“DIGGER” του Τζώρτζη Γρηγοράκη

Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου στις 21:30 ξεκινούν οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών για την χειμερινή περίοδο 2021/2022, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Στον δημοτικό κινηματογράφο REX, με γενική είσοδο 5€, θα προβληθεί η βραβευμένη ελληνική ταινία ‘Digger’, παραγωγής 2020 και διάρκειας 101′. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Τζώρτζης Γρηγοράκης και πρωταγωνιστούν οι: Βαγγέλης Μουρίκης, Αργύρης Πανταζάρας, Σοφία Κόκκαλη.

Με την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα ο ταλαντούχος δημιουργός κατάφερε να αποσπάσει βραβεία στα φεστιβάλς του Βερολίνου, Σεράγεβου και Θεσσαλονίκης καθώς και αρκετές υποψηφιότητες (ανάμεσα τους και 14 υποψηφιότητες στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου).

Το ‘Digger’, λιτό στη βασική ιδέα του, φέρνει σε αντιπαράθεση δύο γενιές και δύο διαφορετικές νοοτροπίες. Την παλιότερη αντιπροσωπεύει ο Νικήτας, ο οποίος ζει αποτραβηγμένος σε μια ορεινή αγροικία της βορείου Ελλάδος. Το πανέμορφο δάσος που την περιβάλλει, όμως, απειλείται από την επιθετική επέκταση μιας κοντινής βιομηχανικής μονάδας, η παρουσία της οποίας διχάζει έντονα τους κατοίκους του διπλανού χωριού. Νέα ήθη, τα οποία δεν φέρνει στα βουνά μόνο η τεχνολογική πρόοδος, αλλά και ο γιος του Νικήτα, που επιστρέφει στο πατρικό διεκδικώντας το μερίδιο του κτήματος που κληρονόμησε από τη μητέρα του…


Δυνατή, μεστή ταινία που ‘σκάβει’ σε βάθος την ιστορία και τους χαρακτήρες, αποκαλύπτοντας μια μεγαλύτερη εικόνα που ενδιαφέρει κάθε θεατή. Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης χειρίζεται με στιβαρότητα τη δραματική σύγκρουση πατέρα – γιου, που έχει τις ρίζες της στο τραυματικό τους παρελθόν. Παράλληλα εμβαθύνει και στην διαφορετική φιλοσοφία ζωής των πρωταγωνιστών του: ο πατέρας δεμένος με τη φύση, τους ρυθμούς και τους νόμους της και ο γιος προσαρμοσμένος στην αστική ζωή, την ταχύτητα και την τεχνολογία. Η σύγκρουση των δύο διαφορετικών κόσμων, κινηματογραφείται με τρόπο που θυμίζει γουέστερν, με φόντο μια επαρχιακή Ελλάδα βουλιαγμένη στη σύγχυση και την αμηχανία. Τα μαγευτικά και άγρια τοπία της ορεινής Χαλκιδικής, η καταπληκτική φωτογραφία και οι υπέροχες ερμηνείες, ολοκληρώνουν με επιτυχία μια ταινία που καταφέρνει να χαρτογραφήσει το ενδιάμεσο ανάμεσα στο «μικρό» ενός προσωπικού δράματος και το «μεγάλο» του περιβαλλοντικού μηνύματος.

Για την προστασία της δημόσιας υγείας η αίθουσα προβολής λειτουργεί με πληρότητα 50%. Η είσοδος  επιτρέπεται σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο ή προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου (rapid test).

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


by