“Η ΕΒΔΟΜΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ”, του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Με το αριστούργημα του παγκόσμιου κινηματογράφου «Η Έβδομη Σφραγίδα – Det Sjunde Inseglet»  συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 9 Νοεμβρίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο RΕΧ, προβάλλεται η κορυφαία ταινία του Σουηδού δημιουργού Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, που κυκλοφορεί σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες. Η πολυβραβευμένη ταινία είναι Σουηδικής παραγωγής 1967, διάρκειας 96′ και πρωταγωνιστούν οι: Μπίμπι Άντερσον, Μαξ Φον Σίντοφ, Γκούναρ Μπγιέρνστραντ, Γκούνελ Λίντμπλομ, Νιλς Πόπε.

Υπόθεση: Ο ιππότης Μπλοκ με τον υπηρέτη του Γιενς, επιστρέφουν από τις σταυροφορίες σε μια Σουηδία αφανισμένη από την πανούκλα. Στον δρόμο προς το κάστρο, σε μια έρημη ακτή, συναντούν τον Θάνατο. Ο ιππότης για να κερδίσει χρόνο, στην προσπάθεια του να βρει απαντήσεις στις υπαρξιακές αγωνίες και τα μεταφυσικά προβλήματα που τον ταλανίζουν, προτείνει στον Θάνατο να παίξουν μια παρτίδα σκάκι.

Ο ιππότης αναρωτιέται διαρκώς γύρω από την ύπαρξη ή όχι του Θεού και το νόημα της ζωής, ενώ αντίθετα ο ιπποκόμος του αντιμετωπίζει την πραγματικότητα με κυνισμό και ρεαλισμό, αμφισβητώντας την θρησκευτική πίστη. Στη ζοφερή αυτή προοπτική, η μόνη αισιόδοξη νότα έρχεται από ένα ζευγάρι σαλτιμπάγκων, οι οποίοι χαίρονται τις απλές στιγμές της καθημερινότητας και χάρη στη δύναμη της φαντασίας είναι αυτοί που θα ξεγελάσουν το Θάνατο, ο οποίος θα παρασύρει όλους τους υπόλοιπους σε έναν αποχαιρετιστήριο μακάβριο χορό. Ένα χορό ο οποίος θα ολοκληρώσει θεαματικά αυτόν τον περίτεχνο, γοητευτικό στοχασμό πάνω στη ζωή, την καλλιτεχνική δημιουργία, τον μεταφυσικό τρόμο και την υπαρξιακή λύτρωση.

Μοντέρνο κινηματογραφικό ποίημα φτιαγμένο από συγκλονιστικές μεσαιωνικές εικόνες, η «Έβδομη Σφραγίδα» παραμένει μια από τις σπουδαιότερες στιγμές του παγκόσμιου σινεμά και φυσικά ένα από τα αριστουργήματα του Μπεργκμαν, τα οποία καθόρισαν καλλιτεχνικά τον σύγχρονο κινηματογράφο.

Κληρονόμος της σκανδιναβικής κινηματογραφικής παράδοσης και βαθιά επηρεασμένος από τον υπαρξισμό και τις ψυχαναλυτικές θεωρίες, δίνει βάρος όχι τόσο στην κοινωνία ή στην ιστορία, όσο στο ίδιο το άτομο. Ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής, εντυπωσιάζει με την αμεσότητα που φέρνει στην επιφάνεια τις αλήθειες του υποσυνειδήτου.

Η διάθεση του 39χρονου τότε Σουηδού δημιουργού να φέρει το θεατή αντιμέτωπο με τα φιλοσοφικά ερωτήματα που τον απασχολούν γίνεται ξεκάθαρη από την πρώτη κιόλας σκηνή της ταινίας. Διάσημη και κλασική πλέον σκηνή, με τον ιππότη να παίζει μια τελευταία παρτίδα σκάκι με τον θάνατο.

Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στις επτά σφραγίδες της Αποκάλυψης, όπου μόνο με το σπάσιμο της έβδομης, θα αποκαλυφθεί το μυστικό της ζωής. Στον ζοφερό κόσμο που ζωντανεύει ο Μπεργκμαν, ο Θεός, σιωπά εκκωφαντικά. Το ίδιο όμως σιωπά και ο μοναχικός Θάνατος, ο οποίος δεν μπορεί ούτε αυτός να απαντήσει στις ανθρώπινες αγωνίες. Αυτό που κυριαρχεί είναι ο φόβος (το μοναδικό θεμέλιο της θρησκείας) και η μισαλλοδοξία.

Διαχρονικά επίκαιρη, η «Έβδομη Σφραγίδα» δίκαια θεωρείται σαν μια από τις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά, μια από τις βαθύτερα φιλοσοφικές, άρτια δραματουργικές και αξεπέραστες εικαστικά κινηματογραφικές δημιουργίες όλων των εποχών.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΠΕΡΚΜΑΝ


by