“ΠΡΟΣΤΙΜΟ”, του Φωκίωνα Μπόγρη

Με μια βραβευμένη ελληνική ταινία συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στις 21:30, στο δημοτικό κινηματοθέατρο REX, προβάλλεται το γκανγκστερικό δράμα “Πρόστιμο”, δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του ταλαντούχου σκηνοθέτη  Φωκίωνα Μπόγρη. Είναι παραγωγής 2020, διάρκειας 101΄ και πρωταγωνιστούν οι: Βαγγέλης Ευαγγελινός, Στάθης Σταμουλακάτος, Μαρία Μπαλούτσου, Βασίλης Αγγελος Αναστασίου, Φένια Αποστόλου, Βαγγέλης Μουρίκης, Τζένη Κιτσέλη, Σίσσυ Τουμάση, Ομηρος Πουλάκης, Κώστας Στεφανάκης, Γιάννης Οικονομίδης.

Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Βαγγέλης, που δεν έχει ακόμη μια ‘κανονική’ δουλειά, αν και κοντεύει τα 40. Κερδίζει τα απαραίτητα για να ζήσει πουλώντας χασίσι, καθώς το ποινικό του μητρώο είναι ένα ακόμη εμπόδιο σε κάθε του προσπάθεια να αλλάξει τρόπο ζωής. Όταν ο διαχειριστής της πολυκατοικίας του (ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης εξαιρετικός στον ρόλο) τον απειλεί ότι θα έχει μπελάδες αν συνεχίσει να δέχεται στο σπίτι του τους περιθωριακούς του ‘φίλους’, ο Βαγγέλης φοβάται ότι θα τον ‘επισκεφτεί’ η αστυνομία. Πετάει το προς πώληση χασίσι και καταφεύγει προσωρινά στο σπίτι της αδελφής του. Εκεί συναντά τον καινούριο της φίλο, τον Πέτρο, βετεράνο της ‘πιάτσας’, που βιοπορίζεται με μικροκομπίνες και ‘προστασία’ στα νότια προάστια της Αθήνας. Με την καθοδήγηση του σχετίζεται με τα κυκλώματα της νύχτας και προσπαθεί να συμμετέχει σε πιο προσοδοφόρα ‘κόλπα’. Μέσα σ’ αυτή τη ‘βρόμικη’ πραγματικότητα αρχίζει η κάθοδος του Βαγγέλη σε έναν κόσμο βίας, απληστίας και διαφθοράς…

Με σενάριο εμπνευσμένο από μια πραγματική γνωριμία του σκηνοθέτη, το ‘Πρόστιμο’ πείθει για την αλήθεια των χαρακτήρων και περιγράφει την φτηνή, εθνική μας πραγματικότητα με ρεαλισμό και αληθοφάνεια. Συνδιαλέγεται με τον ελληνικό κινηματογράφο της τελευταίας εικοσαετίας, χωρίς να προσπαθεί να κάνει το σήμερα να μοιάζει με κάτι που δεν υπάρχει πραγματικά, αλλά παρουσιάζει την κοινωνική κατάσταση μιας μεγάλης μερίδας της ελληνικής νεολαίας με διεισδυτική αντικειμενικότητα. Ούτε ηρωοποιεί, ούτε αδικεί τους νέους.

Ενσωματώνει αποτελεσματικά τα κλισέ του γκανγκστερικού δράματος στην ελληνική καθημερινότητα, ζωντανεύει χώρους, ανθρώπους και συμπεριφορές του αστικού περιθωρίου, χρησιμοποιώντας δεξιοτεχνικά σαρδόνιο χιούμορ και φυσική γλώσσα, για να πλάσει μια άρτια νοηματικά, σεναριακά και σκηνοθετικά συναρπαστική ταινία για την ενηλικίωση.

Συνομιλώντας ως ένα αρχικό σημείο με το σινεμά του Γιάννη Οικονομίδη, ο Φωκίων Μπόγρης αναπτύσσει την ιστορία του ακολουθώντας ένα διακριτό, προσωπικό μονοπάτι και υπογράφει ένα από τα καλύτερα δείγματα σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, με νουάρ αναφορές αλλά και αξιοθαύμαστο ρεαλισμό.

Η ταινία είναι κατάλληλη άνω των 18 ετών 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ


by