“ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ”, της Φερνάντα Βαλαντές

Με μια πολυβραβευμένη, κοινωνική ταινία από το Μεξικό με θέμα την οικονομική μετανάστευση συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου.

Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου στις 21:30, στο δημοτικό κινηματοθέατρο REX, προβάλλεται η πρώτη ταινία της Φερνάντα Βαλαντές “Χαρακτηριστικά γνωρίσματα – Sin señas particulares”, που απέσπασε δεκάδες βραβεία σε διεθνή φεστιβάλς, ανάμεσα τους βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Σάντανς και χρυσό Αλέξανδρο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Είναι παραγωγής Μεξικού-Ισπανίας 2022, διάρκειας 100΄, με πρωταγωνιστές τους: Μερσέντες Χερνάντεζ, Ντέιβιντ Ιλέσκας, Χουάν Χεσούς Βαρέλα, Ανα Λόρα Ροντρίγκεζ.

Σε ένα απέριττο οδοιπορικό στη σκοτεινή πλευρά της μετανάστευσης ακολουθούμε την Μαγκνταλένα, που αναζητεί τον ανήλικο γιο της, ο οποίος εξαφανίστηκε ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα του Μεξικού προς τις Η.Π.Α. Αναχώρησε μαζί με τον γιο της γειτόνισσας τους, της Τσούγια, πριν από δυο μήνες και δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Ανήσυχες οι δυο μάνες απευθύνονται στις αρχές και τελικά ανακαλύπτουν την φωτογραφία του γιου της Τσούγια σε ένα ντοσιέ της αστυνομίας ανάμεσα σε εκατοντάδες φωτογραφίες με πτώματα.

Η Μαγκνταλένα, μη μπορώντας να βρει τα ίχνη του δικού της γιου, ξεκινά ένα ταξίδι στην συνοριακή γραμμή, αναζητώντας τη μοιραία διαδρομή του λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν τα δύο αγόρια. Ελπίζει ότι ο γιος της είναι ακόμη ζωντανός, όμως ο μοναδικός τρόπος για να το μάθει είναι να διασχίσει και η ίδια την στέπα που χωρίζει τους δύο “κόσμους”. Περιπλανιέται σε ένα τόπο ανομίας και βίας, όπου η εξαφάνιση, απαγωγή και δολοφονία των απελπισμένων ανθρώπων που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Στην περιπλάνηση της συναντά τον Μιγκέλ, ένα νεαρό μετανάστη που ακολουθεί την αντίθετη διαδρομή, καθώς έχει μόλις απελαθεί από τις ΗΠΑ και επιστρέφει στο Μεξικό για να βρει τη μητέρα του. Οι πορείες τους θα διασταυρωθούν καθώς περιπλανιούνται στην έρημη παραμεθόριο και με την βοήθεια του η τραγική μάνα θα καταφέρει να φτάσει στο απροσδόκητο τέλος της διαδρομής της…

Η Φερνάντα Βαλαντές ρίχνει φως σε μια άγνωστη και συνάμα τραγική πτυχή του μεταναστευτικού στην Αμερική. Αναδεικνύεται με το ντεμπούτο της σε μια δημιουργό που όχι μόνο γνωρίζει πολύ καλά το θέμα, αλλά μπορεί να μετατρέψει την ζοφερή πραγματικότητα σε συναρπαστική μυθοπλαστική περιπέτεια. Κρατώντας μόνο τα απαραίτητα από τον άγριο ρεαλισμό του τοπίου και των καταστάσεων, χτίζει με τέχνη και τεχνική μια ατμόσφαιρα που γρήγορα μετατρέπεται σε ένα υπαρξιακό road movie με απρόβλεπτη διαδρομή κι ακόμη πιο απροσδόκητη κατάληξη.

Με οδηγό την απελπισμένη αναζήτησή της μητέρας (αφοπλιστική η βραβευμένη ερμηνεία της Μερσέντες Χερνάντεζ) δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στην προσωπική τραγωδία, καθώς ο πόνος της απώλειας αφορά εκατοντάδες φτωχούς επίδοξους μετανάστες, αλλά πλαισιώνει την κεντρική αφήγηση με ενδιαφέρουσες μικρές ιστορίες, εμπλουτίζοντας την γενικότερη εικόνα. Παράλληλα με ισορροπημένη κινηματογράφηση και λυρική, νατουραλιστική φωτογραφία καταφέρνει να διατηρεί μια συγκινητική αταραξία παρά τον δραματικό χαρακτήρα του θέματος.

Το “Identifying Features” παραμένει επίκαιρο, επείγον και αναγκαίο, με όλη την σκληρότητα και την ευαισθησία που περιέχει. Είναι η καταγγελία μιας τραγωδίας, προσωπικής, οικογενειακής, κοινωνικής, μια υπαρξιακή και επίπονη περιήγηση σε ένα αδιέξοδο, παγκόσμιο δράμα που ο “πολιτισμένος κόσμος” επιλέγει να αγνοεί.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ


by