“ΑΠΟΦΑΣΗ ΦΥΓΗΣ”, του Παρκ Τσαν-γουκ

Με την “Απόφαση Φυγής – Decision to Leave”,  την βραβευμένη στις Κάνες ταινία του Παρκ Τσαν-γουκ, συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Η τευλευταία ταινία του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη, που συνδυάζει αριστοτεχνικά το αστυνομικό θρίλερ και μια ερωτική ιστορία, προβάλλεται την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου στις 21:30, στο κινηματοθέατρο ‘RΕΧ’. Είναι παραγωγής Ν. Κορέας 2022, διάρκειας 138΄και πρωταγωνιστούν οι: Παρκ Χάε-Ιλ, Τανγκ Γουέι, Γκο Κιούνγκ-Πιο.

Η “Απόφαση Φυγής” ξεκινά με το θάνατο ενός 60χρονου άντρα που πέφτει από την κορυφή ενός ψηλού βράχου, στον οποίο έκανε αναρρίχηση. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο σχολαστικός και αφοσιωμένος στη δουλειά του ντετέκτιβ Χάε-τζουν. Μετά την πρώτη συνάντηση με την νεαρή, όμορφη σύζυγο του νεκρού, την Κινέζα Σέο-ράε, καταλήγει να τη θεωρεί ύποπτη για τον φόνο του συζύγου της. Οι υποψίες του όμως δεν τον εμποδίζουν να την ερωτευθεί παράφορα. Αν και παντρεμένος, βρίσκει δικαιολογίες για να την παρακολουθεί μέρα-νύχτα και να αναζητά την συντροφιά της. Παρότι τελικά ο φάκελος της υπόθεσης κλείνει και θεωρείται αυτοκτονία, οι αμφιβολίες εξακολουθούν να τον βασανίζουν: Είναι η γυναίκα αυτή που δείχνει; Είναι μια στοργική, τρυφερή νοσοκόμα ή μία ανήθικη, αδίστακτη, δολοφόνος;

Βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες, δεκάδες βραβεύσεις και υποψηφιότητες σε σημαντικά φεστιβάλς για ένα στιλάτο θρίλερ που εξελίσσεται σε ιστορία αγάπης με πικρή επίγευση. Σκηνοθετημένο με απαράμιλλη δεξιοτεχνία, καρυκευμένο με μαύρο χιούμορ και  σινεφίλ αναφορές, συνδυάζει το αστυνομικό μυστήριο, με την ψυχολογία και τις εμμονές των κεντρικών χαρακτήρων.

Εστιάζοντας στη μη γραμμική αφήγηση, ο σκηνοθέτης καλλιεργεί αργά και μεθοδικά ένα διπλό μυστήριο: τι πραγματικά συνέβη στον νεκρό ορειβάτη και τι συμβαίνει στο μυαλό του ντετέκτιβ, ο οποίος είναι διχασμένος ανάμεσα στο καθήκον και την καρδιά του. Όσο περιπλέκεται το μυστήριο και ο ανεκπλήρωτος, αδιέξοδος έρωτας φουντώνει, γιγαντώνονται και οι αντιθέσεις: Το Καλό και το Κακό. Ο αθώος και η ένοχη. Εκείνος που παραμένει σ’ ένα γάμο από ηθική υποχρέωση, εκείνη που πάντα (ξε)φεύγει.

 Το αριστοτεχνικά στημένο θρίλερ του διάσημου Ασιάτη σκηνοθέτη αντανακλά παραμορφωτικά τις εικόνες του σκληρού ντετέκτιβ, της μοιραίας γυναίκας και της μεθοδολογικής αστυνομικής έρευνας, κατασκευάζοντας έναν μοναδικό κινηματογραφικό κόσμο με ανατρεπτική αφήγηση, συναρπαστικούς χαρακτήρες και αισθησιακές εικόνες.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ


by