“Ο ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ”, του Ζαχαρία Μαυροειδή

Οι εβδομαδιαίες προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου συνεχίζονται και τον Φεβρουάριο, με μια βραβευμένη ελληνική ταινία από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.

Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στις 21:30, στο δημοτικό κινηματοθέατρο REX, προβάλλεται η δεύτερη ταινία του ταλαντούχου, νέου σκηνοθέτη Ζαχαρία Μαυροειδή “Ο Απόστρατος”. Είναι παραγωγής 2019, διάρκειας 100΄ και πρωταγωνιστούν οι: Μιχάλης Σαράντης, Γιώτα Φέστα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Νιάρρος, Άκης Σακελλαρίου, Ξένια Καλογεροπούλου.

Βρισκόμαστε στο 2012 και ακολουθούμε τον ΄Αρη, ένα τριαντάχρονο επιχειρηματία, που αναγκάζεται να μετακομίσει στο σπίτι του μακαρίτη παππού του Αριστείδη, μέχρι να ορθοποδήσει οικονομικά. Πρώην στρατιωτικός ο παππούς, με ένδοξη προσφορά στην Αντίσταση, αποστρατεύτηκε πρόωρα, καθώς μια “ιστορία” του στοίχισε την καριέρα του. Στο σκονισμένο, εγκαταλειμμένο του σπίτι, γεμάτο από πράγματα-υπολείμματα μιας ζωής που διακόπηκε απότομα, ο ΄Αρης φέρνει μαζί του και κάμποσες μηχανές εσπρέσο. Είναι οι μοντέρνες μηχανές που δεν κατάφερε να πουλήσει στην εταιρεία εισαγωγών που ξεκίνησε. Στοιβάζει τις απούλητες μηχανές του καφέ ανάμεσα στα δερματόδετα βιβλία της βιβλιοθήκης και προσπαθεί να ζήσει τη ζωή που έχει συνηθίσει σε ένα σπίτι όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει.

Σύντομα σμίγει με παλιούς παιδικούς φίλους, αλλά συναντά και έναν πρώην συναγωνιστή του παππού του, ο οποίος θα του αποκαλύψει ιστορίες τις οποίες αγνοούσε. Συνειδητοποιεί ότι ο απόστρατος παππούς κρύβει ένα μυστικό, συγκινητικό και αναπάντεχο και προσπαθεί γεμάτος περιέργεια να το αποκαλύψει. Και τότε το παρελθόν εισβάλει ορμητικά στην ζωή του. Αντιμέτωπος με τα ηρωικά φαντάσματα του παρελθόντος, θα νιώσει την ανάγκη να φανεί αντάξιος του ονόματός του, όμως όσο πλησιάζει τον θρύλο του παππού Αριστείδη, τόσο αυτός αλλάζει όψη. Με δέος ο ΄Αρης αναμετριέται με το οικογενειακό, υπερήφανο παρελθόν του και ψάχνει απεγνωσμένα την δική του ταυτότητα στη σύγχρονη αθηναϊκή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης…

Ο Ζαχαρίας Μαυροειδής τολμά να κάνει μια ταινία με θέμα την ηθελημένα αφανή και καταχωνιασμένη ιστορία του ελληνικού εμφύλιου. Μιλά με συναισθηματική ειλικρίνεια για τις μεγάλες εθνικές πληγές και παρουσιάζει μια απόλυτα ορθογραφημένη, τολμηρή, εύστοχη και ευρηματική εικόνα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Με όχημα το θέμα του εμφυλίου και το πώς αυτό έχει μεταφερθεί από γενιά σε γενιά, ο ταλαντούχος, νέος δημιουργός φτιάχνει μια απρόσμενα αιχμηρή “πολιτική” ταινία. Δεν εστιάζει τόσο στη συμφιλίωση των παλιών πολιτικών αντιπάλων όσο στη συναισθηματική δοκιμασία της νέας γενιάς, που μοιάζει να ψάχνει τον δρόμο της στα τυφλά και τελικά τον βρίσκει αρνούμενη τον εαυτό της. Η ταινία του λειτουργεί περισσότερο σαν απολογιστικό κείμενο παρά σαν οδηγός ανάλυσης πάνω στις ιστορικές αιτίες και συνέπειες του εμφύλιου.

Αναγνωρίσιμες καταστάσεις, ρεαλιστικοί διάλογοι και ζωντανοί χαρακτήρες μετατρέπουν τις περιπέτειες του Άρη σε ένα ενδιαφέρον σχόλιο πάνω στην καθημερινότητα της κρίσης, το οποίο είναι φιλικό προς το μεγάλο κοινό και ταυτόχρονα πρωτότυπο ως προς το πολιτικο-ιστορικό υπόβαθρο του. Σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, ο Μαυροειδής παίζει με τα σύμβολα, τις μεταμφιέσεις, τους ρόλους που αποδεχόμαστε ή τους άλλους που κρύβουμε και αυτούς που δεν τολμάμε να υιοθετήσουμε. Η ταινία του όμως δεν είναι “συμβολική”, ούτε εγκεφαλική. Πατάει στο συναίσθημα, είναι χαμηλότονη (όπως χαμηλότονες είναι και οι ερμηνείες των Μιχάλη Σαράντη και Θανάση Παπαγεωργίου), και αντιμετωπίζει με λεπτή τρυφερότητα αυτό που τολμά να αποκαλύψει.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ


by