“THE LUNCHBOX: ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΑΓΑΠΗΣ”, του Ρίτες Μπάτρα

Με μια πολυβραβευμένη, ρομαντική κωμωδία από την Ινδία συνεχίζονται οι καλοκαιρινές προβολές που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 10 Αυγούστου στις 21:30, στον δημοτικό κινηματογράφο ‘Χριστίνα’ προβάλλεται η ταινία «The Lunchbox: Παραδόσεις αγάπης», του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Ρίτες Μπάτρα. Είναι παραγωγής Ινδίας 2013, διάρκειας 104′ και πρωταγωνιστούν οι: Ιρφάν Καν, Νιμράτ Καούρ, Ναβαζουντίν Σιντίκι.

Η ταινία μας μεταφέρει στην Ινδία, στην πολύβουη μεγαλούπολη της Βομβάης, όπου κάθε πρωί για περισσότερο από ένα αιώνα, 5.000 τοπικοί κούριερ φαγητού παραδίδουν ζεστά γεύματα από την κουζίνα των νοικοκυρών στα γραφεία των συζύγων τους. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μελέτησε το συγκεκριμένο σύστημα παράδοσης και απέδειξε ότι μόνο ένα στο εκατομμύριο πακέτα μπορεί να φτάσει στα λάθος χέρια! Το “The Lunchbox” είναι η ιστορία αυτού του λάθους, που θα φέρει κοντά δυο αγνώστους…

H Iλα είναι μία παρεμελημένη από το σύζυγό της 35χρονη γυναίκα και ο Σαατζάν ένας χήρος 50ρης δημόσιος υπάλληλος, λίγο πριν την συνταξιοδότησή του. ΄Οταν η Ιλα αποφασίζει να ακολουθήσει της συμβουλή της θείας της να σαγηνεύσει από την αρχή τον άντρα της μαγειρεύοντας του νόστιμα γεύματα, ένα λάθος στο σύστημα παράδοσης, φέρνει τα πακέτα καθημερινά στο γραφείο του Σαατζάν. Από τη συνεχή αδιαφορία του συζύγου, η νεαρή γυναίκα συνειδητοποιεί ότι κάποιος άλλος είναι ο παραλήπτης των εδεσμάτων της και μαζί με το φαγητό στέλνει και ένα πρώτο γράμμα. Σταδιακά ξεκινά μία εξομολογητική αλληλογραφία και μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δύο αγνώστων…

Με χαμηλούς τόνους, χωρίς μεγάλες σκηνές, εντάσεις και βαρύγδουπες ανατροπές, ο ταλαντούχος δημιουργός σχολιάζει την εκκωφαντική καθημερινότητα των σύγχρονων μεγαλουπόλεων. Η έλλειψη επικοινωνίας, ένας κόσμος ανάμεσα στο παρελθόν (συντηρητικό αλλά και γεμάτο αξίες) και το (αβέβαιο) μέλλον, η κοινωνική διάσταση των ιδιωτικών μας στιγμών, το όνειρο και η πραγματικότητα, παρουσιάζονται με γλυκόπικρο χιούμορ, ευαισθησία και τρυφερότητα.

Χωρίς μεγάλες σκηνές, εντάσεις ή ανατροπές, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος απλά εμπιστεύεται τη γλυκιά ευγένεια των λυπημένων ματιών του πρωταγωνιστή του (εξαιρετικός ο Ιρφάν Καν, γνωστός μας από τα «Slumdog Millionaire», «Η Ζωή του Πι») και την μελαγχολία της ηρωίδας του για να μας πείσει ότι δεν επιτρέπεται μία ζωή χωρίς γεύσεις, χωρίς καρύκευμα, χωρίς επιθυμία.

Χτίζει αργά και τελετουργικά ένα χαμηλότονο, πικάντικο δράμα που δεν φοβάται τις πικρές αλήθειες­, βγαλμένο από τη ζωντανή ινδική καθημερινότητα, που σάρωσε τα βραβεία από τις Κάνες μέχρι τα Ασιατικά φεστιβάλς.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ


by