“ΟΙ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ”, του ΄Εντουάρτ Νόρτον

Με την αστυνομική ταινία μυστηρίου «Οι Σκιές του Μπρούκλιν – Motherless Brooklyn» συνεχίζονται οι καλοκαιρινές προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 14 Ιουλίου στις 21:15, στο θερινό σινέ ‘Χριστίνα’ θα προβληθεί η τελευταία ταινία του Έντουαρντ Νόρτον, ο οποίος σκηνοθετεί, πρωταγωνιστεί, διασκευάζει και μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Τζόναθαν Λέθεμ. Το εξαιρετικό νέο-νουάρ φιλμ είναι παραγωγής Η.Π.Α. 2019, διάρκειας 144′, και τον Νόρτον πλαισιώνει ένα σπουδαίο κάστ: Άλεκ Μπάλντουιν, Γουίλεμ Νταφόε, Γκούγκου Μπάθα-Ρο, και Μπρους Γουίλις.

Η υπόθεση ξεδιπλώνεται στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’50, με κεντρικό πρόσωπο τον Λάιονελ, ένα ιδιωτικό ντέντεκτιβ, που πάσχει από το σύνδρομο Τουρέτ (μια ανεξέλεγκτη πάθηση ακατάπαυστης επανάληψης λέξεων που συνοδεύεται με εξαιρετική φωτογραφική μνήμη). Αντιμετωπίζεται με καχυποψία και εκνευρισμό από τον κοινωνικό του περίγυρο, προκαλώντας γέλιο ή οίκτο. Μοναδικός φίλος και μέντορας του το αφεντικό του Φρανκ.

Τον συνοδεύει σε ένα κρυφό, κρίσιμο ραντεβού, όμως ο Φρανκ θα απαχθεί και θα δολοφονηθεί από τους ανθρώπους που συνάντησε. Με τα λίγα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, ο Λάιονελ αρχίζει να αναζητά τους υπευθύνους, σε μια Νέα Υόρκη που αρχίζει να αλλάζει πρόσωπο, υιοθετώντας τη μοντέρνα εικόνα της.

Eχοντας λιγοστά στοιχεία και ένα ψυχαναγκαστικό μυαλό στη διάθεση του, ο ιδιόρρυθμος ντέντεκτιβ ξεκινά σταδιακά να ανακαλύπτει τα καλά φυλαγμένα μυστικά που κρατούν σε ισορροπία μια μεγαλούπολη σε αθέατο αναβρασμό.

Σε μία μυστηριώδη διαδρομή από τα ποτισμένα με τζιν τζαζ κλαμπ του Χάρλεμ ως τις σκληρές φτωχογειτονιές του Μπρούκλιν και τα πολυτελή σαλόνια των ανθρώπων εξουσίας, έρχεται αντιμέτωπος με κακοποιούς, διαφθορά και τον πιο επικίνδυνο άνδρα της πόλης… Μοναδικός σκοπός του να τιμήσει τη μνήμη του φίλου του και να σώσει μια γοητευτική γυναίκα γεμάτη μυστήριο…

Λιτό και στιβαρό, το «Motherless Brooklyn» υποκλίνεται με υπέροχη ποιητικότητα στην παραισθησιογόνα, γοητευτική ταυτότητα του νουάρ. Ξεκινά σαν απλή ιστορία αναζήτησης του δολοφόνου και καταλήγει να χρωματίσει το πορτρέτο μιας ολόκληρης εποχής, αποδίδοντας την ταραγμένη μεταπολεμική περίοδο με ρεαλισμό. Παράλληλα συνθέτει και μια αλληγορία για την ανικανότητα της κοινωνίας να αποβάλλει την δηλητηριασμένη μανία για εξουσία που διαποτίζει συστηματικά μέρος του πολιτικού σώματος.

Ο Νόρτον σκηνοθετεί ένα αυθεντικό φιλμ νουάρ, του οποίου κάθε καρέ είναι άρτιο από όλες τις απόψεις: ερμηνείες, ατμόσφαιρα, φωτογραφία, ντεκόρ, κοστούμια και προσφέρει στον θεατή μια άψογη σκηνοθετικά, συναρπαστική ταινία.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΕΝΤΟΥΑΡΤ ΝΟΡΤΟΝ

ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ


by