“ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ”, της Οντρέ Ντιγουάν

Με την βραβευμένη στο φεστιβάλ Βενετίας κοινωνική  ταινία “Το γεγονός – L’Événement” συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στις 21:30, στο κινηματοθέατρο ‘RΕΧ’, προβάλλεται  μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, που απέσπασε σημαντικά βραβεία σε όλο τον κόσμο. Την σκηνοθεσία υπογράφει η Οντρέ Ντιγουάν και βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Γαλλίδας συγγραφέας Ανί Ερνό.

Η ταινία είναι γαλλικής παραγωγής 2021, διάρκειας 120’  και τον πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει η πρωτοεμφανιζόμενη Αναμαρία Βαρτολομέι, που η συγκρατημένη αλλά μαγνητική ερμηνεία της απέσπασε πολλαπλά βραβεία ερμηνείας. Συμπρωταγωνιστούν οι:  Κέισι Μότετ Κλάιν, Πιό Μαρμάι, Σαντρίν Μπονέρ και Ανά Μουγκλαλίς.

“Το γεγονός” βασίζεται σε προσωπικό βίωμα της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέως και ξεδιπλώνει με χαμηλότονο και συνάμα συγκλονιστικό τρόπο την οδύσσεια μιας νέας κοπέλας να απαλλαγεί από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Βρισκόμαστε στην Γαλλία της δεκαετίας του ’60. Η Αν είναι μια νέα, έξυπνη, πολλά υποσχόμενη φοιτήτρια που βλέπει τις πανεπιστημιακές σπουδές της σαν τη μόνη διέξοδο από την εργατική τάξη στην οποία γεννήθηκε. Όταν, όμως, συνειδητοποιήσει ότι έχει μείνει έγκυος, τα όνειρά της μοιάζουν καταδικασμένα – εκτός και αν καταφέρει να τερματίσει την εγκυμοσύνη της, κάτι που όμως είναι ακόμη παράνομο και κοινωνικά κατακριτέο εκείνη την εποχή. Καθώς οι εβδομάδες περνούν, με την εξεταστική να πλησιάζει και την κοιλιά της να φουσκώνει, η Αν αποφασίζει να αναλάβει δράση και να αψηφήσει τον νόμο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λάβει ολοένα πιο δραστικά μέτρα.  Χωρίς κανέναν να την βοηθήσει, θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τη ντροπή και τον πόνο, ακόμη κι όταν πρέπει να ρισκάρει την ίδια της τη ζωή…

Αυτή η αγωνιώδης και οδυνηρή πορεία της ηρωίδας να κατακτήσει ένα θεμελιώδες κι αναφαίρετο δικαίωμα της, θα δώσει στην Οντρέ Ντιγουάν, στη δεύτερη κινηματογραφική της απόπειρα, την ευκαιρία να πλάσει ένα φιλμ μαχητικό, σπαρακτικό, γεμάτο δύναμη. Δίχως να καταγγέλλει και να δραματικοποιεί, καταγράφει με απόλυτη καθαρότητα την κοινωνική πραγματικότητα και την ιατρική-νομική αναλγησία μιας όχι και τόσο μακρινής εποχής.

Μέσα από μια συγκινητική ιστορία πόνου, δύναμης και ελπίδας, η ταινία μιλά για το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ορίζει τη δική του μοίρα σε οτιδήποτε αφορά και σχετίζεται με το σώμα και -κατ’ επέκταση- την ψυχή του.  Αν και η πλοκή επικεντρώνεται στο κοντινό παρελθόν, διαθέτει μια φρέσκια και μοντέρνα ματιά, αποφεύγει την παγίδα της νοσταλγικής επιτήδευσης και αποπνέει μια αίσθηση διαχρονικότητας. Επίκαιρο, καθώς το δικαίωμα της γυναίκας στην έκτρωση αμφισβητείται ακόμη στις μέρες μας, το “Γεγονός” κατορθώνει να κρατά το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ


by