“ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ”. των Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν

Με την βραβευμένη στις Κάνες ταινία των αδελφών Νταρντέν συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στις 21:30, στο δημοτικό κινηματοθέατρο REX, προβάλλεται η κοινωνική ταινία “Ανάμεσα μας – Young Ahmed, Βελγικής παραγωγής 2019 και διάρκειας 85’. Την σκηνοθεσία υπογράφουν οι Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν και πρωταγωνιστούν o πρωτοεμφανιζόμενος-βραβευμένος για την ερμηνεία του Ιντίρ Μπεν Αντί, πλαισιωμένος από τους:  Ολιβιέ Μπονό, Βικτόρια Μπλουκ, Μιριέμ Ακεντιού.

Ο “Νεαρός Αχμεντ”, όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας, είναι ένας μουσουλμάνος έφηβος που ζει σε μια εργατική συνοικία στο Βέλγιο, μαζί με τη μητέρα και τις αδελφές του. Ο 13χρονος νεαρός βρίσκεται σε φάση ριζοσπαστικοποίησης σε σχέση με τη μουσουλμανική του ταυτότητα, καθώς επηρεάζεται από ένα φονταμενταλιστή ιμάμη, που διδάσκει την τιμωρία απέναντι στους “άπιστους” και ηρωποιεί όσους θυσιάζουν τη ζωή τους για την τζιχάντ.  Κατηγορεί τη μητέρα και τις αδελφές του σαν αμαρτωλές επειδή δεν φορούν μαντίλα και δεν ζουν σύμφωνα με τις επιταγές του Κορανίου, ενώ καλλιεργεί μίσος για τη δασκάλα του, επειδή αυτή αντιδρά όταν αυτός αρνείται να της δώσει το χέρι για χαιρετισμό…

Η σαρωτική επιρροή  από τον φανατικό του δάσκαλο και δεν του αφήνει περιθώρια να αντιληφθεί τις προσπάθειες που κάνουν οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν να τον προσεγγίσουν.Τίποτα δεν αγγίζει την ψυχή του. Ερμητικά κλεισμένος στον εαυτό του, απομακρύνεται όλο και περισσότερο και τελικά αποφασίζει να δολοφονήσει την μουσουλμάνα, αλλά αιρετική κατά την άποψη του, καθηγήτρια των αραβικών του…

Ακόμα ένα βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες για τους ταλαντούχους Βέλγους αδελφούς, που πιστοί στην ουμανιστική τους προσέγγιση, τοποθετούν για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της ιστορίας τους μια μπερδεμένη νεανική ψυχή. Όμως η ιστορία ενηλικίωσης του ΄Αχμεντ διαφέρει απ’ όλες τις υπόλοιπες, γιατί δεν είναι πλέον η κοινωνία που συνθλίβει τον νεαρό ήρωα, αλλά είναι ο ίδιος που στέκεται απέναντι στην κοινωνία.

Με το δωρικό τους τρόπο, που αφαιρεί από τη δράση κάθε περιττό διδακτισμό ή υπόδειξη, ακολουθούν τον Αχμεντ σε μια διαδρομή που δεν μοιάζει να έχει προφανές τέλος. Φέρνουν μπροστά στο φακό τους το πιο περίπλοκο και επικίνδυνο πολιτικο-πολιτισμικό πρόβλημα των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών –αυτό της αντιπαράθεσης κοσμικού κράτους και θρησκευτικού φανατισμού. ΄Ένα άκρως επικίνδυνο θέμα το οποίο οι Νταρντέν χειρίζονται με πολιτική ευαισθησία και διεκπεραιωτική λογική. Προσεγγίζουν αμερόληπτα και τις δύο πλευρές: η παιδαγωγός έχει όλο το δίκιο που της παρέχει ένα κοσμικό ευρωπαϊκό κράτος, ενώ ο έφηβος, μεταφράζει την ορμή του σε ιερή αποστολή, που του επιτρέπει να βγει από το απομονωμένο σύμπαν του.

Οι αδελφοί Νταρντέν στρέφουν την κάμερά τους στον θρησκευτικό φανατισμό και τις επιπτώσεις του, έχοντας στο επίκεντρο ακόμη ένα παιδί που ζει και προσπαθεί να επιβιώσει ανάμεσά μας, εμπλέκοντας τον θεατή σε μια συναρπαστική διαδρομή, με ένα θέμα επίκαιρο όσο ποτέ!

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ


by