“ΜΑΝΙΑ”, του Γιώργου Πανουσόπουλου

Με μια ενδιαφέρουσα ταινία του σύγχρονου, ελληνικού κινηματογράφου συνεχίζονται οι καλοκαιρινές προβολές που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 23 Αυγούστου στις 21:30 προβάλλεται στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο ‘Χριστίνα’ η ‘Μανία’ σε σκηνοθεσία Γιώργου Πανουσόπουλου, παραγωγής 1985, διάρκειας 92΄, με πρωταγωνιστές τους:  Αλεξάνδρα Βάντζι, Άρη Ρέτσο, Αντώνη Θεοδωρακόπουλο, Σταύρο Ξενίδη.

Υπόθεση: Η Ζωή, 30 χρονών, παντρεμένη με δύο παιδιά, εργάζεται σε μια πολυεθνική εταιρεία υπολογιστών σαν αναλύτρια προγραμμάτων. Έχει μόλις μάθει πως είναι η μοναδική γυναίκα που έχει επιλεγεί, χάρη στην τετράγωνη λογική της, για ένα ειδικό μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ. Δεν υποψιάζεται όμως πως μέσα της οι μνήμες και τα αρχέγονα ένστικτα επηρεάζουν το υποσυνείδητο, τη δουλειά της, όλο της το είναι με τρόπους τελικά ανεξέλεγκτους. Το ίδιο απόγευμα στον Εθνικό Κήπο, μέσα από μια σειρά γεγονότων, αιχμαλωτίζεται από αυτές τις εσωτερικές δυνάμεις, χάνοντας προοδευτικά κάθε αίσθηση της ταυτότητάς της και φτάνει να καταδιώκεται σαν άγριο θηρίο…

Επαναπροσεγγίζοντας την τραγωδία μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα, ο Πανουσόπουλος δεν αφηγείται απλά την περιπέτεια μιας μικροαστής στον Εθνικό Κήπο. Η κεντρική ηρωίδα, σαν κάποια αχαλίνωτη πανάρχαιη θεότητα απαλλαγμένη από τις κοινωνικές της αλυσίδες, ενσαρκώνει την προαιώνια πάλη ανάμεσα στο μεταφυσικό και στο γήινο, στο ενστικτώδες και στο λογικό. Ο χώρος μετατρέπεται σε ζούγκλα, ενώ βγαίνουν στην επιφάνεια τα “θαμμένα” αρχέγονα ένστικτα, που συγκρούονται με τον ορθολογιστικό προγραμματισμό της σύγχρονης ζωής.

«Είναι τέρας λογικής, μυαλό τετράγωνο», λέει ο διευθυντής της εταιρίας για την ηρωίδα. Αυτό ακριβώς θέλει να σκοτώσει ο Πανουσόπουλος: την λογική και το τετράγωνο και να κυριαρχήσουν το πάθος και τα ένστικτα. Αυτή η απλή βόλτα μιας γυναίκας στο πάρκο, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα άνοιγμα στο δέος που υποβάλλει η τεχνοκρατική πραγματικότητα, που έρχεται σε άγρια σύγκρουση με μια βαθιά ριζωμένη παγανιστική ωμότητα.

Η «Μανία» είναι μια ταινία βαθιά σωματική, μια ταινία που μιλάει στα αρχέγονα ένστικτα και τα βάζει με τις λογικές αποφάσεις, μια ταινία βαθιά ερωτική χωρίς ερωτική ιστορία, με την υπέροχη μουσική του Νίκου Ξυδάκη.

Η ταινία είναι κατάλληλη άνω των 18 ετών

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


by