‘Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ 12ης”, του Ντομινίκ Μολ

Με το συναρπαστικό αστυνομικό θρίλερ “Η Νύχτα της 12ης – La Nuit du 12”  συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στις 21:30, στο κινηματοθέατρο ‘RΕΧ’, προβάλλεται η τελευταία δημιουργία του ταλαντούχου Γάλλου σκηνοθέτη Ντομινίκ Μολ, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κανών. Είναι παραγωγής Γαλλίας-Βελγίου 2022, διάρκειας 115΄ και πρωταγωνιστούν οι: Μπαστιάν Μπουγιόν, Μπουλί Λανέρς, Τεό Κολμπί.

Η ταινία αφηγείται πραγματικά γεγονότα και βασίζεται στο βιβλίο της Πολίν Γκενά, που για ένα χρόνο παρακολουθούσε το γραφείο ερευνών της αστυνομίας της Γαλλίας. Εστιάζει στα δύο τελευταία κεφάλαια του βιβλίου, που αφορούν την άγρια δολοφονία ενός κοριτσιού, με την επισήμανση ότι από τις 800 περιπτώσεις ανθρωποκτονίας που αναλαμβάνει η γαλλική αστυνομία κάθε χρόνο το 20% παραμένουν άλυτες.

Διηγείται μια απ’ αυτές τις μυστηριώδεις υποθέσεις, συστήνοντας μας αρχικά την εγκληματολογική ομάδα της Γκρενόμπλ, στην οποία στις 12 Οκτωβρίου 2016 ο νεαρός Γιοχάν Βιβές αναλαμβάνει επικεφαλής. Το ίδιο βράδυ μια νεαρή κοπέλα θα καεί ζωντανή στη μέση του δρόμου κι εκείνος, μαζί με ένα βετεράνο συνάδελφό του, θα αναλάβει να διαλευκάνει την υπόθεση. Καθώς ψάχνουν για στοιχεία, μιλούν με τους οικείους του θύματος, με τις φιλενάδες της, με τους άντρες με τους οποίους είχε σχέση. Ακολουθούν με μεθοδικότητα την αστυνομική έρευνα, φέρνοντας στο φως καθημερινές ανθρώπινες σχέσεις. Συγγενείς, φιλενάδες, εραστές, ακόμα και οι αστυνομικοί, όλοι γίνονται κομμάτια ενός γιγαντιαίου παζλ, το οποίο συμπληρωμένο περιγράφει διεισδυτικά, στην μεγάλη εικόνα, τις βίαιες, πατριαρχικές δομές της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας. Όμως όσο  περισσότερα μαθαίνουν για τη ζωή της κοπέλας, τόσο λιγότερα ανακαλύπτουν για τον πιθανό δολοφόνο και η επίλυση του μυστηρίου γίνεται εμμονή για τους δύο αστυνομικούς …

Πατώντας σε ένα στιβαρό μυστήριο και στην ατμοσφαιρική σκηνοθεσία, η ταινία θέτει και κοινωνικούς προβληματισμούς για την θέση της γυναίκας στην σημερινή κοινωνία. Η λεπτή παρατήρηση των ανθρώπων που μιλούν για το θύμα, (που είχε πολλούς συντρόφους – που ήταν “διαθέσιμη”), αποκαλύπτουν πολλά για τον συντηρητισμό, την αδικία, τα συμπλέγματα και τις βαθιά ριζωμένες κοινωνικές παραδόσεις.

΄Οπως ένα έγκλημα, για το οποίο το μόνο γνωστό στοιχείο είναι πως συνέβη τη νύχτα της 12ης, στοιχειώνει έναν αστυνομικό, έτσι η ταινία του Μολ στοιχειώνει τη σκέψη του θεατή, προσφέροντας του κινηματογραφική απόλαυση συνδυασμένη με σασπένς και εξαιρετικές ερμηνείες.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


by