“ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ”, του Γιώργου Γούση

Την Τρίτη 1η Νοεμβρίου στις 21:30 ξεκινούν οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών για την χειμερινή περίοδο 2022/2023, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Στον δημοτικό κινηματογράφο ‘REX’, με γενική είσοδο 5€, θα προβληθεί η βραβευμένη ελληνική ταινία ‘Μαγνητικά πεδία’, παραγωγής 2021 και διάρκειας 78′. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Γούσης και πρωταγωνιστούν η Έλενα Τοπαλίδου και ο Αντώνη Τσιοτσιόπουλος.

Η ιστορία ξεκινά πάνω στο φέρι μποτ προς Κεφαλονιά. Εκεί ανεβαίνει η Έλενα στην προσπάθειά της να δραπετεύσει –χωρίς προορισμό– από την Αθήνα και τις υποχρεώσεις της. Συνεπιβάτης της στο πλοίο ο Αντώνης, που ταξιδεύει με σκοπό να εκπληρώσει μια υπόσχεση προς την νεκρή θεία του. Όταν όμως, το αυτοκίνητό του χαλάει κατά την αποβίβαση, θα μπει στον ‘Ζορζ’, το καταταλαιπωρημένο σαραβαλάκι της Έλενας, αρχικά για να φτάσει σε ένα ξενοδοχείο και κατόπιν για να ξεκινήσει μαζί της ένα ταξίδι με σκοπό να θάψει στο σωστό μέρος το μεταλλικό κουτί που έχει μαζί του. Έτσι, θα ξεκινήσουν μια διαδρομή, ένα ταξίδι δρόμου. ΄Αγνωστοι μεταξύ τους, νιώθουν ασφαλείς να ανταλλάξουν τις πιο μύχιες σκέψεις τους, να εξομολογηθούν ανασφάλειες, να τολμήσουν μια τρέλα που βγάζει περισσότερο νόημα από την λογική πραγματικότητα που τους περιμένει στην επιστροφή.

Με τα ‘Μαγνητικά πεδία’, την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, ο Γιώργος Γούσης κατάφερε να αποσπάσει έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, εφτά υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, υποψηφιότητα για ξενόγλωσσο ΄Οσκαρ και εξαιρετικά σχόλια από κοινό και κριτικούς. Κάνει το ντεμπούτο του με μία ταινία-έκπληξη για την δύναμη της συντροφιάς, με μια απλή, μινιμαλιστικής πλοκής, αλλά κάθε άλλο παρά κοινότοπη ιστορία. Εργαλειοποιεί το χαμηλού προϋπολογισμού πλαίσιο της παραγωγής και το μετατρέπει σε φόρμα. Με τετράγωνο κάδρο, άψυχα χρώματα στην φωτογραφία και αισθητική δεκαετίας ΄80, γίνεται αθέατος συνεπιβάτης στον ‘Ζορζ’, χωρίς να τον ενδιαφέρει πραγματικά ο προορισμός. Διαθέτει όμως την αυτοπεποίθηση του οδηγού, που αν τον εμπιστευτείς, θα σε πάει μια αξέχαστη βόλτα – έξω από τις γραμμές του χάρτη. Άλλοτε επιτρέπει στα χειμερινά, υγρά, άγρια τοπία να τρέχουν κι άλλοτε σταματά καδράροντας από διακριτική απόσταση τους ήρωες του, κινηματογραφώντας τις αμηχανίες, τους αληθινούς διαλόγους ανθρώπων που αποφασίζουν να είναι αληθινοί. Είναι σημαντικό ότι συνυπογράφει το σενάριο με τους δύο ηθοποιούς του, επιτρέποντας τους να σμιλεύουν τους χαρακτήρες τους μέσα από αυτοσχεδιασμούς, αυθορμητισμό και τόλμη.

Ξεκινά με χιουμοριστική διάθεση, για να εξελιχθεί σε δράμα εσωτερικότητας χαρακτήρων, που η ζωή έχει πληγώσει κι έχει μετατρέψει σε ‘παθητικά’ θύματα του καθημερινού τους περιβάλλοντος. Η Έλενα και ο Αντώνης είναι δύο κανονικοί άνθρωποι που ψάχνουν να βρουν ένα νόημα, ένα σκοπό για να συνεχίσουν να υπάρχουν. Και τη φυγή που ίσως τους το επιτρέψει…

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ


by