“ΑΤΥΧΕΣ ΠΗΔΗΜΑ ΄Η ΠΑΛΑΒΟ ΠΟΡΝΟ”, του Ράντου Ζούντε

Με την βραβευμένη στο φετινό φεστιβάλ Βερολίνου ταινία «Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό – Babardeala cu Bucluc sau Porno Balamuc» συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο RΕΧ, προβάλλεται η τελευταία δημιουργία του καταξιωμένου και βραβευμένου Ρουμάνου σκηνοθέτη Ράντου Ζούντε, παραγωγής 2021, διάρκειας 106′, με πρωταγωνιστές τους: Κάτια Πασκάριου, Κλαούντια Ιερεμία.

Υπόθεση: Η Έμι, καθηγήτρια ιστορίας σε ένα καθώς πρέπει σχολείο, βλέπει την καριέρα και την υπόληψή της να απειλούνται όταν διαρρέει στο ίντερνετ μια ερασιτεχνική ταινία ερωτικού περιεχομένου στην οποία πρωταγωνιστεί. Οργισμένοι γονείς απαιτούν την απόλυσή της, η Έμι όμως αρνείται να παραδώσει τα όπλα…

Όπως προδιαθέτει ο αντισυμβατικός τίτλος, η ταινία είναι μια προκλητική και αυθάδικη καταγραφή της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας.  Είναι μια κινηματογραφική πρόκληση επίκαιρη, εξόχως πολιτική και λυτρωτικά αθυρόστομη, που επικεντρώνεται πάνω στην έννοια του χυδαίου.

Αποτελείται από τρία μέρη που συνδέονται μεταξύ τους αφαιρετικά. Στο πρώτο μέρος παρακολουθούμε την αμήχανη, μα αποφασισμένη πρωταγωνίστρια του σπιτικού πορνό να διασχίζει την πόλη. Το δεύτερο μέρος, δεν επικεντρώνεται στην καθηγήτρια, αλλά σκιαγραφεί μια εικόνα της κοινωνίας γύρω της. Επεξηγεί με ειρωνικό, κυνικό και σαρδόνιο τρόπο λέξεις και έννοιες όπως «βιβλιοθήκη», «χρήμα», «ανέκδοτα για ξανθιές», «κουλτούρα», «συναγωνισμός», «παιδιά», «πορνογραφία» κ.α.  Επιστρέφοντας στην κεντρική ιστορία, το τρίτο μέρος, που κινηματογραφείται σαν θεατρική φάρσα, διαδραματίζεται στην διάρκεια της συνεδρίασης των γονέων στο σχολείο. Η συνάντηση γίνεται σε εξωτερικό χώρο, με αποστάσεις και μάσκες λόγω του κορονοϊού και αποσαφηνίζει χιουμοριστικά  την υποκρισία που αποτελεί τον τρόπο λειτουργίας μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Ο Ράντου Ζούντε προσκαλεί τους θεατές σε ένα διαλεκτικό και μεταμοντέρνο παιχνίδι, μια εκ νέου ανασκόπηση και ανάγνωση της σύγχρονης ιστορίας, με εργαλεία την αιχμηρή σάτιρα και την κωμωδία του παραλόγου. Σπρώχνει την πικρή του σάτιρα στα άκρα, με παιχνιδιάρικη αθωότητα και ιερόσυλη τόλμη, σαρκάζοντας κάθε ψευτομαρξιστική, ηρωική, πατριωτική και φιλελεύθερη αγκύλωση. Σπουδαίο δείγμα γραφής του Νέου Ρουμάνικου Σινεμά, που κέρδισε επάξια την Χρυσή Άρκτο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους. Οι θεατές κατά την είσοδο πρέπει να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και την αστυνομική τους ταυτότητα ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο.


by