“ΕΥΔΟΚΙΑ”, του Αλέξη Δαμιανού

Με μια από τις σημαντικότερες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού σινεμά συνεχίζονται οι καλοκαιρινές προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου, σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 26 Ιουνίου στις 21:30 προβάλλεται η ‘Ευδοκία’, παραγωγής 1971 και διάρκειας 97΄. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Αλέξης Δαμιανός και την μουσική ο Μάνος Λοΐζος, με το μουσικό θέμα της ταινίας ‘Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας’ να παραμένει διαχρονικά το πιο διάσημο ζεϊμπέκικο στην Ελλάδα.

Υπόθεση: Σε μία μικρή επαρχιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας, ο λοχίας πεζικού Μπάσκος θα γνωρίσει την Ευδοκία, μία πόρνη. Οι δυο τους ερωτεύονται κεραυνοβόλα και παντρεύονται. Αλλά ο συντηρητισμός της επαρχίας, οι κατεστημένες αξίες, το κοινωνικό σύστημα και οι προκαταλήψεις δυσκολεύουν τη ζωή τους. Η απόπειρά τους να αντιμετωπίσουν την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων αποτυγχάνει και συντρίβεται, όπως στις αρχαίες τραγωδίες…

 

Η ταινία του Δαμιανού πάει κόντρα σε όλες τις συμβάσεις, τόσο της κοινωνίας όσο και του κινηματογράφου της εποχής, που θέλει happy end, τους αμαρτωλούς ήρωες να αναβαπτίζονται ή να τιμωρούνται, το καλό να κερδίζει το κακό και το κορίτσι να παντρεύεται το αγόρι. Οι ήρωες της Ευδοκίας, δεν μετανιώνουν, δεν αναβαπτίζονται και αν ηττώνται, η ήττα τους φαντάζει προσωρινή.

Για τους κεντρικούς ρόλους ο Δαμιανός δεν επέλεξε επαγγελματίες ηθοποιούς, αλλά δυο νέα παιδιά, που δεν είχαν καμία σχέση με την υποκριτική. Για τον ρόλο του λοχία, βρήκε τυχαία σε ένα καφενείο τον Γιώργο Κουτούζη, που μόλις είχε απολυθεί από τον στρατό και δούλευε σε οικοδομή. Μετά από πολλούς μήνες και εντατικό ψάξιμο ανακάλυψε στο Λονδίνο την Μαρία Βασιλείου, μια νεαρή, όμορφη κοπέλα, για να ενσαρκώσει την Ευδοκία (η ερμηνεία της βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης). Για τους υπόλοιπους ρόλους επιλέγει επαγγελματίες ηθοποιούς, τον Χρήστο Ζορμπά και την Κούλα Αγαγιώτου, ενώ η τραγουδίστρια Ελένη Ροδά ντουμπλάρει την πρωταγωνίστρια.

Η ‘Ευδοκία’ πέρασε από άπειρες επιτροπές λογοκρισίας, μέχρι να της δοθεί άδεια προβολής, όμως το 2006, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου  την ανακήρυξε  σαν την 2η σημαντικότερη ελληνική ταινία όλων των εποχών. Μετά από πέντε δεκαετίες, η αξία της ‘Ευδοκιας’ αναγνωρίζεται από όλους, ενώ το ζεϊμπέκικο που χορεύει ο λοχίας στα πρώτα λεπτά της ταινίας όταν συναντά για πρώτη φορά την Ευδοκία, παραμένει από τα πιο αγαπημενα ακούσματα του Λοΐζου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ

ΤΟ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ ΤΗΣ ΕΥΔΟΚΙΑΣ


by