“ΚΑΤΗΓΟΡΩ…!”, του Ρομάν Πολάνσκι

Οι καλοκαιρινές προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν. ξεκινούν με την βραβευμένη στο φεστιβάλ Βενετίας ταινία ‘Κατηγορώ…! – J’Accuse’.

Την Τρίτη 23 Ιουνίου στις 21:15, στον πρόσφατα ανακαινισμένο δημοτικό κινηματογράφο ‘Χριστίνα’ προβάλλεται η τελευταία δημιουργία του ταλαντούχου σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, γαλλοϊταλικής παραγωγής 2019, διάρκειας 132′ και πρωταγωνιστές τους: Ζαν Ντιζαρντέν, Λουί Γκαρέλ, Εμανουέλ Σενιέ.

Η καταδίκη του λοχαγού Αλφρέντ Ντρέιφους σε ισόβια κι εξορία με την κατηγορία της κατασκοπείας, υπήρξε ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε την Γαλλία στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου και μια από τις πιο διάσημες περιπτώσεις κακοδικίας στην ιστορία.

Η υπόθεση ξεπέρασε τα σύνορα της στρατιωτικής δικαιοσύνης, δίχασε βαθιά την γαλλική κοινωνία και τους διανοούμενους της χώρας, ανάγκασε τον διάσημο συγγραφέα Εμιλ Ζολά να δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο της Γαλλίας με τον τίτλο «Κατηγορώ» και ανάγκασε τον -όχι και τόσο κρυφό- αντισημιτισμό της εποχής να αποκαλυφθεί.

Ο Πολάνσκι επιλέγει να αφηγηθεί την ιστορία από την πλευρά του κατηγόρου, που με προσωπικό κόστος όταν ανακάλυψε την αλήθεια για την άδική καταδίκη του λοχαγού έκανε τα πάντα για να αποδοθεί –έστω και καθυστερημένα- δικαιοσύνη.

Θεωρώντας πως και ο ίδιος έχει υπάρξει θύμα ψευδών κατηγοριών και προκατειλημμένων απόψεων περί βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης, ο Πολωνοεβραίος σκηνοθέτης βρίσκει πολλά κοινά ανάμεσα στη δική του ιστορία και σε εκείνη του εβραϊκής καταγωγής Γάλλου αξιωματικού. Πατώντας σ’ ένα στέρεα δομημένο σενάριο, αναδεικνύει μέσα από ένα καλοκουρδισμένο θρίλερ εποχής τη σχέση πολιτικής πρακτικής και ηθικών αξιών, εθνικιστικού φανατισμού και ψυχολογίας των μαζών και την αιώνια διαμάχη κάθε μορφής εξουσίας με την εξατομικευμένη ανθρώπινη συνείδηση.

Ακολουθώντας την φόρμα ενός κοινωνικού δράματος, μιας αστυνομικής ιστορίας κι ενός δικαστικού φιλμ κατορθώνει να μιλά με απόλυτη ακρίβεια και καθαρότητα για το πόσο εύκολα μια κουλτούρα δίωξης και καταπίεσης μπορεί να πάρει διαστάσεις επιδημίας και πως οι «καλοί άνθρωποι» μπορούν να μεταμορφωθούν σε μανιασμένο όχλο.

Ανέκαθεν πιστός στην πεποίθησή του πως ο άνθρωπος στέκει αδύναμος απέναντι σε δυνάμεις που τον υπερβαίνουν, ο Πολάνσκι ευθυγραμμίζει δεξιοτεχνικά το διασημότερο στρατιωτικοπολιτικό σκάνδαλο της πρόσφατης ιστορίας με τη ζηλευτή φιλμογραφία του. Καυτηριάζει τη διαχρονική μισαλλοδοξία που εμφωλεύει στις ευνομούμενες δυτικές δημοκρατίες, εξαπολύει το «Κατηγορώ…!» του και κερδίζει το Αργυρό Λιοντάρι και το βραβείο κριτικών του φεστιβάλ Βενετίας όσο και τέσσερις υποψηφιότητες Ευρωπαϊκών Βραβείων, με την καλύτερη του ταινία των τελευταίων ετών και με θέμα που δυστυχώς παραμένει διαχρονικά επίκαιρο…

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ


by