“ΤΑ ΚΟΡΔΟΝΙΑ”, του Ντανιέλε Λουκέτι

Με μια ενδιαφέρουσα, κοινωνική ταινία συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου.

Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου στις 21:30, στο δημοτικό κινηματοθέατρο REX, προβάλλεται η ιταλική ταινία “Τα Κορδόνια – Lacci”, σε σκηνοθεσία του Ντανιέλε Λουκέτι, παραγωγής 2021, διάρκειας 100΄, με πρωταγωνιστές τους: Λουίτζι Λο Κάσιο, Λάουρα Μοράντε, Σίλβιο Ορλάντο, Αλμπα Ρορβάχερ.

Η ταινία παρουσιάζει δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους στη σχέση ενός ζευγαριού: η πρώτη εκτυλίσσεται στη Νάπολη της δεκαετίας του ’80. Παρακολουθούμε ένα φαινομενικά ευτυχισμένο ζευγάρι με τα δυο τους παιδιά να περπατούν χαρούμενοι στα στενά της πόλης. Όμως σύντομα η εικόνα αυτή ανατρέπεται και ο γάμος τους περνά σοβαρή κρίση. Ο σύζυγος -διανοούμενος, με δική του ραδιοφωνική εκπομπή- εγκαταλείπει την οικογένεια του και την Νάπολη, για να ζήσει στην Ρώμη με την νεαρή κοπέλα που ερωτεύτηκε. Ο άντρας επιστρέφει, τέσσερα χρόνια µετά, έτοιμος για νέο ξεκίνημα, δίνοντας χώρο για να γεννηθεί μια άλλη, ακόμη πιο ισχυρή σχέση, ο δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο γονείς που πρέπει να φροντίσουν τα ανήλικα παιδιά τους. Η σχέση του ζευγαριού θα είναι εκρηκτική, σταδιακά ομολογημένα συμβατική, ταυτόχρονα όμως σφυριλατείται ένας δεσμός από αυτούς που δένουν τους ανθρώπους για πάντα.

Η δεύτερη περίοδος ξεδιπλώνεται τρεις δεκαετίες αργότερα και παρακολουθούμε το –ηλικιωμένο πλέον- ζευγάρι να είναι ακόμη μαζί… Τι έχει μεσολαβήσει στο μεσοδιάστημα; Τι σηματοδοτεί η κλοπή που έντρομοι ανακαλύπτουν στο σπίτι τους στη Νάπολη; Τι απέγινε ο “τρίτος” άνθρωπος στη σχέση τους; Που βρίσκονται τα παιδιά τους; Ποιο είναι το μυστικό που κανείς δεν θέλει να ομολογήσει;

“Τα Κορδόνια” είναι κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ντομένικο Σταρνόνε, ένα βιβλίο best seller που εξετάζει τις υπόγειες δυνάμεις που κρατούν ζωντανό έναν γάµο και την αγάπη µετά τον έρωτα. H αφήγηση γίνεται μέσα από διαφορετικές οπτικές: πρώτα παρακολουθούμε τα γεγονότα υπό το πρίσμα της συζύγου, στη συνέχεια μπαίνουμε στο μυαλό του συζύγου, και τέλος στην ψυχή των παιδιών.

Ο Λουκέτι παρακολουθεί την οικογένεια μέσα από την πάροδο των δεκαετιών και ουσιαστικά θέτει το ερώτημα εάν αξίζει να σώζονται οι σχέσεις που έχουν καταστραφεί και με ποιο τίμημα. Μεταφέρει τις “Σκηνές από έναν γάμο” του Μπέργκμαν στην ιταλική πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας το έντονο μεσογειακό ταμπεραμέντο και πάθος σαν όχημα για να αφηγηθεί μια καθημερινή, συνηθισμένη ιστορία με ιδιαίτερο τρόπο. Η ανάλυση των χαρακτήρων είναι ενδελεχής και η ψυχολογική ένταση των ηρώων του πρωταγωνιστεί. Η σκηνοθεσία, γρήγορη και νευρική, συμβάλλει στη δημιουργία έντασης στον θεατή, ενώ παράλληλα αποσπά εξαιρετικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς του.

Παρουσιάζει με δεξιοτεχνία μια ιστορία αγάπης, υποσχέσεων και προδοσίας και προσπαθεί να διερευνήσει κατά πόσο οι δεσμοί που μας ενώνουν με αυτούς που αγαπάμε παραμένουν ισχυροί με την πάροδο του χρόνου, ή μετατρέπονται σε βολικές δεσμεύσεις ριζωμένες στην καθημερινότητα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ


by