“ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ”, του Κωνσταντίνου Γιάνναρη

Με την βραβευμένη ελληνική ταινία ‘Από την άκρη της πόλης’ θα συνεχιστούν οι καλοκαιρινές προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν. Την Τρίτη 2 Αυγούστου στις 21:30, στον δημοτικό κινηματογράφο ‘Χριστίνα’ προβάλλεται η πρώτη (και ιστορική πλέον) ταινία του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, παραγωγής 1998, διάρκειας 94΄ και με πρωταγωνιστές τους: Στάθη Παπαδόπουλο, Κώστα Κοτσιανίδη, Παναγιώτη Χαρτοματζίδη.

Κοινωνική ταινία, που εστιάζει στην καθημερινότητα μιας μικρής παρέας Ρωσοπόνιων προσφύγων, που ζουν στο Μενίδι. Ήρθαν στην Ελλάδα πριν λίγα χρόνια και ονειρεύονται να κατακτήσουν την μεγάλη πόλη που απλώνεται μπροστά τους, παρότι νιώθουν ακόμα αποκλεισμένοι στη νέα τους πατρίδα, παραμένοντας στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας, η οποία τους θεωρεί ξένους. Περνούν τις μέρες τους στους δρόμους της Aθήνας με μικροκλοπές, ναρκωτικά και βόλτες σε οίκους ανοχής. Όμως οι ζωές τους, οι αξίες που κουβαλάνε και οι δεσμοί αίματος και συγγένειας που τους ενώνουν, καταρρέουν όταν έρθουν σε επαφή με τον ανελέητο, νέο κόσμο που απεγνωσμένα ξεκίνησαν να κατακτήσουν από την άκρη της πόλης…

Οι νεαροί θέλουν να αποτινάξουν από πάνω τους το παρελθόν και τις ρίζες, θέλουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα και με αφέλεια θεωρούν ότι θα το καταφέρουν με τα λεφτά. Στόχος που τους οδηγεί σε μπλεξίματα με ναρκωτικά, πορνεία και τον πλούσιο υπόκοσμο. Μόνο η φιλία τους παραμένει ζωντανή και τους στηρίζει, με τις όμορφες στιγμές που περνούν μαζί και τις κοινές τους ελπίδες.

Εκπληκτική ταινία για την ζωή σε υποβαθμισμένες περιοχές και την ψυχολογία του έφηβου που φλερτάρει με το περιθώριο, με απίστευτη σκηνοθεσία. Η ταινία παίζει με τα όρια ρεαλισμού και σουρεαλισμού, ενώ παράλληλα είναι τόσο αληθινή σαν ντοκιμαντέρ. Έχει γρήγορους ρυθμούς και έντονη μουσική που σε κρατούν σε αγωνία  και πρωτοποριακό για την Ελλάδα της δεκαετίας του 90 μοντάζ. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους αναλαμβάνουν πραγματικοί μετανάστες και η  ανεπιτήδευτη ερμηνεία τους προσθέτει στην αληθοφάνεια της ταινίας.

Με βραβεία και διακρίσεις και συμμετοχή στο φεστιβάλ του Βερολίνου, το ‘Από την άκρη της πόλης’ παραμένει ένα αξεπέραστο, ηλεκτρισμένο πορτρέτο μιας περιπετειώδους εφηβείας αποκλεισμένης στο περιθώριο, μια ταινία που επιβάλλεται να παρακολουθήσεις για να μπορείς να έχεις άποψη για την αθηναϊκή πραγματικότητα, αλλά και για τον σύγχρονο ελληνικό και ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

17 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 


by