“ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΦΑΛΑΙΝΑΣ”, του Φίλιπ Γιούριεφ

Με την βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βενετίας ταινία “Το Ταξίδι της Φάλαινας – The Whaler Boy” συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο RΕΧ, προβάλλεται η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ταλαντούχου, νέου, Μοσχοβίτη σκηνοθέτη Φίλιπ Γιούριεφ. Η πολυβραβευμένη ταινία είναι παραγωγής Ρωσίας-Πολωνίας-Βελγίου 2020, διάρκειας 90′ και πρωταγωνιστούν οι: Βλάντιμιρ Ονόκοφ, Κριστίνα Άσμους, Βλάντιμιρ Λιουμπίμτσεφ.

Πρόκειται για μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης, που εκτυλίσσεται στην χερσαία περιοχή του Βερίγγειου Πορθμού, στο σημείο όπου η Ρωσία απέχει μικρή απόσταση από την Αλάσκα. Σε ένα μικρό, παραθαλάσσιο χωριό ζει μαζί με τον τυφλό παππού του, ο Λέσκα, ένας άβγαλτος δεκαπεντάχρονος φαλαινοθήρας. ΄Εχοντας περιορισμένες επιλογές, ξοδεύει τον ελεύθερο χρόνο του χωρίς σκοπό και ενδιαφέροντα. Μοναδικό παράθυρο στον έξω κόσμο το διαδίκτυο, όπου θα “ανακαλύψει” την Hollysweet_999, μια όμορφη, σέξι κοπέλα από τις Η.Π.Α. Την ερωτεύεται κεραυνοβόλα, αλλά όταν διαπιστώνει ότι συνομιλεί με κάποιον άλλο, θολωμένος από τη ζήλεια, αποφασίζει να τολμήσει μια αδιανόητη οδύσσεια…

Ο πρωτοεμφανιζόμενος δημιουργός περιγράφει λιτά, αλλά όχι στεγνά, την καθημερινότητα που σπρώχνει τον ανήσυχο ψυχικά και σωματικά νεαρό στην αγκαλιά μιας σέξι φαντασίωσης. Η κοπέλα από το διαδίκτυο είναι για τον νεαρό φαλαινοθήρα όχι μόνο το διαβατήριό του για την ενηλικίωση, αλλά και για την απόδρασή του από μια σταματημένη στο χρόνο πραγματικότητα. Ουσιαστικά κινείται από την ανάγκη του να αποδράσει από τον τόπο της προκαθορισμένης μιζέριας που κληρονόμησε, παρότι δεν έχει την ικανότητα να το αντιληφθεί και να το εκφράσει.

Το χθες και το σήμερα, όπως το κυνήγι φαλαινών και το διαδίκτυο, είναι δυο διαφορετικοί κόσμοι που είναι αναγκασμένοι να συνυπάρχουν. Διχασμένος ανάμεσά τους, ο νεαρός ζητά απλά μια αφορμή για να ξεφύγει. Αποχαιρετά την ηλικία της αθωότητας, υπακούοντας στην ταραχή της νιότης και τον παλμό της πρώτης αγάπης.

Ο Γιούργεφ μας διηγείται την ιστορία του χωρίς δραματική ή συναισθηματική υπερβολή. Αντίθετα, διανθίζει τη ρεαλιστική προσέγγισή του με πικάντικο, αισιόδοξο χιούμορ και απελευθερωτικά ονειρικές εικόνες, προκαλώντας τον θεατή να ακολουθήσει τον Λέσκα στο συναρπαστικό του ταξίδι ενηλικίωσης.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα η αίθουσα προβολής λειτουργεί με πληρότητα 50% και είναι μικτού τύπου (εμβολιασμένοι και μη). Οι θεατές κατά την είσοδο πρέπει να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικού rapid test και την αστυνομική τους ταυτότητα ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ


by