“ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ”, του ΄Αδωνη Κύρου

Οι καλοκαιρινές προβολές που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν. συνεχίζονται με την ιστορική ταινία ‘Το Mπλόκο’.

Την Τρίτη 30 Αυγούστου στις 21:30 προβάλλεται στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο ‘Χριστίνα’ η δημιουργία του  θεωρητικού του κινηματογράφου και συγγραφέα Άδωνι Κύρου, που αναπαριστά το μπλόκο της Κοκινιάς από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Αύγουστο του 1944.

‘Το Μπλόκο’ είναι παραγωγής 1965, διάρκειας 74΄, με μουσική Μίκη Θεοδωράκη και πρωταγωνιστούν οι: Μάνος Κατράκης, Κώστας Καζάκος, Γιάννης Φέρτης, Ζωρζ Σαρρή, Ξένια Καλογεροπούλου.

Υπόθεση: Ο Κοσμάς, ένας μαυραγορίτης, παντρεύεται την κοπέλα που αγαπά. Τη βραδιά του γάμου του γίνεται το μπλόκο και εκείνος είναι υποχρεωμένος να διαλέξει: ή να γίνει προδότης ή να πληρώσει με τη ζωή του, καθώς οι Γερμανοί τον πιέζουν να καταδώσει τους αντιστασιακούς. Την επόμενη μέρα, ο Κοσμάς, φορώντας μαύρη κουκούλα, υποδεικνύει με το δάχτυλο τους αγωνιστές που έχουν συγκεντρωθεί δια της βίας στην κεντρική πλατεία της συνοικίας…

Η ιστορία αναφέρεται στον μπλόκο της Κοκκινιάς όπου εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 78 αγωνιστές της Αντίστασης με τη συνεργασία των Ταγμάτων Ασφαλείας και ομάδας κουκουλοφόρων καταδοτών.

Βιωματική ταινία, με γυρίσματα σε φυσικούς χώρους, με ερασιτέχνες ηθοποιούς -οι απλοί άνθρωποι της Κοκκινιάς συμμετείχαν σαν κομπάρσοι- ενώ οι υπόλοιποι συντελεστές συμμετείχαν συντροφικά και αμισθί. Θίγει όχι μόνο το ζήτημα της Αντίστασης, αλλά και το θέμα-ταμπού της συνεργασίας, Ελλήνων με Γερμανικές δυνάμεις κατοχής και είναι η μοναδική που παρουσιάζει τους κουκουλοφόρους συνεργατες των Ναζί.

Ξεκινώντας από ένα ιστορικό γεγονός που σημάδεψε τη λαϊκή ιστορία του τόπου, η ταινία «προσπαθεί να αποτελέσει μια σύνθεση της κατοχικής Ελλάδας πέρα από τις επιμέρους πολιτικές διαφοροποιήσεις», σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του σκηνοθέτη, ή αλλιώς δείχνει την «αντικειμενική αδυναμία του σύγχρονου ανθρώπου να μένει αμέτοχος στα μεγάλα γεγονότα». Με οδηγό την αλήθεια και σύμμαχο το ντοκουμέντο, ο Κύρου, πραγματοποιεί μια από τις πρώτες ουσιαστικές απόπειρες απεικόνισης της Ελληνικής αντίστασης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εύκολα κανείς κατανοεί γιατί το έργο δημιούργησε τόσο έντονες αντιδράσεις κατά την πρεμιέρα του στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών, παρότι παραμένει μέχρι σήμερα ένα αληθινό κινηματογραφικό κειμήλιο της «χαμένης άνοιξης» της δεκαετίας του ’60.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΑΔΩΝΙΣ ΚΥΡΟΥ


by