“ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ”, του Ρούμπεν ΄Εστλαντ

Οι εβδομαδιαίες προβολές, που διοργανώνει και αυτό το καλοκαίρι η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν, συνεχίζονται με την προβολή μια πολυβραβευμένης σουηδικής ταινίας.

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου στις 21:30, στον δημοτικό κινηματογράφο ‘Χριστίνα’ προβάλλεται το ψυχολογικό δράμα «Ανωτέρα Βία – Force Majeure», Σουηδικής παραγωγής 2014 και διάρκειας 119′.  Την σκηνοθεσία υπογράφει ο ταλαντούχος Ρούμπεν Έστλαντ και πρωταγωνιστούν οι: Γιοχάνες Κούνκε, Λίζα Λόβεν Κόνγκσλι, Κρίστοφερ Χίβγιου.

Υπόθεση: Ενα ζευγάρι Σουηδών με τα δυο μικρά τους παιδιά απολαμβάνουν τις οικογενειακές τους διακοπές στις γαλλικές Άλπεις. Την δεύτερη μόλις μέρα και ενώ η οικογένεια έχει καθίσει μαζί με άλλους θαμώνες στο μπαλκόνι του ξενοδοχείου για πρωινό, μια τεράστια χιονοστιβάδα διακρίνεται στο βάθος να κατηφορίζει με ταχύτητα στην απέναντι βουνοπλαγιά. Στην αρχή κανείς δεν αντιδρά, αλλά όταν η χιονοστιβάδα φαίνεται να βρίσκεται σε τρομακτικά κοντινή απόσταση, επικρατεί πανικός. Αντιδρώντας ενστικτωδώς, η μητέρα προσπαθεί να σώσει τα παιδιά, ενώ ο πατέρας τρέχει πανικόβλητος μακριά, εγκαταλείποντας την οικογένεια του… Όταν όλα θα καταλαγιάσουν και ο κίνδυνος θα έχει απομακρυνθεί, το ζευγάρι αναγκαστικά έρχεται αντιμέτωπο με τις αντιδράσεις και τις συνέπειές τους. Η διαφορετική αντανακλαστική αντίδραση του καθενός θα γεννήσει μια σειρά συζητήσεων, αναθεωρήσεων και αντιπαραθέσεων.

Οι προσωπικές εξομολογήσεις που θα ακολουθήσουν, δίνουν στον σκηνοθέτη την αφορμή για μια διεισδυτική όσο και τολμηρή μελέτη της σχέσης των αρχέγονων ενστίκτων επιβίωσης με τους σύγχρονους κοινωνικούς κανόνες. Η έννοια του θάρρους και της δειλίας, ο ρόλος του αρσενικού και του θηλυκού, οι κοινωνικά αποδεκτές συμπεριφορές, η οικογένεια σαν πρωτογενής ανάγκη και τελικά οι κρυφές επιθυμίες αλλά και ανασφάλειες που μας καθορίζουν, αναλύονται και αντιπαρατίθενται χωρίς προκαθορισμένες απαντήσεις.

Η σκηνή με την χιονοστιβάδα εμφανίζεται στην αρχή αλλά δίνει τον τόνο σε ολόκληρη την ταινία. Η χιονοστιβάδα δεν τους ‘σκέπασε’ αλλά τους ‘ξεσκέπασε’: αποκάλυψε το ισχυρό ένστικτο επιβίωσης του πατέρα, ενίσχυσε την ανασφάλεια της μητέρας και τα παιδιά βίωσαν την εύθραυστη ισορροπία στην σχέση των γονιών τους.

Μοντέρνο, σαρκαστικό δράμα χαρακτήρων πάνω στην ανθρώπινη φύση και τις κοινωνικές συμβάσεις, βραβευμένο στο Φεστιβάλ Κανών και υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ, που απέσπασε δεκάδες βραβεία και κατέγραψε μια εξαιρετική φεστιβαλική πορεία.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΡΟΥΜΠΕΝ ΕΣΤΛΟΥΝΤ: ΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ

 


by