“ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ”, της Γκρέτα Γκέργουιγκ

Με την πολυβραβευμένη ταινία Μικρές Κυρίες – Little Women” συνεχίζονται οι καλοκαιρινές προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 7 Ιουλίου 2020 στις 21:15, στο θεριό σινέ ‘Χριστίνα’ θα προβληθεί η υποψήφια για 6 ΄Οσκαρ ταινία της Γκρέτα Γκέργουιγκ, παραγωγής Η.Π.Α 2019 και διάρκειας 135′.

Η ταινία, που έχει αποσπάσει δεκάδες βραβεύσεις, είναι διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος ενηλικίωσης της Λουίζα Μέι Άλκοτ. Το διαχρονικό μπεστ-σέλερ της ΄Αλκοτ ξεδιπλώνει την ιστορία της νεαρής Τζο, που μαζί με τις τρεις αδερφές της κάνουν σχέδια για μια ανεξάρτητη, συναρπαστική ζωή, στα μέσα του 19ου αιώνα.

Tις τέσσερεις αδελφές ενσαρκώνει ένα καθηλωτικό καστ που περιλαμβάνει τις Σέρσια Ρόναν, Φλόρενς Πιού, Έμα Γουάτσον και Ελίζα Σκάνλεν. To ταξίδι προς την ενηλικίωση των κοριτσιών συνοδεύουν o Τίμοθι Σαλαμέ, η Λόρα Ντερν και η Μέριλ Στρίπ.

Η αρχετυπική ιστορία των τεσσάρων αδερφών, της ατίθασης Τζο που θέλει να γίνει συγγραφέας, της πιο συντηρητικής Μεγκ που θα παντρευτεί τον καλοκάγαθο Τζον, της πεισματάρας Εϊμι που θα διεκδικήσει και θα κερδίσει το αγόρι που αγαπά, της αθώας Μπεθ που δεν θα προλάβει να γνωρίσει τον έρωτα, οι μικρές και οι μεγάλες χαρές και οι μικρές ή μεγάλες τραγωδίες τους, γίνονται στα χέρια της Γκέργουιγκ ένα καινούριο βιβλίο.

Δεν είναι μόνο ο τρόπος της αφήγησης που αλλάζει σε σχέση με το πρωτότυπο υλικό, αλλά κυρίως η διάθεση της δημιουργού να ‘‘ξαναδιαβάσει’’ αυτήν την ιστορία ενηλικίωσης και να την εκμοντερνίσει διακριτικά στο ύφος και στο περιεχόμενο.

Η πρώτη εύστοχη παρέμβαση της Γκέργουιγκ συνίσταται στο ‘‘σπάσιμο’’ της γραμμικής πλοκής του μυθιστορήματος. Ακολουθεί την Τζο, σε μια καταιγιστική διαδρομή μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με διαρκή φλας μπακ από το παρόν (οπότε η Τζο επιστρέφει στο πατρικό της), στο παρελθόν (όταν εκείνη και οι τρεις αδερφές της έκαναν σχέδια για μια ανεξάρτητη, συναρπαστική ζωή). Φωτίζει με ένα γλυκό καφεκίτρινο φως τις αναμνήσεις από το παρελθόν, ενώ αφήνει το παρόν να κυλάει μέσα σε ένα ψυχρό μπλε. Αναδεικνύει τους χαρακτήρες μέσα από τις αντιδράσεις τους και ‘ζωγραφίζει’ τέσσερα διαφορετικά γυναικεία πορτρέτα.

Ταξιδεύοντας από το παρόν στο παρελθόν (συχνά μέσα στην ίδια σκηνή) σε ένα αποκαλυπτικό συχνά παιχνίδι με τους δύο χρόνους, καταφέρνει να μιλήσει για το σήμερα χωρίς να μετακινηθεί καθόλου από το παρελθόν και να παρουσιάσει τον πάντα επίκαιρο αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες, με μια καλοδουλεμένη ταινία εποχής, με εξαιρετικές ερμηνείες και εντυπωσιακά σκηνικά και κουστούμια.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

 

 


by