια.
Επιλέξαμε τριάντα γνωστά και άγνωστα, ενορχηστρωμένα με απλό τρόπο, για να διατηρηθεί, ει δυνατόν, το αρχικό τους άκουσμα, τα οποία αποδίδουν οι : Μανώλης Κανακάκης, πιάνο, Μαρία Γκολέμη, φλάουτο, Ξανθούλα Πορφυράκη, κιθάρα-τραγούδι, Παναγιώτης Χουλιάρας και Άννα Μασσάρου, τραγούδι· τα κείμενα έγραψε ο Νίκος Τζώρτζης.
Η εκδήλωση, σε συνεργασία με τον ΠΑΟΔΑΝ, θα γίνει στο κινηματοθέατρο Rex την Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 και ώρα 21: 30. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της Λέσχης Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου, η οποία αριθμεί σαράντα και πλέον χρόνια συνεχούς παρουσίας με σκοπό την προβολή ιδιαίτερων κινηματογραφικών προτάσεων.

Νίκος Τζώρτζης

 


by